22.2 C
Zrenjanin
Thursday, June 13, 2024
Naslovna Hronika Vrh Opštine Žitište maltretira i progoni uzbunjivača - radnicu opštinske uprave

Vrh Opštine Žitište maltretira i progoni uzbunjivača – radnicu opštinske uprave

Posle višemesečnog odbijanja da postupi po privremenoj meri suda, opštinska uprava Žitišta počinila je niz nezakonitih radnji kojima nastavlja maltretiranje i progon uzbunjivača Divne Sakradžije jer je ukazala na nezakonitosti u radu opštinskih organa.

Ignorišući odluku suda koji je naložio da se otpušteni uzbunjivač vrati na svoje radno mesto do okončanja sudskog postupka za poništaj otkaza, opštinska uprava Žitišta donela je novo nezakonito rešenje kojim Divnu Sakradžiju šalje da radi potpuno sama i izolovana od ostatka opštinske uprave u jednoj napuštenoj kancelariji šest kilometara udaljenoj od Žitišta. Novo rešenje kojim uzbunjivača izoluju od ostatka kolektiva doneli su 26. februara, kada je Sakradžija prijavljena na socijalno osiguranje iako nije o tome uopšte obaveštena i mada joj je sporno rešenje uručeno tek 28. februara.

U nezakonitom rešenju, koje predstavlja novi akt odmazde poslodavca, navodi se da se uzbunjivač raspoređuje u mesnu kancelariju Torak, selu udaljenom oko šest kilometara od Žitišta. Kada je u ponedeljak 2. marta, prvog radnog dana po saznanju da je premeštena, uzbunjivač Divna Sakradžija otišla u opštinu tamo su joj saopštili da je mesto u Torku dobila zato što nema mesta u Žitištu, ali da mesna kancelarija u Torku nije uređena za rad, pa su joj poručili da ipak ode kući i dođe drugi dan.

Pravna bitka za uzbunjivača Sakradžiju, koju zastupa pravni tim Pištaljke,  počela je još prošlog proleća od kada su dobijene dve presude u korist uzbunjivača.

U rešenju kojim se Sakradžija privremeno vraća na rad navodi se da se raspoređuje na radno mesto – „poslovi Mesne kancelarije Torak u Odeljenju za opštu upravu, ljudske resurse i zajedničke poslove Opštinske uprave opštine Žitište“.Sakradžija, koju je pred novosadskim odeljenjem Upravnog suda zastupao pravni tim Pištaljke, radila je u opštini kao matičar da bi posle ukazivanja na nepravilnosti u radu opštinskih organa prvo bila premeštena na niže radno mesto a potom i otpuštena.

Predsednik opštine u sukobu interesa

Na čelu opštine Žitište koja odbija da sprovede odluku suda i vrati uzbunjivača na posao nalazi se čovek čiju je smenu preporučila Agencija za borbu protiv korupcije.

Mitar Vučurević, naime, nije u roku preneo upravljačka prava u preduzeću Primo trejd (Primo Trade) d.o.o. Žitište zbog čega mu je Agencija za borbu protiv korupcije 1. novembra prošle godine izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. Vučurević je i dalje 100% vlasnik pomenute firme jer Agencija za privredne registre odbija zahteve Vučurevića za promenu upravljačkih prava zato što od 2013. godine postoji naredba Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da mu se zabranjuje raspolaganje imovinom. Firma Primo trejd je od 2016. u blokadi, a ukupan iznos dugovanja je nešto više od šest miliona dinara. Vladajuću većinu u Žitištu predvodi Srpska napredna stranka.

Sakradžija je trpela odmazdu jer je u dužem vremenskom periodu ukazivala na nezakonitosti u postupanju opštinskih organa, a kulminacija odmazde usledila je nakon njene prijave policiji da sumnja u valjanost uverenja o radnom iskustvu načelnika opštinske uprave Mladena Ajdukovića.

U prijavi Upravnom inspektoratu, ona je nepravilnosti u radu službe matičara dokumentovala brojevima predmeta u kojima je postupano suprotno zakonu. Inspektorat je u svom nalazu naveo da je Divna Sakradžija uzbunjivač i da prema njoj ne smeju da se primenjuju štetne radnje.

Novo rešenje o vraćanju na rad važiće do okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom protiv rešenja Opštinske uprave Opštine Žitište a „obračun i isplata plata po ovom rešenju vršiće se počev od 26.2.2020.“ navodi se u rešenju opštinske uprave.

 

 

Izvor: pištaljka.rs

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Zrenjanin je tokom ovog vikenda, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci, na kom je najavljeno više od...