FOTOGRAFIJA KAO 1000 REČI: otvorena Prva fotografska umetnička kolonija
18. May 2018.
OSKRNAVLJEN SPOMENIK ŽARKA ZRENJANINA
19. May 2018.

ZRENJANIN I ZRENJANINCI NA SAJMU POLJOPRIVREDE: ulaganja lokalne samouprave i podsticaji države

Kapije novosadskog Sajma zvanično su otvorene 15. maja za sve one koji su u sferi poljoprivrede. 85. Međunarodni poljoprivredni sajam ove godine posetio je rekordan broj ljudi, ali i izlagača.

Izložbe mehanizacije i stoke privukle su najveću pažnju. Pored toga, i Zrenjanin je imao svoje izlagače. Lokalna samouprava uvela je dobru praksu , te je tako gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, u društvru svojih saradnika i više desetina zrenjaninskih poljoprivrednika, sada već tradicionalno, obišao zrenjaninske izlagače: OM Inženjering, Almex, Konzul…

Kako se na Poljoprivrednom sajmu, svake godine, obeleži i Dan stočara, predstavnici lokalne samouprave posetili su i Petera Čorbu iz Mužlje, jednog od najodlikovanijih zrenjaninskih stočara koji je i ove godine dobio srebrni pehar za junicu simentalske rase.

Grad Zrenjanin potpisao je Protokol o saradnji sa novosadskim Sajmom, a potpise na Protokol su stavili Čedomir Janjić, ispred grada Zrenjanina i Slobodan Cvetković, direktor novosadskog Sajma.

Gradonačelnik Janjić ovom prilikom je poručio: ” Zrenjanin je agrarna sredina i veoma nam je značajno da se naši poljoprivrednici , stočari i ratari prikažu na ovom Sajmu. Srbija se nametnula u regionu kao lider u poljoprivredi, te je toga značaj pojavljivanja na ovom Sajmu još veći. Budžet grada za poljoprivredu nije zanemarljiv, radimo sve kako bismo položaj poljoprivrednika unapredili. Od ravnanja atarskih puteva, kopanja kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje do akcija za stočare. Protokol o saradnji koji smo potpisali podrazumeva povoljnije uslove za zrenjaninske izlagače kada je reč o njihovoj prezentaciji na novosadskom Sajmu. ”

 

Zrenjanin je prethodnih godina poklonio više desetina grla visokokvalitetne simentalske rase svojim stočarima, a prema najavama, ta praksa će biti nastavljena, a sve u cilju podstreka stočarske proizvodnje i potpore stočarima.

Obnavljanje stočnog fonda Srbije jeste dugoročni plan Vlade Republike Srbije, a resorno Ministarstvo stoji na raspolaganju svim stočarima. Od ove godine svim stočarima stoje na raspolaganju i sredstva iz IPARD programa za izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju.

 

Igor Toškov, odgajivač konja iz Zrenjanina, dobio je nagradu za najbolju mladu kobilu na ovogodišnjem Sajmu.

Grad Zrenjanin nagrađen je i velikim peharom novosadskog Sajma za doprinos razvoju poljoprivrede.

Sajam Poljoprivrede otvoren je za sve posetioce do 21. maja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *