8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Politika i društvo Vesti Zrenjanin: najbolje ocenjena lokalna samouprava u oblasti elektronske uprave

Zrenjanin: najbolje ocenjena lokalna samouprava u oblasti elektronske uprave

Na osnovu istraživanja programa podrške Vlade Švajcarske „Svis pro“, Grad Zrenjanin je najbolje ocenjena lokalna samouprava u Srbiji  u oblasti kvaliteta elektronske uprave.
Pripreme su odrađene na vreme  i ispunjene sve obaveze, istakla je načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, saopštio je grad Zrenjanin.
Još 2010. godine grad je počeo da pruža prve elektronske usluge. Reč je o jednostavnim procedurama koje nisu podrazumevale plaćanje taksi kao ni donošenje originalnih dokumenata.
Usvajanjem Zakona o opštem upravnom postupku, počinje prva primena. Zaposleni su prošli obuku u Beogradu, imenovana su dva administratora, a nadležni službenici za uspešno završenu obuku dobili su sertifikate. Sistem pribavljanja podataka po službenoj dužnosti uštedeo je vreme i novac strankama, objasnila je načelnica Malinić.
Podaci jasno ukazuju da su službenici Gradske uprave od septembra 2017. godine kada je počeo da se primenjuje pomenuti sistem pa do danas, umesto stranke pribavili neophodni dokument 19,600 puta.
Takođe, e-uprava je dobro ocenjena od strane švajcarske Vlade i zbog toga što građanima nudi veliki broj usluga na portalu elektronske uprave, preneto je na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina.
”Vrednovano je i to što smo sve podatke iz matičnih knjiga i knjiga državljana, stare više od 100 godina, preveli u elektronski oblik. Ove godine i upis u Predškolsku ustanovu obavljen je elektronskim putem, tako da je od 2.514 upisane dece, 501 prijava urađena elektronskim putem”-zaključuje načelnica Jasmina Malinić.
Izvor: zrenjanin.rs
Foto: zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...