24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Некатегоризовано Zrenjanin ipak bez vode za piće i tokom juna - još jedno...

Zrenjanin ipak bez vode za piće i tokom juna – još jedno odlaganje

Pojedini lokalni i nacionalni mediji su juče u toku dana obavili razgovor sa investitorima što je kansije i objavljeno javnosti, gde su predstavnici investitora objasnili da zbog kašnjenja delova iz Francuske se odlaže puštanje u rad prečistača pijaće vode u Zrenjaninu.

Jedan od sagovornika je naveo da informacije kojima oni kao investitori raspolažu, a u vezi rezervnih delova i delova neophodnih za rad prečistača, njihove isporuke i rokova dostavljanja, da oni kao investitori na vreme obaveste Gradonačelnika Zrenjanina i izvesnog Kneževića (prim.red), a da tada Gradonačelnik obavesti javnost, a nakon toga investitoru proizvođač ili dobavljač javi drugu informaciju i pomeranje roka isporuke, što oni kao investitori svakako opet obaveste gradske vlasti, te da zbog toga dolazi do česte zabune i odlaganja početka rada, pa je samim time i javnost nezadovoljna, a kako oni kažu, najviše bi voleli da su krenuli odavno da rade jer su uložili značajna sopstvena sredstva i sredstva od kredita. Istakli su i da građane Zrenjanina ovaj pogon neće koštati ništa već da će se voda isporučivati po ceni kubika manjoj od 30 centi.

Predstavnici pokreta ”Građanski preokret” iz Zrenjanina u isto vreme javnosti objašnjavaju da nije samo u pitanju kašnjenje i odlaganje nekoliko puta u ovih proteklih par meseci već da je to ustaljena praksa. Podsetićemo javnost i da je Goran Knežević aktuelni ministar privrede prvi put tokom Marta 2014. godine javno obećao na RTV Santos da će Zrenjaninci zdravu pijaću vodu piti tokom 2015. godine.

Redosled odlaganja, dešavanja i kašnjenja kako to vide u pokretu ”Gražanski preokret” pokušali su da pisanim putem podele za javnost:

• ”Februara 2015. grad, odnosno JKP ”Vodovod i kanalizacija” , potpisuje ugovor sa Zillio grupom, a kojim se investitori obavezuju da će ispravna voda (ukinuta zabrana korišćenja) poteći iz slavina do 15. oktobra 2015. godine. Potpisivanju ugovora prisustvuje ambasador Italije”.
• ”Obaveza po ugovoru jeste da voda bude ispravna na primopredajnom mestu a ne kod krajnjeg korisnika, obaveza plaćanja je 30% više vode nego što se sada troši tehničke”.
• ”Investitori počinju da grade postrojenje 2016. (već godinu kašnjenja na krajnji rok završetka posla po ugovornoj obavezi).

– ”Postrojenje ne počinje probni rad do jeseni 2017. godine”.
• ”Probni rad krajem 2017.godine, za koji su nadležni kasnije izjavili da to nije ni bio, prouzrokuje havarije i grad dva puta na par dana ostaje i bez tehničke vode. Nema odgovora ni odgovornosti nadležnih”.
• ”Februara 2018. Predsednica Vlade Ana Brnabić u Zrenjaninu izjavljuje ono što smo od početka tvrdili (pokret), a to je da je postrojenje izgrađeno suprotno zakonu i da takvo ne može nikada početi sa radom. Zakon o komunalnim delatnostima ne dozvoljava privatizaciju, ali ni javno-privatno partnerstvo u javnom vodovodu. Tada se nagoveštava preuzimanje postrojenja u javno vlasništvo”.
• ”Marta 2018. tražimo od nadležnih odgovore vezane za postrojenje, kako ne bi kupili „mačku u džaku“. Traže se rezultati probnog rada, popisi specifikacija opreme, ugovor o odlaganju nus proizvoda prečićavanja vode….Odgovori nikada nisu stigli.”
• ”Aprila 2018. utvrđujemo da je postrojenje izgrađeno iz kredita Erste banke i to na javnoj parceli, a da je sve stavljeno kao garancija kreditu”.
• ”Maja 2018. godine, gradska vlast obećava (gotovo 2 godine nakon isteka ugovone obaveze, ali i nekoliko dodatnih obećanja o momentu konačnog rešenja) da će sve biti gotovo do kraja 2018. godine. U isto vreme predlažemo, uz njegovu saglasnost, prof.dr Božu Dalmaciju kao člana mešovite komisije koja treba da prati rad postrojenja. Odgovora ni danas nema”.
• ”Juna 2018. podnosimo krivičnu prijavu zbog nezakonitog ugovora. Do danas nema nikakvog odgovora Višeg javnog tužilaštva”.
• ”U toku leta 2018. godine, od strane konzorcijuma koji gradi postrojenje , da su pregovori o preuzimanju u toku i da se definiše cena. Grad ćuti kao da ga se ne tiče”.
• ‘‘Novembra 2018. godine Vlada Srbije usvaja predlog Izmene i dopune zakona o komunalnim delatnostima kojim se ozakonuje prethodno bezakonje, odnosno voda u javnim vodovodima postaje roba kojom mogu da se bave i privatne kompanije. Decembra 2018. godine Skupština Srbije usvaja izmene Zakona u paketu da budžetom i još preko 60 zakona, a bez javne rasprave. Dakle, odustaje se od preuzimanja postrojenja”.
• ”Nakon usvajanja i objave izmene Zakona postrojenje kreće sa probnim radom. Voda i dalje neispravna i zabranjena za upotrebu. Analize (sprovela inicijativa ”Zajedno za vodu” (prim red.) nakon mesec dana pokuzuju da voda i dalje nije istravna”
• ”Aprila 2019. godine nasilno se prekida probni rad, kako su nam saopštile gradske vlasti i „konzorcijum“, jer su se „zaprljali filteri“.”
• ”Maja 2019. po ko zna koji put, lokalna vlast (Gradonačelnik na konferenciji za medije) kaže da će sve biti završeno do polovine juna.’
• ”Polovinom juna 2019. godine Gradonačelnik putem medija rekao je  da se rok produžava do kraja juna i da je to krajnji rok koji se neće produžavati”.
• Krajem juna (investitor) obaveštva javnost da će isporuka krenuti tokom jula 2019 godine.” kaže na kraju objave Dušan Kokot predsednik udruženja ”Građanski preokret”.

Iz ovog udruženja takođe kažu da ”za 15 godina koliko je voda zabranjena za piće i pripremu hrane, da su građani Zrenjanina potrošili preko 100 miliona evra na flaširanu vodu. Odgovornosti nema, kao ni vode. Građanstvo ćuti i kupuje vodu u marketima”.

Izvor: You tube RTV Santos

Izvor: Dušan Kokot – Građanski preokret

Prinskrin youtube RTV Santos

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....