8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Politika i društvo Žestoka kritika opozicije na stanje u Zrenjaninu - ''SAMO PRLJAVO I OTROVNO''

Žestoka kritika opozicije na stanje u Zrenjaninu – ”SAMO PRLJAVO I OTROVNO”

Predstavnici Stranke slobode i pravde su prisustvovali tribini, koja se održala povodom velikih ekoloških problema sa kojima se već dugih niz godina bore građani naše opštine, a suština je neopodnošljiv smrad koji se širi iz kafilerije Prekon u Zrenjaninu i iz Vinexa, destilerije i farme u Lukićevu koja zagađuje poljoprivredno zemljište, vodu i vazduh.

”Pozivu organizatora se nije odazvao gazda Vinexa Goran ilić”, kažu iz ove stranke i dodaju ”da je na ovaj način pokazao koliko je društveno (ne)odgovoran i da nije spreman, da pred građanima kaže zašto je nakon  zatvaranja pogona, zbog zabrane rada, iz Kostojevića, kod Bajine Bašte, gde je izazvao ekološku katastrofu, pomor ribe itd, svoju proizvodnju preselio na plodnu ravnicu u Lukićevu 2012. godine, kad je ova fabrika počela da proizvodi destilovani alkohol i uzgaja farmu krava”.

”Isparljiva organska jedinjenjenja, koja se oslobađaju iz fabrike alkohola sadrže kancerogeni formaldehid, rekli su iz SSP-a i dodaju da meštani Lukićeva zbog neprijatnog mirisa ne mogu da otvore ni prozore, javljaju se problemi sa disanjem, kožom i očima, kroz otpadne vode postrojenje zagađuje i poljoprivredno zemljište, a time i bunar iz koje se selo snabdeva sa vodom”.

U saopštenju ove stranke kažu da lokalna vlast ništa ne preduzima te da ni jedna inspekcija nije reagovala. Iz kompanije Vinex etil, ove, kao i prošle, godine tvrde da će problem sa neprijatnim mirisima biti rešen kada u krugu fabrike proradi biogasna elektrana, ali nažalost do dana današnje pomaka nema. Iz SSP-a tvrde da se i dalje otpadne vode prolivaju po plodnom zemljištu (oko 20 hiljada litara dnevno. Kako objašnjavaju problem je i u tzv. otvorenoj laguni (tačnije rupa u zemlji čije je dno prekriveno iscepanim najlonom), koja služi da se u nju lageruje otpadna voda – ta laguna bi morala da bude betonski bazen koji se prazni svake dve godine na tačno određeno mesto. 

Iz Stranke slobode i pravde navode ”da je samo desetinu kilometara dalje druga ekološka katastrofa, kafilerija Prekon koja jeste ugradila filtere ali nije izvesno da li oni rešavaju problem zagađenja vazduha i neprijatnih mirisa, kojim su neprestano izloženi stanovnici našeg grada, i ovo je  tipičan primer neodgovornog vođenja grada”. Najveći problem je sa emisijom akroleina – kažu iz SSP. U Srbiji ne postoji laboratorija koja ima licencu za merenje prisutnosti ove supstance a poznato je da akrolein ima oštar jak i neprijatan miris i veoma je toksičan za čoveka. Ekološki problemi koji su nastali industrijskim zagađivanjem su složeni i zahtevaju veliko angažovanje gradske vlasti, koja nije pokazala volju ni zainteresovanost da podrži one koji su im ukazali nekada poverenje, kategorični su iz SSP. 

   Na kraju saopštenja ove stranke se navodi ”U okviru organizovane tribine bilo je puno mrmljanja, nerazgovetnosti od strane predstavnika vlasti i dosta činjenica od predstavnika Lukićeva, Dušana Vukotića;  bivšeg inspektora, Petra Ilića i doktora Tomislava Stevanovića. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić nije imao činjenične odgovore na direktna pitanja koja su mu postavljali građani ali je zato imao „debeo obraz“ da ne govori istinu i da se ne postidi na bučne i prozivajuće  komentare prisutnih građana i troje navedenih govornika”. 

IZ SSP-a su se osvrnuli i na najnovije privredne aktivnosti:    

”Naši sugrađani sa razlogom ljuti ali razloga ljutnju ima i zbog najavljene izgradnje fabrike guma. Ali tu nije kraj, Memorandum o razumevanju za izgradnju pogona za proizvodnju nerastvorljivog sumpora, potpisali su ministar privrede Goran Knežević  i generalni direktor kineske kompanije Šandong, Jangu Huatai Kemikal. Perjanica SNS, Goran Knežević opet je odradio „dobar“ posao. Umesto ispravne vode dobili smo sumpor. Odavno znamo da prljavu industriju prati vrlo moćan lobi koji potkupljuje lokalne političare. Zrenjanin postaje lider u regionu za poslove koje niko ne želi, najprljavije indutsrije, najniže plate i najizrabljenije radnike… ” navode iz Stranke sloboda i pravda – Zrenjanin.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...