ZRENJANINSKOM HORU POTREBNA PODRŠKA
11. March 2019.
UBIJEN JOŠ JEDAN PAS BEJZBOL PALICOM U UZDINU – Nasilju se mora stati na put!
12. March 2019.

ZORAN ĐINĐIĆ – AKO SRBIJA STANE – Kapiraj kopiraj

Predsednik Vlade Republike Srbije i lider Demokratske stranke − Zoran Đinđić pogođen snajperskim hicem 12. marta 2003. godine u 12:25 ispred ulaza broj 5 zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik Jedinice za specijalne operacije, sa prozora kancelarije na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14.

Ovaj atentat je doveo do vanrednog stanja u Srbiji i policijske akcije „Sablja“ tokom koje je uhapšeno 11 665 osoba povezanih sa organizovanim kriminalom.

Ubistvu premijera prethodila su najmanje tri neuspela atentata, dva u toku februara meseca i jedan početkom marta da bi na kraju 12.marta bio ubijen.

Đinnđić je pogođen sa dva hitca, a pomoć su pokušali da mu pruže stražari iz zgrade Vlade Srbije koji su ga nakon što je pogođen mecima pao telom u zgradu Vlade,a nogama izvan nje. Uvukli su ga unutra pokušavši da ga ožive i nedočekavši hitnu pomoć odvezli su premijera u Urgentni centar Beograd, gde je nakon hirurške intervencije izdahnuo. U pucnjavi ranjen je i šef premijerovog obezbeđenja Milan Veruović.

Povodom šesnaeste godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića, televizija N1 u utorak, 12. marta, emituje dokumentarni film Slaviše Lekića: “Zoran Đinđić – Hipoteka”.

Ovaj dokumentarni film ne bavi se ni ubistvom, ni suđenjem, ni političkom pozadinom. Ovo je priča o mentalitetu ljudi i društvu koje je dozvolilo egzekuciju svog premijera. Ovo je pričao o Srbiji. – rečeno je u najavi za ovaj dokumentarni film na N1 televiziji

 

M.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *