8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Hronika Žitište: Načelnik uprave zbog falsifikata prihvatio dogovor s tužilaštvom, ali ostao na...

Žitište: Načelnik uprave zbog falsifikata prihvatio dogovor s tužilaštvom, ali ostao na funkciji

Načelnik uprave opštine Žitište Mladen Ajduković uplatio je 100.000 dinara da bi Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv njega zbog falsifikovanja potvrde o radnom iskustvu na osnovu koje je dobio posao, saznaje Pištaljka. Ovo tužilaštvo postupilo je po prijavi uzbunjivača Divne Sakradžije, prema kojoj načelnik godinama vrši odmazdu, piše portal Pištaljka.

Krivična prijava je odbačena na osnovu „načela oportuniteta” koji omogućava tužilaštvu da odustane od gonjenja u situaciji kada je šteta od krivičnog dela sanirana. Međutim, ovde to nije slučaj jer Ajduković i dalje nezakonito obavlja poslove na radnom mestu za koje je nepodoban.

Ajdukoviću je posao načelnika dodeljen u decembru 2017. godine zahvaljujući potvrdi o radnom iskustvu u firmi „Raca” u kojoj je navodno volontirao dve godine. Ugovor o volontiranju je sporan iz više razloga. Pre svega, Ajduković ga nije potpisao niti je on zaveden u ovoj firmi. Takođe, prema Zakonu o volontiranju Ajduković nije mogao da bude volonter u firmi čiji je osnovni cilj sticanje dobiti, što je ovde slučaj, kao što je zakonski samo bilo moguće da on bude zaposlen po ugovoru o radu, a ne volontiranju, s obzirom na to da je pre angažovanja u „Raci” sadašnji načelnik već završio pripravnički staž i položio pravosudni ispit.

Divna Sakradžija prijavila je Ajdukovića u julu 2018. godine nadležnom tužilaštvu koje je prijavu odbacilo u februaru 2019. godine. Sakradžija je u junu prošle godine podnela pritužbu na rad ovog tužilaštva koja je usvojena, pa je postupak pred tužilaštvom nastavljen.

Posle policijske istrage, Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je sa Mladenom Ajdukovićem i Danicom Racom, direktorkom firme „Raca” sklopilo sporazum o oportunitetu. Kako saznajemo iz tužilaštva, Raca i Ajduković su u septembru ove godine istoga dana dostavili tužilaštvu dokaze o uplati po 100.000 dinara na račun budžeta Republike Srbije, te su time „izvršili svoju obavezu određenu naredbom o odlaganju krivičnog gonjenja Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu”.

Kako Zakon o lokalnim samoupravama nalaže da načelnik opštinske uprave pored stečenog obrazovanja mora da ima i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, a da sadašnji načelnik ne ispunjava te uslove, uputili smo pitanja nadležnoj Upravnoj inspekciji u Novom Sadu, predsedniku i opštinskom veću Žitišta da saznamo kako je moguće da se Ajduković suprotno zakonu i dalje nalazi na čelu opštinske uprave, ali odgovore do objavljivanja teksta nismo dobili, navodi se u tekstu Pištaljke.

Foto: pištaljka.rs

Inače, Ajduković već godinama odlučuje o sudbini uzbunjivača Divne Sakradžije, koju zastupaju advokati Pištaljke, i ne poštuje presude Upravnog suda, Višeg suda u Zrenjaninu i Vrhovnog kasacionog suda. On odbija da Sakradžiju vrati na staro radno mesto pošto ju je nakon izvršenog uzbunjivanja rasporedio u napuštenu mesnu kancelariju u obližnjem selu Torak na kojem Sakradžija nema zaduženja ni osnovna sredstva za rad. Ona na to radno mesto mora da dolazi sopstvenim vozilom, jer javnog prevoza nema.

Da Sakradžija i dalje oseća posledice odluka nekvalifikovanog načelnika pokazuje i poslednji događaj – usmena rasprava održana u četvrtak za disciplinski postupak pokrenut protiv uzbunjivača, kojoj je prisustvovao niko drugi do Ajduković. Disciplinski postupak protiv Sakradžije pokrenut je pošto 10. avgusta nije mogla da dođe na posao jer nije imala prevoz, o čemu je obavestila nadležne u opštini. Sakradžiju je na ovoj raspravi zastupao advokat Pištaljke koji je Ajdukoviću pokazao dokument koji dokazuje da je zaključio sporazum o odlaganju krivičnog gonjenja. Načelnik na ovaj dokument nije imao komentar.

Skrinšot: pištaljka.rs

Pored toga što je kao pravnik navodno volonterski obavljao imovinske i radno-pravne poslove u firmi „Raca” prema izjavi koju je dao u tužilaštvu Mladen Ajduković je od 2012. do 2014. bio sudijski pripravnik-volonter u Višem sudu u Zrenjaninu. Takođe, deset meseci radio je u Opštinskoj upravi opštine Žitište na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima kao pravnik. CINS je u aprilu pisao da je Ajduković u sukobu interesa jer je posao prevoza đaka u vrednosti od 3,7 miliona dinara dodelio odborniku Srpske napredne stranke Draganu Rapaiću. Rapaić je firmu za prevoz otvorio nepuna dva meseca pre nego što je dobio posao.

 

Izvor: https://pistaljka.rs/

Naslovna foto: pištaljka.rs

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...