0.6 C
Zrenjanin
Wednesday, February 28, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Zrenjanin domaćin 5. Festivala pozorišnih predstava Crvenog krsta Srbije

Zrenjanin domaćin 5. Festivala pozorišnih predstava Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Zrenjanin je izabran da ove godine bude domaćin petog po redu Festivala pozorišnih predstava u organizaciji Crvenog krsta Srbije, a u okviru programa ,”Promocija humanih vrednosti“ koji ima cilj da promoviše ravnopravnost, smanji diskriminaciju i nasilje među mladima. Festival je svečano otvoren juče u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” i traje do sutra, kada će u 13 časova biti zatvoren proglašenjem najboljih učesnika i dodelom nagrada. Očekuje se prisustvo oko 300 učesnika, učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, kao i volontera iz 26 sredina u Srbiji. Festival je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Predstave se bave temama: razvijanje tolerancije i nenasilne komunikacije, poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnostravnost, dečija prava, prevencija nasilja u elektronskim medijima i dr. U osmišljavanju tematskih pozorišnih predstava učestvovali su edukovani mladi volonteri Crvenog krsta, prosvetni radnici i organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama. U predstavama učestvuje do sedmoro dece, a vreme trajanja ograničeno je na 15 minuta.
Kako je istakla Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, po prvi put je organizacija ovog festivala poverena nekoj organizaciji Crvenog krsta sa teritorije AP Vojvodine.
“Zbog toga nam je želja da u svojstvu dobrih domaćina opravdamo poverenje i u najboljem svetlu predstavimo svoj grad, našu organizaciju Crvenog krsta i brojne aktivnosti koje realizujemo”, kazala je Tanasijević.
Otvaranju manifestacije prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović, koja je i proglasila festival otvorenim. Ona je naglasila da su, u vremenu u kom živimo, rad sa decom i promocija humanih vrednosti izuzetno značajni i da je to jedan od najdragocenijih programa koje realizuje Crveni krst u Srbiji.
“Angažovanje mladih volontera, koji su kreatori predstava koje ćemo videti na ovom festivalu, je veliko bogatstvo i blagodet za Crveni krst Srbije. Ti mladi ljudi su i budućnost naše zemlje, budućnost Crvenog krsta, u smislu da će oni nastaviti da budu naši volonteri i u drugim oblastima”, istakla je Milenović i dodala da je najvažnije u predstavama ovog uzrasta kako deca iz svoje perspektive vide i prepoznaju probleme nasilja i diskriminacije, kao i da takvo njihovo viđenje problema predstavlja veliko iskustvo i za odrasle.
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura pozdravio je učesnike i goste u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, poželeo im prijatan boravak u našem gradu, nova poznanstva i dobro druženje tokom festivala.
“Drago nam je što će Zrenjanin od danas do petka biti grad otvorenog srca za goste iz 26 gradova i opština koji će doći da promovišu humane vrednosti, u okviru ovog festivala. Grad Zrenjanin ostvaruje odličnu saradnju s gradskom organizacijom Crvenog krsta, a prilika je ovo i da se zahvalimo Crvenom krstu Srbije koji nam je ukazao poverenje da budemo prvi grad u Vojvodini koji organizuje ovakav festival”, kazao je Salapura.
PRENOSIMO SA ZVANIČNOG SAJTA GRADA www.zrenjanin.rs
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...