Odloženo planirano isključenje struje u jednom naseljenom mestu
10. January 2019.
AUTORSKA VOĐENJA KROZ IZLOŽBU „VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE  DO MODERNE“
10. January 2019.

ZAKASNELA LICITACIJA DRŽAVNE ZEMLJE UGROZIĆE SETVU

 

DSS pita zašto grad Zrenjanin još nije doneo odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini? Da li će se, i pored obećanja nadležnih da se situacija od prošle godine kada je licitacija zemljišta raspisana za 26.02. neće ponoviti , opet desiti isto, i to sve na štetu ratara?

Naime, davanje zemljišta u zakup na jednu godinu je potpuno pogrešno jer ratar ne može da primeni osnovne agrotehničke mere kao što je plodored, đubrenje, a sa ovim se dovodi u pitanje i sama setva i priprema zemljišta za setvu, na mnogim njivama za licitaciju se još nalaze ostaci od suncokreta pa se postavlja pitanje kako i na koji način da ratar pripremi njivu za setvu u martu mesecu. Nije samo problem nepripremljenog zemljišta pred prolećnu setvu nego su tu još brojne nepoznanice novih korisnika, kao što su korišćenje pesticida prethodne godine, primena mineralnih đubriva, stajskog đubriva i to sve na godinu dana i uz neblagovremeno raspisivanje licitacije.

DSS podseća na činjenicu da je grad Zrenjanin odobrio da nemački “kralj mesa” Klemens Tenis dobije 2.420 hektara naše plodne zemlje na 30 godina i da po svemu sudeći i po izjavama samog Tenisa oni zbog navodne bolesti svinja (svinjska kuga) ove godine neće ulaziti u posed zemljišta. Postavlja se pitanje ko će i kad dobiti ovih 2.420 hektara ostavljenih Tenisu ili će naša plodna zemlja zbog političkih igrarija ostati u brlogu?

Prema poljoprivredi se ne smemo ovako odnositi i zanemarivati njenu važnost lošim i nepravovremenim odlukama ako želimo razvoj Vojvodine i Srbije.

 

Predsednik GO DSS

Sandić Zoran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *