19.1 C
Zrenjanin
Thursday, June 4, 2020
Naslovna Politika i društvo Zrenjanin: Vode za grad jednostavno nema dovoljno - država žmuri na problem

Zrenjanin: Vode za grad jednostavno nema dovoljno – država žmuri na problem

Odluka vrha Srpske napredne stranke je da problem zrenjaninske vode mora da se reši pre izbora.

Iz tog razloga u rešavanje tog problema juna meseca prošle godine uključila se vlada Republike Srbije na čelu sa premijerkom, međutim rešavanje ovog problema nije postalo ništa efikasnije.

Pokret ”Dosta je bilo” je naveo u saopštenju da se ”zažmurilo na oba oka na sve obaveze izvršioca usluge prečišćavanja vode Zilia i Sinertecha (vremenskih, finansijskih tehničkih) i traži se samo da voda dostigne potreban kvalitet da može da se označi kao zdrava za piće”.

Aleksandar Korovljev iz zrenjaninskog DJB smatra da zato i imamo situaciju da se voda intenzivno i dan danas ispituje a postrojenje radi na maksimalnom kapacitetu. Ali pokazalo se da vode nema dovoljno jer imamo situacije da je pritisak u vodovodnoj mreži slab i nije dovoljan za zgrade višespratnice koje nemaju postrojenje za povišenje pritiska.

Razlozi za slab pritisak vode su sledeći:

  1. Postrojenje nema dovoljan maksimalan tražen kapacitet 350L/s uz izlazni pritisak od 3,2bar.
  2. Bunari nemaju dovoljnu izdašnost za ovu potrošnju vode.

Postavlja se logično pitanje kako je moguće da su bunari do sada bili dovoljne izdašnosti a sada više nisu? Razloge opet treba tražiti u samom postrojenju. Postrojenje radi sa gubicima od 20% a ne kako je traženo 5% pa je moguće da je tih 20% vode koje se tokom prerade u postrojenju baci taman ta količina koja fali.

Ovo ne može da se reši kupovinom postrojenja za povišenje pritiska kako gradska vlast misli za zgrade gde pritiska nema jer će tada vode faliti na drugim mestima u gradu, vode jednostavno nema dovoljno, navodi se u saopštenju.

Čitaoci tekstova se sigurno sećaju da je ”Dosta je bilo” od samog početka insistirao da gradska stručna komisija proveri sve ugovorene parametre, ovaj mali kapacitet postrojenja je mogao da se proveri čim je postrojenje izgrađeno i tada ne bi smo došli u situaciju da treba da se proglasi voda ispravnom a da je nema dovoljno, rekao je Korovljev.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,396FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
315PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

CINS: Na izbornim listama vlasti i opozicije ljudi koji su kršili zakon

Na deset izbornih lista koje su proglašene do 25. maja nalazi se bar po jedan političar koji je prekršio Zakon o Agenciji za borbu...

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...