26.9 C
Zrenjanin
Monday, September 25, 2023
Naslovna Politika i društvo ZBOG IMENA GRADA UPUTILI PISMO NAJVIŠIM DRŽANIM ORGANIMA

ZBOG IMENA GRADA UPUTILI PISMO NAJVIŠIM DRŽANIM ORGANIMA

Poštovane i poštovani,

Grupa lokalnih tajkuna i nekoliko organizacija, uz podršku akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića, pokrenuli su inicijativu da se gradu Zrenjaninu promeni naziv u Petrovgrad. Pokretači inicijative protive se održavanju referenduma o promeni naziva, što ukazuje da oni smatraju stanovnike Zrenjanina nedoraslim da sami donesu odluku o tome kako bi grad trebalo da se zove.

 

Podsećamo da je 1992. godine održan referendum na kome se većina birača koji su glasali opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin.

 

Dole potpisane organizacije i Zrenjaninke i Zrenjaninci smatraju da nadležni organi ne bi trebali da prihvate ovu inicijativu. Ne pristajemo da o nazivu našeg grada odlučuje nekoliko tajkuna i nacionalističkih organizacija koje podržava gradonačelnik Čedomir Janjić. Gospodin Janjić ne govori čak ni u ime Skupštine grada Zrenjanina, jer se o ovoj temi nije ni raspravljalo na njoj, a kamoli u ime svojih glasača, jer se nigde u predizbornoj kampanji promena imena grada nije spominjala. Da jeste, nismo sigurni da bi sastav zrenjaninske Skupštine bio ovakav kakav je danas. Jednostavno i nedopustivo, gradonačelnik se svojevoljno stavio na stranu nekolicine udruženja, koja zasigurno ne zastupaju stavove većine građanki i građana Zrenjanina!

 

Zrenjanin je multietnički grad, u njemu, pored većinskih Srba, žive i Mađari, Rumuni Slovaci, Romi i pripadnici drugih naroda. Javna simbolika u etnički i verski složenim sredinama ne sme pripadati samo jednoj nacionalnoj grupi i samo jednoj tradiciji, ona mora voditi ka povezivanju različitosti u jednu zajednicu.

Svetski antifašizam borio se za ostvarivanje univerzalnih ciljeva, kao što su sloboda, pravda, jednakost. Naziv Zrenjanin simbol je antifašističke borbe koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije i prihvatljiv je svim narodima već preko 70 godina.

Insistiranje da naziv grada bude Petrovgrad može destabilizovati etničke odnose u Vojvodini.

Zahtevamo da preduzmete sve mere koje su u vašoj nadležnosti kako predstojeću stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji ne bi iskoristile desničarske političke organizacije za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u Vojvodini. Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos.

O nazivu grada moraju da odluče njegovi stanovnici. Ukoliko se bude postupalo drugačije, odgovornost za štetne posledice snosiće najviši državni organi.

 

Zrenjaninski socijalni forum

Roza – udruženje za rodna prava žena

Panonska aktivistička organizacija – PAOR

Udruženje građana “Naš grad, naša stvar”

Centar za zaštitu potrošača Begej

Udruženje “Skaska”

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...