22.8 C
Zrenjanin
Friday, June 21, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje ZAVRŠENA 45. PESNIČKA ŠTAFETA U ORGANIZACIJI ZRENJANINSKE BIBLIOTEKE

ZAVRŠENA 45. PESNIČKA ŠTAFETA U ORGANIZACIJI ZRENJANINSKE BIBLIOTEKE

Četrdeset peta „PESNIČKA ŠTAFETA“ Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”

Manifestacija koju sa velikim ponosom organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, „Pesnička štafeta“ ovog proleća realizovana je 45. put. Gostujući pesnik ovogodišnje Pesničke štafete bio je književnik, dramaturg i reditelj, Vladimir Andrić.

Vladimir Andrić i zrenjaninski bibliotekari u periodu od 25. marta do 5. aprila 2019. godine obišli su 60 škola u tri okruga Banata i Bačke. Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima. Gostujući književnik deci je predstavio svoje stvaralaštvo, kao i knjigu koju je biblioteka objavila povodom ovogodišnje „Štafete“, „Savršen darmar“, a učenici osnovnih škola predstavili su Vladimiru Andriću svoje pesme. Manifestaciju je pratilo oko 10.000 dece, a 3.000 je aktivno učestvovalo.

Preko 200 pesama ušle su u konkurenciju za nagrade, a 12 najuspešnijih učesnika odabrani su da predstave svoje pesme na velikoj završnoj svečanosti i dobiju posebne nagrade.
Dodeljene su tri treće nagrade, dve druge i po jedna prva, kako za učenike nižih, tako i za učenike viših razreda osnovnih škola.
Dvanaestoro nagrađenih učenika dobilo je tablet računare, poklon Kompanije Telekom Srbija, koje je uručio u ime kompanije Slaviša Vlačić, potom knjige izdavačkih kuća “Kreativni centar”, „Pčelica“ i “Propolis buks”, a Kompanija “Gomeks” i ove godine pripremila je slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije. Prijatelj manifestacije su, tradicionalno, Mrkšićevi salaši, Srpski Itebej.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Kuriozitet je da je od ove godine „Pesnička štafeta“ uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin, kako je odlučeno na 24. sednici Skupštine Grada održanoj 27. marta 2019. godine. Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ srdačno zahvaljuje svim učesnicima i prijateljima ovogodišnje manifestacije na lepim stihovima, programima, posvećenosti i podršci.

NAGRAĐENI UČESNICI 45. PESNIČKE ŠTAFETE

NIŽI RAZREDI

3. Aleksa Stojkovac, II razred, OŠ „Vuk Karadžić” Zrenjanin
-za pesmu „Hladno jutro”

3. Sofija Kešelj, I razred, OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin
-za pesmu „Prvak”

3. Zoran Katić, IV razred, OŠ „Svetozar Miletić” Gardinovci
-za pesmu „Azbuka”

2. Andrea Karlaš, III razred, OŠ „Petar Kočić” Čestereg
-za pesmu „Pad”

2. Aleksandar Stokić, IV razred, OŠ „Uroš Predić” Orlovat
-za pesmu „Kišobran”

1. Sergej Petković, III razred, OŠ „Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin
-za pesmu „Učenje”

VIŠI RAZREDI

3. Marko Dimović, V razred, OŠ „Đura Jakšić” Međa
-za pesmu „Živela sloboda”

3. Aleksa Bjeljac, VI razred, OŠ „Slavko Rodić” Krajišnik
-za pesmu „San”

3. Miroslav Vrška, VI razred, OŠ „Bratstvo jedinstvo” Belo Blato
-za pesmu „Sliepka” (Kokoška)

2. Anđela Novakov, VIII razred, OŠ „Mladost” Tomaševac
-za pesmu „Majčina”

2. Emina Stan, VII razred, OŠ „Stanko Krstin”, Radojevo
za pesmu „Igre”

1. Lenke Sava, VII razred, OŠ „Đura Jakšić” Banatski Dvor
za pesmu „Deda”

Podsetimo,

Od prve „Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gosti-voditelji manifestacije: Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Slobodan Stanišić, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Jasminka Petrović…
Uz „Zmajeve dečje igre”, „Pesnička štafeta“ se, tako, ubraja se u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji.
Pored respektabilne tradicije, „Pesnička štafeta“ jedinstvena je u odnosu na ostale manifestacije za decu i po svojoj koncepciji.

