3.6 C
Zrenjanin
Saturday, March 28, 2020
Naslovna Sela i mesne zajednice Zrenjaninci vrlo nezadovoljni radom rukovodilaca Mesnih zajednica

Zrenjaninci vrlo nezadovoljni radom rukovodilaca Mesnih zajednica

Iako je još uvek aktuelni gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, jedan od onih političara za koje se smatralo da je ”čovek iz baze”, u prevodu, neko ko je karijeru pored dugogodišnjeg stranačkog angažmana u Demokratskoj stranci Srbije (DSS) započeo upravo kao rukovodilac jedne mesne zajednice, njegova administracija je po mišljenju sugrađana dovela do toga da je značaj mesnih zajednica, u Zrenjaninu praktično sveden na jedno osrednje udruženje građana.

Po rezultatima interenet ankete koja je sprovedena na portalu Z1info-Zrenjanin (anketa je popunjavana na FB stranicama Z1info, Zrenjanin, Moj Zrenjanin, Moj grad023 i Bagljaš Zrenjanin – oko 50.000 pratilaca) čak 92% anketiranih je odgovorilo da NIJE zadovoljno radom i zalaganjem rukovodstava svojih Mesnih zajednica. 8% je odgovorilo da je JESTE zadovoljno kako njihova Mesna zajednica funkcioniše.

Na pitanje ankete:

 Da li ste zadovoljni radom mesne zajednice u kojoj živite? Mesna zajednica kao servis gradjana, njena ažurnost, aktivnost, da li odgovara na vaša pitanja, interesovanja, žalbe, da li rešava probleme koje očekujete, da li se Savet MZ bori da ulepša i poboljša svakodnevni život gradjana?

odgovorilo je ukupno 380 učesnika – zainteresovanih sugrađana.

Postavlja se i opravdano pitanje da li većina sugrađana zna koja su zakonska, statutarna i pravilnikom o mesnim zajednicama u Zrenjaninu zaduženja i prava mesnih zajednica. Odgovornost za to svakako snosi izvršna i zakonodavna vlast u Zrenjaninu, a najpre gradonačenik, gradsko veće i Skupština grada Zrenjanina.

Građani definitivno dobro znaju da zaduženja Mesnih zajednica nisu velika, ali svakako za neke ne tako velike komunalne i infrastrukturne probleme i njihovo sporo ili nikakvo rešavanje, smatraju da je najveća odgovornost upravo na rukovodstvima ovih jedinica vlasti.

Decenijama iza nas ostala su vremena kada su Mesne zajednice bile stecište najraznovrsnijih aktivnosti, političko društvenih ali i sportskih i kulturnih dešavanja, jedno vreme smatrana i za socijalističku tromu zaostavštinu, koju je potrebno reformisati i pripremiti da bude efikasan servis građana koliko je moguće u 21. veku ili jednostavno ugasiti.

Danas je centralizacija vlasti i finansija ostavila danak mesnim zajednicama. One su kako bez prihoda tako i bez velikog značaja i uticaja na rešavanje komunalnih problema, smatraju sugrađani, tako da je ova mikro samuprava najbliža svakodnevnim dnevnim problemima negde na sredini, niti je reformisana niti je ugašena, a kao takva ne može dati željeni rezultat.

Tako da i pojedina rukovodstva i zaposlena lica u Mesnim zajednicama komentarišu da su praktično ”ugušena” od strane gradske vlasti ,i bez moći da nešto učine za svoje komšije, sem ukoliko ne gaje vrlo bliske veze sa čelnicima grada.

Posebna je priča oko održavanja izbora za Savete mesnih zajednica, gde se jasno vidi da je na poslednjim izborima izlaznost građana u velikom padu, za razliku od pre nekoliko godina, a sve češće se komentariše i o tome da se izbori pripremaju i održavaju polutajno, bez obaveštavanja građana o kandidacionom postupku, čime se umenjuje mogućnost da građani koji imaju želju da učine nešto više za svoje mesto se automatski u startu diskvalifikuju, što je bio slučaj u najvećoj mesnoj zajednici u gradu, tokom prošle godine. Sve to je dovelo do velikog nepoverenja građana Zrenjanina u rukovodstva mesnih zajednica, a za to najveću odgovornost ima gradska vlast zbog toga što ona uređuje tu oblast.

Znajući da u Evropi su u nekim državama mesne zajednice dobile čak statuse opština i kao takve mikro celine imaju svoje izvorne prihode, efikasnije i brže mogu da rešavaju goruće probleme u svojim sredinama, trenutna gradska vlast u Zrenjaninu se seti mesnih zajednica i njenog značaja tek u fazi predizborne kampanje.

Ono što je očigledno, seoske mesne zajednice su važan činilac u svakodnevnom životu sela i svakodnevnih aktivnosti ,te su time i meštani naseljenih mesta češće odgovarali sa DA na postavljeno pitanje iz ankete.

Sve češće se i sami građani određenih mesnih zajednica bilo da su gradske (14) ili seoske (22) sami organizuju i uhvate u koštac sa rešavanjem nekog problema svog kraja, bez da ”vuku za rukav” nekoga iz gradske vlasti, pa se postavlja i logično pitanje ”Da li postoji efikasan sistem rešavanja osnovnih dnevnih životnih problema” te se opet dovodi u pitanje postojanje Mesnih zajednica u Zrenjaninu, komentari su čitalaca.

Podsetimo, na sajtu grada Zrenjanina sem adresa i brojeva telefona NE POSTOJE najosnovnije informacije o rukovodstvima mesnih zajednica, bez imena i prezimena predsednika, sekretara, nema e-mailova, nema ničega dokumantovano niti sistematizovano o njihovom radu i aktivnostima, tako da se i sugrađani retko obraćaju istoj, pa i kad se obrate ništa veliko ne mogu ni da očekuju.

To verovatno najbolje govori o tome kako gradska vlast gleda na mikro samoupravu, na njenu ozbiljnost i značaj, koliko na nju kao potencijal za servis građana računa,  te su i time rezultati mesnih zajednica po mišljenju sugrađana ”mršavi”.

 

 

Obradio: Urednik Z1info

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,451FanovaLajkuj
725PratilacaZaprati
318PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
3.6 ° C
7.2 °
1 °
86 %
1.8kmh
5 %
Sat
16 °
Sun
16 °
Mon
11 °
Tue
6 °
Wed
7 °

Popularne vesti

DJB: Da li će biti kažnjeni i predstavnici gradske vlasti za kršenje mera vanrednog stanja?

Među merama koje je država propisala za vreme vanrednog stanja stoji i to da je zabranjeno okupljanje ljudi u parkovima, sportskim objektima, mestima za...

Zagađenje danas: Srbija ubedljivo prva na svetu, Beograd i Pančevo ”vode”

Loše vesti što se tiče zagađenja u Srbiji, a posebno u Beogradskim centralnim i prigradskim opštinama, kao i u Pančevu. Primera radi Beograd je po...

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA RASPISUJE ELEKTRONSKI LITERARNI I LIKOVNI KONKURS NAMENJEN DECI OSNOVNOŠKOLSKOG UZRASTA

Osnovnoškolski uzrast, deca od prvog do osmog razreda prvi put nalaze se u okolnostima vanrednog stanje koje je uvedeno zbog bezbednosti i opšteg zdravlja...

MUP: Ako su vam SMS-om tražili lične podatke za isplatu penzija – prijavite

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane, koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, u kojima se od njih, kao klijenta banke, traže...