14.8 C
Zrenjanin
Tuesday, May 24, 2022
Naslovna Politika i društvo Zrenjanin: Vode za grad jednostavno nema dovoljno - država žmuri na problem

Zrenjanin: Vode za grad jednostavno nema dovoljno – država žmuri na problem

Odluka vrha Srpske napredne stranke je da problem zrenjaninske vode mora da se reši pre izbora.

Iz tog razloga u rešavanje tog problema juna meseca prošle godine uključila se vlada Republike Srbije na čelu sa premijerkom, međutim rešavanje ovog problema nije postalo ništa efikasnije.

Pokret ”Dosta je bilo” je naveo u saopštenju da se ”zažmurilo na oba oka na sve obaveze izvršioca usluge prečišćavanja vode Zilia i Sinertecha (vremenskih, finansijskih tehničkih) i traži se samo da voda dostigne potreban kvalitet da može da se označi kao zdrava za piće”.

Aleksandar Korovljev iz zrenjaninskog DJB smatra da zato i imamo situaciju da se voda intenzivno i dan danas ispituje a postrojenje radi na maksimalnom kapacitetu. Ali pokazalo se da vode nema dovoljno jer imamo situacije da je pritisak u vodovodnoj mreži slab i nije dovoljan za zgrade višespratnice koje nemaju postrojenje za povišenje pritiska.

Razlozi za slab pritisak vode su sledeći:

  1. Postrojenje nema dovoljan maksimalan tražen kapacitet 350L/s uz izlazni pritisak od 3,2bar.
  2. Bunari nemaju dovoljnu izdašnost za ovu potrošnju vode.

Postavlja se logično pitanje kako je moguće da su bunari do sada bili dovoljne izdašnosti a sada više nisu? Razloge opet treba tražiti u samom postrojenju. Postrojenje radi sa gubicima od 20% a ne kako je traženo 5% pa je moguće da je tih 20% vode koje se tokom prerade u postrojenju baci taman ta količina koja fali.

Ovo ne može da se reši kupovinom postrojenja za povišenje pritiska kako gradska vlast misli za zgrade gde pritiska nema jer će tada vode faliti na drugim mestima u gradu, vode jednostavno nema dovoljno, navodi se u saopštenju.

Čitaoci tekstova se sigurno sećaju da je ”Dosta je bilo” od samog početka insistirao da gradska stručna komisija proveri sve ugovorene parametre, ovaj mali kapacitet postrojenja je mogao da se proveri čim je postrojenje izgrađeno i tada ne bi smo došli u situaciju da treba da se proglasi voda ispravnom a da je nema dovoljno, rekao je Korovljev.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
68 %
1kmh
0 %
Mon
28 °
Tue
27 °
Wed
20 °
Thu
22 °
Fri
22 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...