Korovljev DJB: Zbog duga toplane Zrenjanin ostao bez gradske gasne distributivne mreže
9. September 2019.
Zelena stranka: Zrenjanin, smrad ubija grad!
10. September 2019.

Zrenjanin GP: Građani plaćaju izgradnju “privatnog” postrojenja

12.februara 2015. godine, gradska vlast Zrenjanina oličena u JKP “Vodovod i kanalizacija” pompezno je s konzorcijumom privatnih preduzeća Gruppo Zilio S.P.A. Gruppo Zilio d.o.o. i Synertech d.o.o. potpisala ugovor o usluzi prečišćavanja vode za piće, kaže se u saopštenju udruženja ”Građanski preokret” –

Prema izjavama gradskih čelnika i prema odredbama ugovora, postrojenje je u potpunosti trebalo da finansira privatni investitor, a grad i građani da plaćaju samo uslugu prečišćavanja, odnosno dobijenu vodu.

U ugovoru piše: “Izvršilac se obavezuje da sopstvenim sredstvima, odnosno iz sredstava koje odobre finansijske institucije (bankarski krediti – prim. aut.) finansira izradu projektno-tehničke dokumentacije, nabavku, uvoz i montažu opreme i uređaja sa svim potrebnim građevinsko-zanatskim radovima, dovođenje postrojenja u funkcionalno stanje i puštanje postrojenja u rad… Imajuću u vidu da je predmet ove nabavke isključivo usluga prečišćavanja pitke vode, izvršilac snosi sve operativne troškove održavanja, servisiranja, upravljanja i rukovođenja postrojenjem za sve vreme trajanja ovog ugovora”, podsećaju iz ovog udruženja.

A šta se zaista dešava? – objašnjavaju iz GP:

”Iz dopisa JKP “Vodovod i kanalizacija” saznajemo da je do sada to javno-komunalno preduzeće platilo više od 77 miliona dinara u interesu konzorcijuma privatnih preduzeća Gruppo Zilio S.P.A. Gruppo Zilio d.o.o. i Synertech d.o.o. To gradsko preduzeće ima sklopljen ugovor o zajmu u kojem je zajmoprimac jedan član konzorcijuma – Synertech d.o.o. koji može da povlači novac “po potrebama”. Iz dopisa se vidi i da je JKP “Vodovod i kanalizacija” dva puta kao jemac privatnog investitora plaćalo trećim licima za kupljenu robu”, dodaje se u saopštenju.

”Ako na ove činjenice dodamo informaciju da se postrojenje gradi na zemljištu u vlasništvu grada, a ne tih privatnih preduzeća, i da je to zemljište korišćeno kao garancija bankama da investitor podiže komercijalne kredite, postavlja se pitanje ko zapravo finansira, odnosno gradi postrojenje za prečišćavanje vode i po kom osnovu privatni investitor sebe naziva vlasnikom postrojenja koji će građanima naplaćivati uslugu prečišćavanja vode?” – rečeno je iz GP

Konzorcijum kojem se preko gradskog komunalnog preduzeća daju desetine miliona dinara javnog novca sastoji se iz tri povezana mikro pravna lica s ukupno šest zaposlenih i kapitalom od svega 128,2 miliona dinara, jedan član tog konzorcijuma nije podneo zakonom obavezni redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu, a drugi je imao račun u blokadi tokom 2018. godine.

Uz sve to, ugovorna obaveza privatnog investitora je bila izgradnja i puštanje postrojenja u rad u roku od osam meseci, što je isteklo pre četiri godine, podsećaju iz Građanskog preokreta.

U prilogu:

  1. Deo ugovora između JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin i konzorcijuma Gruppo Zilio S.P.A. Gruppo Zilio d.o.o i Synertech d.o.o. iz 2015. godine koji se odnosi na obavezu finansiranja postrojenja za prečišćavanje vode za piće, i
  2. Odgovor JKP “Vodovod i kanalizacija” na pitanje kada, koliko i po kom pravnom osnovu je to preduzeće vršilo plaćanja u interesu konzorcijuma Gruppo Zilio S.P.A. Gruppo Zilio d.o.o i Synertech d.o.o.

Pročitajte još:

Zrenjanin: Podneta krivična prijava za kriminalno udruživanje protiv gradonačelnika i još pet lica

 

Izvor: gradjanskipreokret.rs

Foto: JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *