22.8 C
Zrenjanin
Thursday, July 25, 2024
Naslovna Hronika ZRENJANIN: I KORUPCIJA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI RAZLOG ODLASKA IZ ZEMLJE

ZRENJANIN: I KORUPCIJA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI RAZLOG ODLASKA IZ ZEMLJE

Rezultati istraživanja istraživanja koje je Geografski fakultet uradio na zahtev ministarske bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović. Istraživanje je obuhvatilo više od 3.000 ispitanika u Leskovcu, Užicu, Zrenjaninu i Zaječaru, piše “Nova ekonomija”.

Tri glavne prepreke za postizanje veće efikasnosti rada lokalnih samouprava ispitanici vide u: korupciji (28,8%), kvalifikaciji zaposlenih (23,7%) i organizaciji rada (20,1%), navodi se u ovom istraživanju u kom je učestvovalo 880 Zrenjaninaca svih starosnih doba.

Više od pola ljudi iz unutrašnjosti starosti do 50 godina razmišlja da emigrira u inostranstvo a ovo su neki od najvažnijih razloga za takve rezultate. Istraživanje je obuhvatilo više od 3.000 ispitanika u Leskovcu, Užicu, Zrenjaninu i Zaječaru.

Korupciju kao faktor neefikasnosti rada lokalne samouprave posebno ističu mlađe starosne grupe ispitanika od 20-29 godina (31,2%) i zaposleni u privatnom sektoru (33,6%), piše u rezultatima istraživanja Geografskoh fakulteta.

Razlozi za selidbu iz svog mesta najčešće su loša ekonomksa situacija, bolje plaćen posao i nemogućnosti pronalaženja posla. Odmah nakon ovih faktora, na odluku o preseljavanju utiču i problemi u funkcionisanju državnog aparata: korupcija i nedostatak pravne države.

Nedostatak perspektive kao razlog iseljavanja u prvi plan ističu ispitanici u 40-im godinama, stanovništvo u starosti 45-49 godina navodi korupciju, a ispitanici od 55-59 godina porodične razloge (spajanje porodica) kao faktor preseljavanja.

 

Izvor: rezultati istraživanja Geografskog fakulteta: Geografski-fakultet-ISTRAZIVANJE-MIGRACIJA-2019

Izvor: novaekonomija.rs

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...