24.4 C
Zrenjanin
Thursday, May 30, 2024
Naslovna Politika i društvo Zrenjanin domaćin ''Dana Srpske u Banatu'

Zrenjanin domaćin ”Dana Srpske u Banatu’

Zrenjanin je juče bio domaćin manifestacije “Dani Srpske u Banatu”, koju obeležava Srpska Pravoslavna Eparhija banatska, a u okviru programa obeležena je i deseta godišnjica od potpisivanja Povelje o bratimljenju između Grada Zrenjanina i Opštine Laktaši.

Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je prijem za goste našeg grada – Njegovo preosveštenstvo Episkopa banatskog, gospodina Nikanora, direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića i funkcionere Opštine Laktaši, na čelu s načelnikom opštine Rankom Karapetrovićem. Prijemu su prisustvovali i načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i predstavnici opština Žitište i Sečanj.

Srpska Pravoslavna Eparhija banatska obeležava “Dane Srpske u Banatu” sa željom da doprinese značaju i važnosti naše istorije. To se svakako ne postiže jednim danom i jednim događajem, nego u kontinuitetu, sve dotle dok imamo osećanje šta znači naše učešće u jednoj epohi”, poručio je Episkop banatski Nikanor i pozvao na jedinstvo i sabornost srpskog naroda na svim prostorima na kojima on živi.

Obraćajući se prisutnima u prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da je prirodno da prirodno da jedna od glavnih odrednica predstavljanja Republike Srpske u Srbiji bude upravo Zrenjanin.
“Razloge za to nalazimo i u bližoj i daljoj istoriji, kada su bezbroj puta naše veze učvršćivane i vremenom postale bratske i prijateljske, u svakom smislu. Stanovništvo u velikom broju naših sela gotovo je u potpunosti poreklom iz različitih krajeva Srpske i ti se koreni nikada ne mogu iščupati, niti oslabiti. Zato su danas Zrenjanin i Trebinje bratski gradovi, zato su nam Laktaši bratska opština, zato se saradnja razvija i sa Bijeljinom, Višegradom, Bilećom, zato su se sprijateljila i zbratimila i naša sela i naše mesne zajednice”, istakao je Janjić i podsetio na svečane trenutke od 11. aprila 2008. godine, kada su u Zrenjaninu Povelju o bratimljenju potpisali tadašnji načelnik Opštine Laktaši Milovan Topolović i gradonačelnik Zrenjanina, sada ministar privrede Goran Knežević.

“Deceniju zvanične saradnje obeležavamo svečano i uvereni smo da će u godinama pred nama biti još bolja i sadržajnija. Intenzivno sarađujemo u oblasti kulture i sporta, a današnjim okupljanjem i razgovorima nastojaćemo da povežemo i poslovne ljude iz Zrenjanina i Laktaša, jer je privreda ono što pokreće mnogo toga”, istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

“Srpskom narodu nikada nije bilo potrebnije jedinstvo i sabornost, da radi na očuvanju svoje kulture i na čuvanju svoje svete crkve”, kazao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i dodao da tome doprinosi svako okupljanje poput ovog u Zrenjaninu.
“Samo dobri i čvrsti odnosi Republike Srpske i Srbije su garant, pre svega, mira i stabilnosti u ovom regionu, a onda i garant opstanka našeg naroda. Na tome ćemo raditi i u našem Predstavništvu u narednom periodu”, naglasio je on.

Delegaciju Opštine Laktaši predvodio je načelnik Ranko Karapetrović, koji deceniju saradnje sa Zrenjaninom vidi kao jubilej, ali pre svega, kao mogućnost da se ona u narednom periodu još više unapredi.
“Sigurno je da smo u tom periodu kroz dosta toga prošli i naučili jedni od drugih, i nadamo se da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja. Zahvaljujem ovom prilikom i Gradu Zrenjaninu i Eparhiji Banatskoj na svoj podršci koju nam pružaju, u ovom vremenu kada mnogi žele da ponište Republiku Srpsku, naše srpsko biće i ono čemu smo težili u proteklih 26 godina, a stvarali i negovali kao našu tradiciju vekovima”, poručio je načelnik Opštine Laktaši.

Svečanu akademiju u Baroknoj sali Gradske kuće uveličao je nastup Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom mr Senke Milisavljević, a stihove pesnika poreklom iz Republike Srpske interpretirali su glumac Milan Kočalović i novinarka i recitator mr Branka Jajić. Skupu su se obratili Episkop banatski Nikanor, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine Milan Bjelogrlić, koji je i pripremio program akademije

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Opoziciona koalicija ”Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” u 8 tačaka programa

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin (lista broj 5) nudi realne programe za bolji život u gradu kažu naši sagovoornici iz ove opozicione grupacije. Kao najvažnije...

JKP ”Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” : Gradonačelnik posetio naš tehnički centar

U utorak 28. maja gradonačelnik Simo Salapura sa pomoćnicom Cicom Vučković posetio je tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin gde su ga tokom...

NUNS: Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički napao novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor...

Na lokalnim izborima koalicija ”I voda i sloboda” nudi rešenja za Zrenjanin nakon naprednjačke vlasti

Na pitanje zašto na lokalnim izborima koji se održavaju u Zrenjaninu 2.juna treba glasati za redni broj 4. koaliciju ''I voda i sloboda –...