0.6 C
Zrenjanin
Sunday, March 3, 2024
Naslovna Ekologija Zrenjanin: PREČIŠĆENA VODA IZ FABRIKE VODE PUŠTENA U SISTEM

Zrenjanin: PREČIŠĆENA VODA IZ FABRIKE VODE PUŠTENA U SISTEM

Na početku valja napomenuti da NIJE ukinuta zabrana korišćenja za piće.

Prečićena voda iz takozvane fabrike (prečištača) vode, juče u kasnim popodnevnim satima puštena je u sistem. Voda se u mrežu pušta postepeno te se očekuje da će u roku od dva do tri dana vodosnadbevanje grada biti potpuno vršeno iz ovog pogona.

Krajem 2018. godine u pojedinim lokalnim medijima i portalima iz Zrenjanina, pompezno je najavljeno puštanje prečišćene vode u sistem krajem decembra 2018. godine, sa naslovima od kojih staje dah (fantastično, fascinantno, sjajno) ali muke Zrenjaninaca tada nisu prestale, niti su se građani osećali sjajno i fantastično, već se agonija produžila do ovog leta, jer je posle samo dva meseca probnog rada nova fabrika vode prestala da isporučuje prečišćenu vodu u sistem, zbog kako je tada najavljeno velikih problema u toku samom procesu prečišćavanja.

Dah je zrenjanincima zaista stao tokom marta i aprila, zbog neopisivog smrada koji koji je dopirao iz česmi širom grada, o čemu svedoče brojni izveštaji sugrađana. Pored smrada vode iz vodovodnih cevi dodatni problem je bila neverovatna prljavština koja je curela niz slavine, o čemu opet svedoče mnogobrojne fotografije i video snimci.

Na pitanje koje je Z1 info uputio JKP ”Vodovod i kanalizacija” da nam odgovore koji je razlog takvog smrada, kao i zbog čega je voda toliko prljava i zamućena, kao i da li se koristi hlor i u kojim količinama, bilo kakav odgovor od rukovodstva JKP Vodovod do nas do dan danas nije stigao.

Od tada pa do danas, pogon je čekao delove, vršena je rekonstrukcija jednog dela pogona, a gradonačelnik Janjić izrekao još nekoliko obećanja. Za to vreme je stigla pozamašna višemilionaska ”pozajmica”, od države, preko gradske uprave, da bi tu finansijsku injekciju investitoru prebacio JKP ”Vodovod i kanalizacija”.

Zbog čega je put novca išao ”preko puta naokolo bliže” sigurno će neko jednog dana neko dati odgovore, kao i zbog čega od mantre koju je ponavljala gradska vlast i njen prvi čovek Čedomir Janjić da ”pogon za prečišćavanje vode u Zrenjaninu grad i građane Zrenjanina neće koštati ni dinara”, smo stigli do pozajmice od više desetina miliona dinara (67 miliona)

Podsećamo da je gradonačelnik Janjić u izjavi za N1 info tokom maja rekao  ”Mislim da je u pitanju pozajmica”

Ta i ostala pitanja postavlja i organizacija Građanski preokret, Demokratska stranka Srbije, CRTA, Istinomer, PUF- Pokret ujedinjenih fantoma, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka, Stranka Sloboda i pravda itd, ali najvažnije je da je nekoliko stotina Zrenjaninca pismenim putem zahtevalo odgovore od nadležnih iz gradske vlasti po Zakonu o dostupnosti informacija. Odgovora još uvek nema, sem šturih obeveštenja nakon dolaska Predsednice Vlade Ane Brnabić, i ”neplanskih” ali medijski propraćenih kontrolnih obilazaka Gradonačelnika Janjića. Obilaske pogona građani Zrenjanina su imali prilike da gledaju i tokom proteklih godina.

Od prve najave da će voda poteći iz prečistača tokom 2015, 2016, odlaganja za polovinu 2017 te, kraj 2018, konačno se čini da uveravanje lokalnih čelnika završeno. Ukoliko ne uspe da ostvari zacrtano, tj. da snadbe grad dovoljnom i ispravnom količinom prečišćene zdrave pitke vode, jedan od investitora je javno putem medijskog izveštavanja rekao ”da će uzeti čekić i razbiti pogon u narednih nekoliko meseci”.

Pošto se od pompeznih naslova odustalo, jer je definitivno jasno da građanima ide na živce stalno ”pumpanje” javnosti umesto ”pumpanja čiste vode”, pogotovo kada ova agonija toliko dugo traje, juče je medijski tiho prošlo ponovni, a čini se i poslednji čin puštanja prečišćene vode u vodovodne cevi. Napominjemo, ni JKP ”Vodovod i kanalizacija” niti iko od predstavnika iz gradske vlasti nije dao juče nikakvo saopštenje o ovom momentu koji je više puta najavljivan od strane gradonačelnika putem medijskih obraćanja, obećanja i najava-

Svejedno, iskreno se svi zajedno nadamo da će sada sve proteći u najboljem redu, ali gore postavljena pitanja sigurno ostaju otvorena do konačnih odgovora i odgovornosti.

Putem zajedničkog saopštenja koje je izdao Pokreta Dosta je bilo- Zrenjanin i info portala Zrenjanindanas saznali smo sledeće:

”Prošlog petka smo najavili puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje vode” započinju Pokret Dosta je bilo i info portal Zrenjanin danas, svoje saopštenje.

”To nije bila preneta izjava predstavnika gradske vlasti, niti bilo koga iz fabrike vode, već naša procena. Ispostavilo se da smo bili u pravu. U gradsku mrežu danas od 16 časova počeo je da se pušta deo prečišćene vode. Narednih dana očekuje se povećanje kapaciteta sve do projektovanog uz postepeno puštanje u rad linija reverzne osmoze. Budno ćemo pratiti sva dešavanja narednih dana kako smo obećali. Do sada smo u više navrata obilazili radove u postrojenju, nastavićemo sa ovim aktivnostima dok ne bude skinuta zabrana za upotrebu pijaće vode u Zrenjaninu” ističu u svom zajedničkom saopštenju Pokret Dosta je bilo Zrenjanin – Zrenjanin danas

 

 

Izvor: Zrenjanin danas

Foto: MP. list Danas

 

Piše: Urednik Z1info

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...