22.8 C
Zrenjanin
Friday, July 19, 2024
Naslovna Ekologija VEZAO SE LANCIMA ZA BALON PROTESTUJUĆI ZBOG PIJAĆE VODE

VEZAO SE LANCIMA ZA BALON PROTESTUJUĆI ZBOG PIJAĆE VODE

Aleksandar Jankov, aktivista i urednik info portala Zrenjanin danas,  vezao se lancima za balon ispred Gradske kuće tako iskazujući svoj protest zbog dugogodišnjeg ne rešavanja problema sa pijaćom vodom u Zrenjaninu.

Postavio je i nekoliko pitanja lokalnoj samoupravi i gradonačelniku:

Molim vas da iskoristite svoj autoritet u rešavanju problema pijaće vode, i da kao gradonačelnik svih građana javnost dobije odgovore na sledeća pitanja:

  1. MEŠOVITA KOMISIJA – U interesu svih građana je da saznamo da li ova komisija formirana, ako jeste ko su njeni članovi? Ukoliko nije da li I kada će biti formirana I ko će biti njeni članovi?
  2. STRUČNI NADZOR – Takođe je veoma bitno da građani saznaju ko je vršio stručni nadzor tokom izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode, da li je to neka institucija ili pojedinci, I ko su oni imenom I preziemenom?
  3. KVALITET VODE – Da li postoje validni rezultati kvaliteta vode koji su rezultat ispitivanja tokom probnog perioda, koji još uvek traje, I da li će javnost dobiti na uvid ta ispitivanja I rezultate, I kada?

 

Podsetimo decembra 2018. godine izmenjen je zakon o komunalnoj delatnosti pa je privatnoj firmi omogućeno da se bavi preradom i distribucijom vode, u probni rad pušteno je postrojenje za prečišćavanje vode izgrađeno godinu dana ranije. Marta je stigla saglasnost sanitarne inspekcije. Marta 2019. godine građanska incijativa ”Zajedno za vodu” je izašla u javnost sa nepovoljnim rezultatima kvaliteta vode. Marta 2019. godine grupo Zilio objavljuje dobre rezultate kvaliteta vode. Tokom aprila 2019.godine saopšteno je da se prekida snadbevanje iz postrojenja a dan kasnije saopšteno je da je rad postrojenja je zaustavljen zbog, kako su naveli vlasnici, uočenog mehaničkog zagađenja na filterima na ulazu u fabriku.

Protesti Zrenjaninaca u borbi za pijaću vodu trajali su cele 2014. godine, a zahtevi su ponovljeni i tokom građanskih protesta 2015. godine. Ostao je zapamćen i još jedan performans kada je nekoliko građana iz udruženja ”Naš grad naša stvar” postavilo stolice ispred Gradske kuće i danima čekalo odgovor na pitanje” Šta je sa pijaćom vodom”. Tokom 2017. godine osniva se inicijativa ”Zajedno za vodu” koju je incirao pokret Dosta je bilo. Vršili su pritisak na gradsku vlast i monitoring nad urađenim koracima, predlagali određene mere, pa i članove komisije za nadzor nad projektom.

 

IZVOR FOTO : zrenjaindanas.rs

Redakcija z1info

V:R

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...