8 C
Zrenjanin
Thursday, December 2, 2021
Naslovna Hronika Žitište: Načelnik uprave zbog falsifikata prihvatio dogovor s tužilaštvom, ali ostao na...

Žitište: Načelnik uprave zbog falsifikata prihvatio dogovor s tužilaštvom, ali ostao na funkciji

Načelnik uprave opštine Žitište Mladen Ajduković uplatio je 100.000 dinara da bi Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv njega zbog falsifikovanja potvrde o radnom iskustvu na osnovu koje je dobio posao, saznaje Pištaljka. Ovo tužilaštvo postupilo je po prijavi uzbunjivača Divne Sakradžije, prema kojoj načelnik godinama vrši odmazdu, piše portal Pištaljka.

Krivična prijava je odbačena na osnovu „načela oportuniteta” koji omogućava tužilaštvu da odustane od gonjenja u situaciji kada je šteta od krivičnog dela sanirana. Međutim, ovde to nije slučaj jer Ajduković i dalje nezakonito obavlja poslove na radnom mestu za koje je nepodoban.

Ajdukoviću je posao načelnika dodeljen u decembru 2017. godine zahvaljujući potvrdi o radnom iskustvu u firmi „Raca” u kojoj je navodno volontirao dve godine. Ugovor o volontiranju je sporan iz više razloga. Pre svega, Ajduković ga nije potpisao niti je on zaveden u ovoj firmi. Takođe, prema Zakonu o volontiranju Ajduković nije mogao da bude volonter u firmi čiji je osnovni cilj sticanje dobiti, što je ovde slučaj, kao što je zakonski samo bilo moguće da on bude zaposlen po ugovoru o radu, a ne volontiranju, s obzirom na to da je pre angažovanja u „Raci” sadašnji načelnik već završio pripravnički staž i položio pravosudni ispit.

Divna Sakradžija prijavila je Ajdukovića u julu 2018. godine nadležnom tužilaštvu koje je prijavu odbacilo u februaru 2019. godine. Sakradžija je u junu prošle godine podnela pritužbu na rad ovog tužilaštva koja je usvojena, pa je postupak pred tužilaštvom nastavljen.

Posle policijske istrage, Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je sa Mladenom Ajdukovićem i Danicom Racom, direktorkom firme „Raca” sklopilo sporazum o oportunitetu. Kako saznajemo iz tužilaštva, Raca i Ajduković su u septembru ove godine istoga dana dostavili tužilaštvu dokaze o uplati po 100.000 dinara na račun budžeta Republike Srbije, te su time „izvršili svoju obavezu određenu naredbom o odlaganju krivičnog gonjenja Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu”.

Kako Zakon o lokalnim samoupravama nalaže da načelnik opštinske uprave pored stečenog obrazovanja mora da ima i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, a da sadašnji načelnik ne ispunjava te uslove, uputili smo pitanja nadležnoj Upravnoj inspekciji u Novom Sadu, predsedniku i opštinskom veću Žitišta da saznamo kako je moguće da se Ajduković suprotno zakonu i dalje nalazi na čelu opštinske uprave, ali odgovore do objavljivanja teksta nismo dobili, navodi se u tekstu Pištaljke.

Foto: pištaljka.rs

Inače, Ajduković već godinama odlučuje o sudbini uzbunjivača Divne Sakradžije, koju zastupaju advokati Pištaljke, i ne poštuje presude Upravnog suda, Višeg suda u Zrenjaninu i Vrhovnog kasacionog suda. On odbija da Sakradžiju vrati na staro radno mesto pošto ju je nakon izvršenog uzbunjivanja rasporedio u napuštenu mesnu kancelariju u obližnjem selu Torak na kojem Sakradžija nema zaduženja ni osnovna sredstva za rad. Ona na to radno mesto mora da dolazi sopstvenim vozilom, jer javnog prevoza nema.

Da Sakradžija i dalje oseća posledice odluka nekvalifikovanog načelnika pokazuje i poslednji događaj – usmena rasprava održana u četvrtak za disciplinski postupak pokrenut protiv uzbunjivača, kojoj je prisustvovao niko drugi do Ajduković. Disciplinski postupak protiv Sakradžije pokrenut je pošto 10. avgusta nije mogla da dođe na posao jer nije imala prevoz, o čemu je obavestila nadležne u opštini. Sakradžiju je na ovoj raspravi zastupao advokat Pištaljke koji je Ajdukoviću pokazao dokument koji dokazuje da je zaključio sporazum o odlaganju krivičnog gonjenja. Načelnik na ovaj dokument nije imao komentar.

Skrinšot: pištaljka.rs

Pored toga što je kao pravnik navodno volonterski obavljao imovinske i radno-pravne poslove u firmi „Raca” prema izjavi koju je dao u tužilaštvu Mladen Ajduković je od 2012. do 2014. bio sudijski pripravnik-volonter u Višem sudu u Zrenjaninu. Takođe, deset meseci radio je u Opštinskoj upravi opštine Žitište na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima kao pravnik. CINS je u aprilu pisao da je Ajduković u sukobu interesa jer je posao prevoza đaka u vrednosti od 3,7 miliona dinara dodelio odborniku Srpske napredne stranke Draganu Rapaiću. Rapaić je firmu za prevoz otvorio nepuna dva meseca pre nego što je dobio posao.

 

Izvor: https://pistaljka.rs/

Naslovna foto: pištaljka.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
overcast clouds
8 ° C
8.1 °
7.8 °
67 %
6.9kmh
99 %
Wed
8 °
Thu
12 °
Fri
11 °
Sat
13 °
Sun
13 °

Popularne vesti

Žitište: Načelnik uprave zbog falsifikata prihvatio dogovor s tužilaštvom, ali ostao na funkciji

Načelnik uprave opštine Žitište Mladen Ajduković uplatio je 100.000 dinara da bi Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv njega zbog falsifikovanja...

IN MEMORIAM: Slaviša Lekić

Novinar, producent i autor brojnih istraživačkih serijala Slaviša Lekić preminuo je u Beogradu. Lekić je rođen 1959. u Kosovskoj Mitrovici. Pisao je za brojne dnevne...

Zrenjanin – Izbori na redu a paketi u sredu: izbori za mesne zajednice

Nisu obavestili svoje komšije-građane da se održavaju izbori, nisu pomenuli reč u javnosti o tome, nisu poželeli da njihove komšije saznaju i učestvuju, nisu...

Bogunović: U Zrenjaninu ima ko da diže ”uzbunu”

Na konferenciji za novinare Građanskog preokreta u Zrenjaninu, sumirani su dosadašnji rezultati projekta “Građanski uzbunjivač” i najavljeni pravci daljeg delovanja udruženja. Miodrag Bogunović, član Upravnog...