2.1 C
Zrenjanin
Thursday, January 28, 2021
Naslovna Politika i društvo Zrenjanin: Vode za grad jednostavno nema dovoljno - država žmuri na problem

Zrenjanin: Vode za grad jednostavno nema dovoljno – država žmuri na problem

Odluka vrha Srpske napredne stranke je da problem zrenjaninske vode mora da se reši pre izbora.

Iz tog razloga u rešavanje tog problema juna meseca prošle godine uključila se vlada Republike Srbije na čelu sa premijerkom, međutim rešavanje ovog problema nije postalo ništa efikasnije.

Pokret ”Dosta je bilo” je naveo u saopštenju da se ”zažmurilo na oba oka na sve obaveze izvršioca usluge prečišćavanja vode Zilia i Sinertecha (vremenskih, finansijskih tehničkih) i traži se samo da voda dostigne potreban kvalitet da može da se označi kao zdrava za piće”.

Aleksandar Korovljev iz zrenjaninskog DJB smatra da zato i imamo situaciju da se voda intenzivno i dan danas ispituje a postrojenje radi na maksimalnom kapacitetu. Ali pokazalo se da vode nema dovoljno jer imamo situacije da je pritisak u vodovodnoj mreži slab i nije dovoljan za zgrade višespratnice koje nemaju postrojenje za povišenje pritiska.

Razlozi za slab pritisak vode su sledeći:

  1. Postrojenje nema dovoljan maksimalan tražen kapacitet 350L/s uz izlazni pritisak od 3,2bar.
  2. Bunari nemaju dovoljnu izdašnost za ovu potrošnju vode.

Postavlja se logično pitanje kako je moguće da su bunari do sada bili dovoljne izdašnosti a sada više nisu? Razloge opet treba tražiti u samom postrojenju. Postrojenje radi sa gubicima od 20% a ne kako je traženo 5% pa je moguće da je tih 20% vode koje se tokom prerade u postrojenju baci taman ta količina koja fali.

Ovo ne može da se reši kupovinom postrojenja za povišenje pritiska kako gradska vlast misli za zgrade gde pritiska nema jer će tada vode faliti na drugim mestima u gradu, vode jednostavno nema dovoljno, navodi se u saopštenju.

Čitaoci tekstova se sigurno sećaju da je ”Dosta je bilo” od samog početka insistirao da gradska stručna komisija proveri sve ugovorene parametre, ovaj mali kapacitet postrojenja je mogao da se proveri čim je postrojenje izgrađeno i tada ne bi smo došli u situaciju da treba da se proglasi voda ispravnom a da je nema dovoljno, rekao je Korovljev.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
2.1 ° C
2.2 °
2 °
87 %
9.3kmh
75 %
Mon
6 °
Tue
3 °
Wed
3 °
Thu
5 °
Fri
5 °

Popularne vesti

Objavljena trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Ne i okvirna cena i ko ga plaća.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, saopšteno...

Održano ročište u postupku protiv KTV-a jer se nisu dezinfikovali na ulazu u Skupštinu

U Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu održano je saslušanje svedoka u postupku protiv ekipe televizije "KTV" Zrenjanin Nakon što je uzeta izjava od pet svedoka, odlučeno...

Bez konačnog dogovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut,...

Pozivaju na diskusiju u vezi uticaja na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu

Gradski odbor ''Dosta je bilo'' Zrenjanin je pozvao građane da učestvuju u diskusiji: uticaj na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu: Poštovani sugrađani, u nedeljniku...