Odabrani pesnik, sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, deset dana putuje, gostuje u oko 60 škola Srednjeg, Severnog Banata i opštini Titel,
bira najbolje poetske radove koje mu prezentuju učenici i predstavlja svoju pesničku zbirku koju uoči manifestacije objavljuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.
Na velikoj svečanosti kojom se manifestacija završava, nagrađuju se autori najboljih pesama i dele se specijalne nagrade.

„Pesničku štafetu“ čini jedinstvenom i broj njenih učesnika: u samoj manifestaciji aktivno učestvuje oko 3.000 osnovaca angažovanih u okviru takmičarskog, recitatorskog, muzičkog i dramskog izraza, dok približno 10.000 najmlađih prati kompletna dešavanja u vezi sa njom.

Budući da je manifestacija „Pesnička štafeta“ namenjena učenicima nižih i viših razreda osnovne škole, realizuje se u koordinaciji sa prosvetnim radnicima i predstavlja kreativni doprinos nastavi maternjeg jezika i književnosti: učenicima je omogućeno da upoznaju reprezentativne savremene stvaraoce književnosti za decu i mlade i da im predstave svoje stihove, ali pored literarnog i svoje likovno, folklorno i drugo stvaralaštvo. Deci je omogućeno da na „Pesničkoj štafeti“ učestvuju na maternjem jeziku.
Kroz saradnju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ sa tri opštine Banata i Bačke promoviše se takođe i multikulturalnost i uvažavanje različitosti.

Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” organizuje ovu manifestaciju koja 45 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku “Štafetinu” porodicu. Važnost ove manifestacije danas je možda i veća nego što je bila. U vreme kada je stvaralaštvo za decu marginalizovano, a manifestacije njima namenjene retke i nedovoljno podržane, afirmacija kulture čitanja, podsticaj dečjem stvaralaštvu i književnosti za decu obaveza je svake biblioteke.

Gostujući pesnici „Pesničke štafete”:

godina voditelj

1975. Ljubivoje Ršumović
1976. Ivan Ceković
1977. Ljubivoje Ršumović
1978. Milovan Danojlić
1979. Dragan Lukić
1980. Stojanka Grozdanov Davidović
1981. Dobrica Erić
1982. Ljubivoje Ršumović
1983. Desanka Maksimović i Mira Alečković
1984. Pero Zubac
1985. Slobodan Stanišić
1986. Duško Trifunović
1987. Dragan Lukić i Nikola Drenovac
1988. Dobrica Erić
1989. Rade Obrenović
1990. Ljubivoje Ršumović
1991. Mošo Odalović
1992. Duško Trifunović
1993. Blagoje Jovanov Boba
1994. Radivoj Šajtinac
1995. Dragan Radulović
1996. Pavle Janković Šole
1997. Slobodan Stanišić
1998. Gradimir Stojković
1999. Slobodan Stanišić
2000. Vesna Aleksić
2001. Mošo Odalović
2002. Dušan Pop Đurđev
2003. Raša Popov
2004. Mošo Odalović
2005. Gradimir Stojković
2006. Dejan Aleksić
2007. Vladimir Andrić
2008. Igor Kolarov
2009. Branko Stevanović
2010. Dragomir Ćulafić
2011. Saša Božović
2012. Jasminka Petrović
2013. Tode Nikoletić
2014. Branko Stevanović i Igor Kolarov
2015. Ljubivoje Ršumović
2016. Dejan Aleksić
2017. Pero Zubac
2018. Uroš Petrović, Jasminka Petrović, Branko Stevanović, Dušan Pop Đurđev i Dejan Aleksić
2019. Vladimir Andrić

Od 1980, svake godine u okviru manifestacije, objavljena je jedna knjiga za decu gostujućih pesnika.
Književnost za decu, tako, zahvaljujući „ Pesničkoj štafeti“ bogatija je za 42 knjige koje je objavila Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...