25.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 5, 2022
Naslovna Politika i društvo Vesti Zrenjanin: Postepen povratak u redovan režim zdravstvenih ustanova

Zrenjanin: Postepen povratak u redovan režim zdravstvenih ustanova

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije izneti su podaci o funkcionisanju zdravstvenih ustanova u gradu i režimu rada nakon ukidanja vanrednog stanja.

Dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice “Đorđe Joanović” rekla je da bolnicu više ne obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije, dok je režim kontrole i ulaska u bolnicu ostao isti kao i tokom vanrednog stanja.
– Tokom proteklih mesec dana, od kada smo otvorili dve prijemno-trijažne ambulante, pregledano je 364 i hospitalizovano 123 pacijenta, na period od 24 do 48 časova, dok nisu urađeni testovi i dok pacijenti nisu prebačeni na odgovarajuće odeljenje. U Urgentnom centru je u aprilu mesecu pregledano 4.500 građana, a radi se o pregledima koji isključuju Kovid-19 i pacijentima sa tegobama koje su isključivale sumnju na zarazu koronavirusom, Bilo je veoma teško organizovati se u početku i napraviti raspodelu trijaže pacijenata, ali smo se brzo uhodali i tačno se zna gde se koji pacijent upućuje i kako se s njim postupa.  – istakla je dr Tešić i dodala da bolnica neće krenuti s radom u redovnom režimu dok ne budu stigla odgovarajuća uputstva i dozvole od Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zadravstvo.


– Naša preporuka je da se i dalje strikno pridržavamo svih mera prevencije. Kada je bolnica u punom kapacitetu rada, kroz polikliniku prođe hiljadu ljudi dnevno i otuda naš strah da će, kada krenemo s normalnim radom, zdravstveni radnici i pacijenti biti izloženi virusu. Uspeli smo u periodu vanrednog stanja da sačuvamo i bolnicu i zdravstvene radnike i pacijente koji su ležali u bolnici i s ponosom mogu da kažem da nemamo ni jednog zdravstvenog radnika koji je bio pozitivan na prisustvo koronavirusa. Sprovode se i dalje mere zaštite, zaštitne opreme ima dovoljno i ona se na svim punktovima koristi kako je i preporučeno – istakla je direktorka Tešić.

Ona je pohvalila saradnju sa svim drugim gradskim zdravstvenim ustanovama i rekla da je koordinacija bila izuzetno dobra, što je potvrdila i direktorka Doma zdravlja dr Gordana Đurić. Đurićeva je takođe istakla da među zaposlenima u toj ustanovi i svim ambulantama nema obolelih od Kovida-19, da je saradnja s pacijentima dobra i da funkcionišu telefonske konsultacije. Dodala je da Centar za respiratorne infekcije, smešten u ambulanti u naselju “Zeleno polje”, nastavlja da radi do daljeg.
– Epidemija nije odjavljena i ukidanje vanrednog stanja ne znači i prestanak vanrednih mera. Polako ćemo krenuti i sa zakazivanjima pregleda za pojedine pacijente i vraćati se u normalu i već od ponedeljka, 11. maja, radno vreme će biti u punom kapacitetu, dakle do 20 časova. Neće biti lako ni vratiti se u redovno stanje i građani i pacijenti treba da znaju da će i to ići postepeno, nije ni dobro vratiti se odjednom u pređašnje stanje i u ovom trenutku previše se opustiti, jer je mogućnost zaraze koronavirusom i dalje prisutna – rekla je Dr Đurić.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Filipov ponovio je poznati podatak da je na teritoriji Grada Zrenjanina ukupno zabeleženo 25 slučajeva zaraze koronavirusom, a na teritoriji Srednjeg Banata 30 – po dva u opštinama Novi Bečej i Nova Crnja i jedan u opštini Sečanj. Izneo je i druge statističke podatke.
– Sve zdravstvene ustanove u našem okrugu uzorkovale su više od 1100 pacijenata. Uzorci su u početku bili transportovani u Institut “Torlak”, potom Institut za javno zdravlje Vojvodine i na kraju novootvorenoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije. Mere samoizolacije naložene su ukupno za 240 osoba koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima Kovid-19. Zdravstveni nadzor sproveden je i na više od 600 putnika koji su došli iz inostranstva – naveo je dr Filipov i dodao da je od ukupnog broja obolelih 24 njih hospitalizovano, od kojih 9 u objektu “Sajam” u Novom Sadu. Takođe, šest osoba je boravilo u samoizolaciji.
–  Ono što je svakako dobro i čime možemo da se pohvalimo je da su praktično sve osobe koje su bile u kategoriji obolelih danas izlečene. Samo jedna osoba je trenutno hospitalizovana, ali su i kod nje urađena dva negativna testa, tako da i nju svrstavamo u kategoriju izlečenih. Kada govorimo o nekoj dinamici obolevanja, dve trećine slučajeva registrovali smo u aprilu a jednu trećinu u martu. Najveći broj zaraženih je među osobama starijim od 60 godina, a oba pola obolevala su podjednako – po 15 osoba.

Filipov je najavio tokom naredna dva meseca ispitivanja kolektivnog imuniteta građana. Kako je rekao, Zavod za javno zdravlje dobio je preliminarne instrukcije, i da očekuje odabir porodica za testiranje, od strane Republičkog zavoda za statistiku.

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
43 %
2.4kmh
3 %
Mon
38 °
Tue
38 °
Wed
32 °
Thu
32 °
Fri
21 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...