26.9 C
Zrenjanin
Monday, September 25, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje Zrenjanin domaćin 5. Festivala pozorišnih predstava Crvenog krsta Srbije

Zrenjanin domaćin 5. Festivala pozorišnih predstava Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Zrenjanin je izabran da ove godine bude domaćin petog po redu Festivala pozorišnih predstava u organizaciji Crvenog krsta Srbije, a u okviru programa ,”Promocija humanih vrednosti“ koji ima cilj da promoviše ravnopravnost, smanji diskriminaciju i nasilje među mladima. Festival je svečano otvoren juče u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” i traje do sutra, kada će u 13 časova biti zatvoren proglašenjem najboljih učesnika i dodelom nagrada. Očekuje se prisustvo oko 300 učesnika, učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, kao i volontera iz 26 sredina u Srbiji. Festival je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Predstave se bave temama: razvijanje tolerancije i nenasilne komunikacije, poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnostravnost, dečija prava, prevencija nasilja u elektronskim medijima i dr. U osmišljavanju tematskih pozorišnih predstava učestvovali su edukovani mladi volonteri Crvenog krsta, prosvetni radnici i organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama. U predstavama učestvuje do sedmoro dece, a vreme trajanja ograničeno je na 15 minuta.
Kako je istakla Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, po prvi put je organizacija ovog festivala poverena nekoj organizaciji Crvenog krsta sa teritorije AP Vojvodine.
“Zbog toga nam je želja da u svojstvu dobrih domaćina opravdamo poverenje i u najboljem svetlu predstavimo svoj grad, našu organizaciju Crvenog krsta i brojne aktivnosti koje realizujemo”, kazala je Tanasijević.
Otvaranju manifestacije prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović, koja je i proglasila festival otvorenim. Ona je naglasila da su, u vremenu u kom živimo, rad sa decom i promocija humanih vrednosti izuzetno značajni i da je to jedan od najdragocenijih programa koje realizuje Crveni krst u Srbiji.
“Angažovanje mladih volontera, koji su kreatori predstava koje ćemo videti na ovom festivalu, je veliko bogatstvo i blagodet za Crveni krst Srbije. Ti mladi ljudi su i budućnost naše zemlje, budućnost Crvenog krsta, u smislu da će oni nastaviti da budu naši volonteri i u drugim oblastima”, istakla je Milenović i dodala da je najvažnije u predstavama ovog uzrasta kako deca iz svoje perspektive vide i prepoznaju probleme nasilja i diskriminacije, kao i da takvo njihovo viđenje problema predstavlja veliko iskustvo i za odrasle.
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura pozdravio je učesnike i goste u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, poželeo im prijatan boravak u našem gradu, nova poznanstva i dobro druženje tokom festivala.
“Drago nam je što će Zrenjanin od danas do petka biti grad otvorenog srca za goste iz 26 gradova i opština koji će doći da promovišu humane vrednosti, u okviru ovog festivala. Grad Zrenjanin ostvaruje odličnu saradnju s gradskom organizacijom Crvenog krsta, a prilika je ovo i da se zahvalimo Crvenom krstu Srbije koji nam je ukazao poverenje da budemo prvi grad u Vojvodini koji organizuje ovakav festival”, kazao je Salapura.
PRENOSIMO SA ZVANIČNOG SAJTA GRADA www.zrenjanin.rs

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...