25.8 C
Zrenjanin
Tuesday, July 5, 2022
Naslovna Ekologija VOA: Vlast u Srbiji ćuti dok kineske kompanije zagađuju prirodu

VOA: Vlast u Srbiji ćuti dok kineske kompanije zagađuju prirodu

Bor, Smederevo i Zrenjanin su tri grada u Srbiji koja su, kako su najavljivali čelnici Srbije, trebalo da krenu u bolju budućnost sa kineskim kompanijama i njihovim investicijama. Mnogo brže od velikog napretka, građani ova tri grada su se suočili sa velikim ekološkim posledicama rada kineskih kompanija.

Bor je poznat kao crna ekološka tačka Evrope. Poznat je kao grad bakra i grad dima”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Toplica Marjanović, ekološki aktivista iz tog grada.

Degradirane su i uništene, zagađene brojne reke, kao što su Kriveljska i Borska reka, a otvaranjem novog rudnika preti zagađenje i treće reke – Brestovačke reke. U dolini Borske i Kriveljske reke i Velikog Timoka koji je granična reka sa Bugarskom uništeno je preko 2.000 ha najplodnijeg zemljišta”.

Kako ističe Aleksandra Stanković iz Instituta za evropske poslove, po istraživanjima koja su rađena, zbog zagađenja vazduha u Kini je životni vek građana skraćen za šest, a u Indiji za osam godina.“Srbija je, što je poražavajuće, u istom rangu po zagađenosti sa Kinom i Indijom”, kaže Aleksandra za VOA.

U istraživanju o odnosima Srbije i Kine, koje je uradio Institut za evropske poslove, čak trećina građana Srbije vidi Kinu kao najvećeg donatora, a to, po rečima Aleksandre Stanković nema baš gotovo pa nikakvog uporišta u realnosti i najviše je rezultat sveprisutnosti Kine u srpskim medijima i plasiranja neutemeljenih priča o kineskim investicijama.

Reč je o najobičnijim zajmovima koje će kad tad doći na naplatu, kaže Stanković i ističe da su sva kineska ulaganja u Srbiju veoma netransparentna:

Mi do dan danas ne možemo da dobijemo uvid u bilo kakav ugovor koji je potpisan između vlade Srbije i Kine. Institut za evropske poslove je pokušavao da dobiju bilo kakvu vrstu podataka o ekonomskoj saradnii između Srbije i Kine – o ministarstva finajsija, spoljnih poslova, čak i od nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Niko nam do sada nije odgovorio osim Nacionalnog saveta koji nam je rekao da oni nisu nadležni za tu vrstu saradnje.”

Izvor: Voice of America

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
light rain
25.8 ° C
25.8 °
25.8 °
43 %
2.4kmh
3 %
Mon
38 °
Tue
38 °
Wed
32 °
Thu
32 °
Fri
21 °

Popularne vesti

Čvarak fest – Još jedna odlična prilika za politiku?

Dok su građani u velikom broju hrlili ka Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina u potrazi za domaćim specijalitetima, pogotovo sveže ispečenim čvarcima, rakijom, sušenim mesom...

Građanski preokret: Podržavamo političke promene

Građanski preokret, nevladina organizacija iz Zrenjanina održala je sednicu skupštine  17.februara 20222, na kojoj je između ostalog izabrala i novo rukovodstvo. U saopštenju se navodi...

Čenta: Asfaltiranje ulica i stolarija za školu

U okviru programa kompanije NIS - Zajednici zajedno, jedan od projekata na teritoriji Grada Zrenjanina za koji su izdvojena sredstva u 2021. godini realizuje...

Festival Čvaraka i domaće rakije po deseti put za vikend u Mužlji

Jubilarni, deseti po redu, “Festival čvaraka” biće održan u subotu 19. februara na stadionu “Lehela” u Mužlji kraj Zrenjanina. -Želimo da posetiocima predstavimo seoski i...