13.2 C
Zrenjanin
Saturday, April 4, 2020
Naslovna Hronika Vrh Opštine Žitište maltretira i progoni uzbunjivača - radnicu opštinske uprave

Vrh Opštine Žitište maltretira i progoni uzbunjivača – radnicu opštinske uprave

Posle višemesečnog odbijanja da postupi po privremenoj meri suda, opštinska uprava Žitišta počinila je niz nezakonitih radnji kojima nastavlja maltretiranje i progon uzbunjivača Divne Sakradžije jer je ukazala na nezakonitosti u radu opštinskih organa.

Ignorišući odluku suda koji je naložio da se otpušteni uzbunjivač vrati na svoje radno mesto do okončanja sudskog postupka za poništaj otkaza, opštinska uprava Žitišta donela je novo nezakonito rešenje kojim Divnu Sakradžiju šalje da radi potpuno sama i izolovana od ostatka opštinske uprave u jednoj napuštenoj kancelariji šest kilometara udaljenoj od Žitišta. Novo rešenje kojim uzbunjivača izoluju od ostatka kolektiva doneli su 26. februara, kada je Sakradžija prijavljena na socijalno osiguranje iako nije o tome uopšte obaveštena i mada joj je sporno rešenje uručeno tek 28. februara.

U nezakonitom rešenju, koje predstavlja novi akt odmazde poslodavca, navodi se da se uzbunjivač raspoređuje u mesnu kancelariju Torak, selu udaljenom oko šest kilometara od Žitišta. Kada je u ponedeljak 2. marta, prvog radnog dana po saznanju da je premeštena, uzbunjivač Divna Sakradžija otišla u opštinu tamo su joj saopštili da je mesto u Torku dobila zato što nema mesta u Žitištu, ali da mesna kancelarija u Torku nije uređena za rad, pa su joj poručili da ipak ode kući i dođe drugi dan.

Pravna bitka za uzbunjivača Sakradžiju, koju zastupa pravni tim Pištaljke,  počela je još prošlog proleća od kada su dobijene dve presude u korist uzbunjivača.

U rešenju kojim se Sakradžija privremeno vraća na rad navodi se da se raspoređuje na radno mesto – „poslovi Mesne kancelarije Torak u Odeljenju za opštu upravu, ljudske resurse i zajedničke poslove Opštinske uprave opštine Žitište“.Sakradžija, koju je pred novosadskim odeljenjem Upravnog suda zastupao pravni tim Pištaljke, radila je u opštini kao matičar da bi posle ukazivanja na nepravilnosti u radu opštinskih organa prvo bila premeštena na niže radno mesto a potom i otpuštena.

Predsednik opštine u sukobu interesa

Na čelu opštine Žitište koja odbija da sprovede odluku suda i vrati uzbunjivača na posao nalazi se čovek čiju je smenu preporučila Agencija za borbu protiv korupcije.

Mitar Vučurević, naime, nije u roku preneo upravljačka prava u preduzeću Primo trejd (Primo Trade) d.o.o. Žitište zbog čega mu je Agencija za borbu protiv korupcije 1. novembra prošle godine izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. Vučurević je i dalje 100% vlasnik pomenute firme jer Agencija za privredne registre odbija zahteve Vučurevića za promenu upravljačkih prava zato što od 2013. godine postoji naredba Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da mu se zabranjuje raspolaganje imovinom. Firma Primo trejd je od 2016. u blokadi, a ukupan iznos dugovanja je nešto više od šest miliona dinara. Vladajuću većinu u Žitištu predvodi Srpska napredna stranka.

Sakradžija je trpela odmazdu jer je u dužem vremenskom periodu ukazivala na nezakonitosti u postupanju opštinskih organa, a kulminacija odmazde usledila je nakon njene prijave policiji da sumnja u valjanost uverenja o radnom iskustvu načelnika opštinske uprave Mladena Ajdukovića.

U prijavi Upravnom inspektoratu, ona je nepravilnosti u radu službe matičara dokumentovala brojevima predmeta u kojima je postupano suprotno zakonu. Inspektorat je u svom nalazu naveo da je Divna Sakradžija uzbunjivač i da prema njoj ne smeju da se primenjuju štetne radnje.

Novo rešenje o vraćanju na rad važiće do okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom protiv rešenja Opštinske uprave Opštine Žitište a „obračun i isplata plata po ovom rešenju vršiće se počev od 26.2.2020.“ navodi se u rešenju opštinske uprave.

 

 

Izvor: pištaljka.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,437FanovaLajkuj
727PratilacaZaprati
318PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

U Srbiji 39 žrtava koronavirusa, skoro 3/4 muškarci

Prisustvo koronavirusa u Srbiji je do sada potvrđeno kod 1.476 ljudi, a 39 osoba preminulo je od posledica zaraze. Prema statističkim podacima objavljenim na...

Od Mlađinih hiljadu do Acinih stotinu – NIN Uvodnik

Za samo 16 dana prešli smo dugačak put, od projektovanog privrednog rasta od četiri procenta do pada od 1,8 odsto. Ali, u zemlji čuda...

Podneli krivičnu prijavu protiv NN lica iz Gradske uprave Zrenjanina zbog održavanja licitacije

Pokret ujedinjenih fantoma podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Gradske uprave Zrenjanina zbog osnovane sumnje da su...

Tviter ”počistio” 8.558 profila koji su koordinisano promovisali SNS i Vučića

Društvena mreža Tviter saopštila je da su njeni timovi za proveravanje autentičnosti korisnika ugasili 8.558 naloga koji su, po njihovim rečima, bili angažovani na...