19.1 C
Zrenjanin
Thursday, June 4, 2020
Naslovna Politika i društvo Zrenjanin: Iz Pokreta Metla 2020 smatraju da sistem nije položio ispit

Zrenjanin: Iz Pokreta Metla 2020 smatraju da sistem nije položio ispit

Prilikom testiranja sistema simuliraju se ekstremni uslovi, a ako sistem ne otkaže, položio je ispit – smatra Pokret ”Metla 2020”

”Čitavo društvo, država i lokalna zajednica, čitav svet, zbog pandemije se nalaze upravo u ekstremnim uslovimaa država i njene institucije su na ispitu. Proglašeno je vanredno stanje, donose se uredbe, naredbe, ukidaju se Ustavom garantovana prava. Građani u ogromnom procentu bespogovorno to prihvataju i razumeju da je samodisciplina ključna u borbi protiv pandemije. Veruju zdravstvenim radnicima, koji rade neverovatno težak posao.
Nažalost, vlast i sistem vlasti ne funkcioniše najbolje u ovakvim uslovima. Pokazalo se da su od presudne važnosti jake i zdrave institucije, službe i preduzeća na svim nivoima” rekao je Zoran Sandić iz ovog pokreta.
U Zrenjaninu je opet u prvi plan izbio problem vodosnabdevanja, fabrika vode ne može da obezbedi normalno snabdevanje vodom, brojna domaćinstava ili nemaju vodu ili ona jedva curi iz slavine i bojleri ne rade, kretanje je ograničeno ili je napuštanje domova potpuno zabranjeno, pa su mnogi su dovedeni do očaja, navedeno je u saopštenju.
Dalje oni navode da je Pokret METLA već ukazivao na bahatost i neogovornost, i da je krivica na svim nivoima vlasti, od odbornika, lokalnih funcionera, do Republičke vlade, koja je omogućila nestručnim licima u privatnoj firmi da budu jedini snabdevači.

Vode ne samo da nema dovoljno, nego nije ni ispravna, te je nejasno je saopštenje Gradonačelnika, koji po ko zna koji put najavljuje zdravu vodu, koji kaže da su analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina potvrdile ispravnost vode, kaže Sandić.

Taj pokret podseća da su po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode merodavne samo analize dve Ustanove: Instituta za javno zdravlje Vojvodine – Novi Sad i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – Beograd, inače bi i neka privatna laboratorija mogla da proizvodi analize, Lokalna vlast nas usput obaveštava da je na pragu dogovora da Fabrika vode obezbedi dovoljnu količinu vode. Zašto je potreban bilo kakav dogovor, zar to nije obaveza? Sa druge strane JKP Vodovod i kanalizacija upućuje, nezavisno od gradonačelnika, zahtev Fabrici vode da počne da isporučuje neophodnu količinu vode ili će sam Vodovod preuzeti snabdevanje! Pa građani, da li razumete šta je ovo? Kolika je ovo neodgovornost i u kakvim uslovima!” postavljaju pitanja iz Metle 2020.

Takođe oni se osvrću i na druge teme. ”Upravljanje pijacama je u nadležnosti lokalne samouprave. Vlada je donela uredbu da pijace prestanu sa radom. U skladu sa njom one su zatvorene. Lako je donositi takve odluke, kada se ne vodi računa o posledicama. Ovim je dodatano je otežano snabevanje građana. Stvaraju se velike gužve ispred prodavnica, što i pored poštovanja rastojanja, može da bude rizično. Pijačari, proizvođači i prodavci, ostali su bez prihoda. Proizvodi im propadaju. Da li je to baš moralo tako? Postoje montažne kućice, čak i u centru grada. Mogle su one i slične da se iskoriste kao ulične prodavnice. To se viđa u drugim gradovima, poštuju se sve mere i moguće je snabdevanje i na takav način” kaže Sandić.

Pokret METLA skreće pažnju da nije zadatak „Kriznog štaba“ samo da donosi zabrane i uredbe i da kontroliše njihovo sprovođenje, već je zadatak da na pravi način osmisli i organizuje život u gradu u uslovima vanrednog stanja i pandemije, piše na kraju saopštenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,396FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
315PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

CINS: Na izbornim listama vlasti i opozicije ljudi koji su kršili zakon

Na deset izbornih lista koje su proglašene do 25. maja nalazi se bar po jedan političar koji je prekršio Zakon o Agenciji za borbu...

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...