VI Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu
3. February 2019.
AKTUELNA ZAPOSLENJA U ZRENJANINU
3. February 2019.

Završen još jedan Festival čvaraka u Mužlji (foto)

Tradicionalni mužljanski Festival čvaraka održan je osmi put na stadionu Lehela, a prijavilo se preko 40 ekipa.

Posetioca je svake godine sve više, a prema proceni organizatora ovogodišnji Festival čvaraka okupio je više hiljada posetioca.Po starim domaćim receptima takmičari su pripremali čvarke, a okupili su se iz različitih mesta, vojvođanskih sela ali i Rumunije.

Posetioci su mogli da kupe domaće proizvode iz pušnice, tradicionalne zimske đakonije, da probaju takmičarske čvarke i slaninu, kobasice, šunke, mekike i još mnogo toga. Do podneva krčkali su se ovčiji i svinjski svinjokoljski paprikaš  koji su napravili dugačke redove. Vinari su se potrudili da pored domaće hrane ponude i dobro kuvano vino kako bi zagrejali atmosferu u inat vertovitom vremenu, amuzičari su bili zaduženi za za dobro raspoloženje i pesmu kako među posetiocima tako i među takmičarima.

Ove godine  u manifestaciji su učestvovali  i mališani iz vrtića „Snežana“ i„Cvrčak“ kao i učenici Osnovne škole „Servo Mihalj“ koji su u maskama po želji uz pratnju muzičara ispratiti i “sahranili” ovogodišnju zimu, a sa njom i sve brige i probleme.

Organizatori manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih udruženja.

M.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *