Tradicionalni Festival kobasica i rakije, biće održana šesti put u Belom Blatu 9.februara sa početkom u 11 časova.
Takmičari će imati zadatak da formiraju ekipe od po šest članova, a zadatak će im biti da od dobijenih 5 kg mesa žiriju predaju 30 cm pečene i 30 cm sveže kobasice.
Takmičari će imati obezbeđeno meso, creva za kobasice i stolove, a moraće da ponesu mašinu za mlevenje mesa, posude za meso, alat za punjenje kobasica, začine i dekoraciju za sto.
Prisutni će pored kobasica moći da uživaju i u ukusima džigerice, dinstane svinjske krvi kao i pečene slanine, a biće i domaćeg kiselog kupusa i pekarskog hleba. Takođe, na manifestaciji se mogu kupiti domaći sirevi, mesni delikatesi, rakija, vino i domaći kolači po starim vojvođanskim receptima.
Posetioci će imati priliku da pored kobasica probaju i beloblatski paprikaš i sarmu.
Program:
08:00 – Početak festivala i dolazak takomičara
11:00 – početak takmičenja
11:30 – izbor za najbolju fomaću rakiju
13:00 – žiri ocenjuje kobasice
15:00 – proglašenje pobednika i uručenje nagrade
Kotizaciju za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji, koja iznosi 3.000 dinara.Takmičari iznos treba da uplate na žiro račun Udruženja amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine Iz Belog Blata na broj 310-0000000211294-32 sa naznakom Donacija za festival kobasica.
Prijave sa nazivima ekipa mogu da se predaju i pozivanjem Ištvana Požara, na broj: 0600204967