22.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 23, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje ZAVRŠEN FESTIVAL NA SOPSTVENI POGON

ZAVRŠEN FESTIVAL NA SOPSTVENI POGON

 

Festival Na sopstveni pogon Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zavšen je juče projekcijom studentskih dokumentarnih filmova u Užicu. Tokom celog septembra festival je sa više od 20  programa različitih  umetničkih formi i izraza putovao po Srbiji. Programi su se održavali u javnim i napuštenim prostorima, bivšim fabrikama, trgovima i ulicama, ali i u domovima kulture, kafićima i klubovima.

 

Četvrto izdanje festivala pod sloganom “Novi prostori kulture” nastavilo je da insistira na decentralizaciji kulture, kao i na kulturnoj saradnji – pa je tako svaki program festivala bio projekat saradnje različitih organizacija, sa posebnim fokusom na animiranju i angažovanju lokalnih zajednica. Festival je otvoren performansom u Zrenjaninu 2. septembra, što je ujedno bio i početak interdisciplinarnog festivala savremenog umetničkog stvaralaštva mladih  – “Novi prostori” (CEKOM). “Festivali u festivalu” su održani i u Subotici i Kragujevcu. Subotička publika je imala prilike da poseti festival gifova – Gifest, i da upozna još tri lokalne inicijative nezavisne kulture, dok je filmski program bio u fokusu KRAF-a,  ali i projekta “Interakcija na turneji” (NFC Filmart), prilikom kog su filmovi snimljeni na 13. Međunarodnom studentskom filmskom kampu “Interakcija” prikazani u Ivanjici, Čačku i Užicu.

 

U okviru Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma – KRAF (NVO Millennium) je pored filmskog programa i tribine o lokalnoj podršci civilnom sektoru u kulturi, dodeljeno i tradicionalno priznanje za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji “Tori Janković” Slađanu Stojanoviću.

 

Publika je imala prilike i da ovlada različitim veštinama u okviru raznovrsnih radioničarskih programa, pa su tako stanovnici Jarkovca i Banatske Dubice učili kako da snimaju uradi-sam filmove, u okviru projekta “Mikro FAF u poseti: Dubica Edition” (Satibara), prilikom kog je snimljen kratkometražni horor film “Aurela”, koji će biti prikazan u okviru predstojećeg devetog Mirko FAF-a.

U Beloj Crkvi su održane radionice pozlaćivanja starih alata, nakon čega je otvorena i izložba “Zlatni alati” (Agora Art Action), koju će publika moći da poseti do 06. oktobra. Niz radionica i muzičko-scenski performans JNArt (Hleb teatar) održan je u Šapcu, u okviru projekta oživljavanja Doma JNA.

Izložbeno-radioničarski program je takođe i u Novom Sadu, gde su u toku izložba i likovne radionice kolektivne aproprijacije slike “Seoba Srba” Paje Jovanovića, u okviru projekta “Unutrašnji dijalog” Multimedijalnog centra LED ART. Zainteresovana publika će moći da poseti izložbu ali i da kreativno doprinese delu u nastajanju do 09. oktobra u Centralnom prostoru Šok zadruge.

Novi Pazar je bio domaćin projekta predstavljanja srpske scene slem poezije u organizaciji Poezina i partnera, a kroz video prezentaciju, tribinu i pesnička druženja.

Asocijacija NKSS kroz festival Na sopstveni pogon nastoji da osnaži lokalne zajednice, neguje pluralnost izraza, te ukaže na važnost postojanja alternativnih, ekspreimentalnih i marginalizovanih umetničkih i kulturnih scena. U Festivalu je učestvovalo preko 35 organizacija, udruženja, institucija, neformalnih grupa i inicijativa.

 

Više o tome kako je izgledalo možete pogledati na facebook stranici Asocijacije (facebook.com/NKSS) i na sajtu festivala http://nsp.nezavisnakultura.net/.

 

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija Heinrich Boll Srbija.

 

 

 

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...