26.9 C
Zrenjanin
Saturday, September 30, 2023
Naslovna ZR caffe ZRIKIPEDIA-Zrenjaninska internet enciklopedija. Izbor članaka – Trg slobode

ZRIKIPEDIA-Zrenjaninska internet enciklopedija. Izbor članaka – Trg slobode

Trg Slobode je glavni gradski trg Zrenjanina. Na njemu se nalaze značajni gradski objekti – zgrada SO Zrenjanin, Narodni muzej, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, hotel “Vojvodina”, Vodotoranj, Bukovčeva palata, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, rimokatolička crkva, kao i spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Do 1932. godine preko trga je prelazio voz uskog koloseka – “ćira”, koji je na trgu u neposrednoj blizini spomenika imao stanicu.

Položaj
Trg Slobode je najznačajniji gradski prostor, iako nema centralni položaj[1]. Počeo se formirati još u vreme kada je na tom prostoru podignuta tvrđava okružena prvim kućama, u krivini trećeg meandra Begeja[2]. Danas je omeđen ulicama: Subotićevom, Skerlićevom i Kralja Petra. Na njega izlaze ulice Narodnog fronta, Pupinova i Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Raniji nazivi
lavni trg (nem. Hauptplatz, mađ. Főtér; ?-1879)
Trg Franje Josifa (nem. Franz Josef Platz, mađ. Ferencz József tér; 1879-1919)
Trg kralja Petra (1919-1941)
Trg Adolfa Hitlera (nem. Adolf Hitler Platz, 1941-1944)
Trg kralja Petra (1944-1948)
Trg slobode (1948- )

Spomenici
U austrougarskom, međuratnom i posleratnom periodu, na ovom trgu nalazili su se spomenici posvećeni različitim istorijskim ličnostima: mađarskom vojskovođi Erneu Kišu (1906-1920), kralju Petru I Karađorđeviću (1928-1941) i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu-Uči (1952-1964).

Rekonstrukcija 1964. godine
U jesen 1963. godine započeta je rekonstrukcija Trga slobode[3], kojom će radikalno biti izmenjen njegov dotadašnji izgled. Tom prilikom je izgrađen nov asfaltni kolovoz, postavljena nova kanalizaciona i vodovodna mreža i uklonjeno zeleno ostrvo[4]. Izvođač radova bio je Građevinsko-industrijski kombinat “Banat”. Radovi su obustavljeni u zimu, da bi bili nastavljeni u proleće naredne, 1964. godine. U martu i aprilu izvađene su stare keramičke cigle i izgrađen trotoar[5]. U maju su dovršeni radovi na crpnoj stanici gradske kanalizacije, započeto je postavljanje žute klinker-opeke, a uporedo sa tim tekli su i radovi na asfaltiranju i sređivanju okolnih ulica – Subotićeve i dela ulice koji spaja Trg slobode sa Gimnazijskom ulicom[6]. Spomenik Žarku Zrenjaninu prenet je pred zgradu društveno-političkih organizacija (Komiteta), gde se i danas nalazi. Idućeg meseca, postavljena je šestougaona oplata u kojoj je izlivena fontana, prema nacrtima inženjera Milorada Berbakova[7]. Planirano postavljanje raznobojnih sijalica u fontanu je izostalo[8]. Uređeno je osvetljenje Trga postavljanjem dekorativne rasvete u vidu liliput-kandelabra, fenjera od kovanog gvožđa i reflektora[9].
Koncepcija trga ustanovljena ovom rekonstrukcijom održala se do današnjih dana, uz manje izmene devedesetih godina 20. veka (uklanjanje fontane i postavljanje spomenika kralju Petru, dodavanje zelenih površina i drvoreda). Saobraćaj je izbačen sa većeg dela trga 2008. godine, od kada je u funkciji motornog saobraćaja samo deo uz zgradu gradske kuće.

Projektom uređenja centra Zrenjanina iz 2002. godine predviđena je rekonstrukcija Trga slobode i njegovo potpuno pretvaranje u pešačku zonu što je i urađeno tokom 2015. i 2016. godine.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...