13.2 C
Zrenjanin
Tuesday, March 31, 2020
Naslovna Gradski šetač Vejao sneg a sada imamo lavinu nezadovoljstva Zrenjaninaca zbog loše očišćenog grada!

Vejao sneg a sada imamo lavinu nezadovoljstva Zrenjaninaca zbog loše očišćenog grada!

 

Naslovna fotografija je snimljena jutros 16.decembra oko 9 sati.

Pre svega treba reći da je Zrenjanin ove godine rekorder po visini snežnog pokrivača. Iz tabele možemo videti da je ”prešišao” i Crni vrh. Zrenjanin – istočna Srbija 1:0!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Često se našalimo sa našim službama rečenicom ”sneg je opet iznenadio naše putare”. U stvari, mi se tom rečenicom šalimo na svoj račun, kaže naš sagovornik Ivan M. Ove godine je ”prekrdašilo” dodaje.

Lavina negativnih komentara i reakcija na gradske oce i službe koje su zadužene za čišćenje snega i omogućavanje koliko toliko normalnog života, ni ovaj put nisu zaobišle društvene mreže.

Fotografije, video snimci, opisi stanja. Zaista je sve izgledalo kao da smo nastanjeni u Sibiru! Narod je opravdano očekivao bržu i efikasniju reakciju preduzeća i svih onih gradskih funkcionera koji su se slikali jesenas pokraj najmodernije i najopremljenije i najefikasnije mehanizacije.

Danima se najavljuje veliki sneg, i postavlja se pitanje šta su ”oni tamo” u opštini mudrovali, i da li su radili svoj posao ili neki posao za koji nisu izabrani da tu sede, kaže razočarana Slavica. Nije u redu da svake godine budu ”iznenađeni” a posle katastrofalnog učinka ”uvređeni” ti isti gradski oci. Vole da se slikaju a sada ih nigde nema, grad nam je u kolapsu!

Sećamo se 2012. godine kada smo imali sličnu situaciju, komentariše Dane, tad opozicioni SNS je kritikovao DS zbog nesposobnosti, a onda su ti DS-ovci panično danima regrutovali volontere i plaćali ljude da čiste i lopatama sneg. Uplašili se logično rezultata izbora koji slede ,pa daj brže bolje da pokušaju da ublaže situaciju. Nema od toga ništa, dodaje Dane i kaže da gradskim funkcionerima i službama za čišćenje snega daje ocenu 0 (nula)  Molim ih da se sledeće godine ne slikaju za servilne medije koji godinama predstavljaju idealnu situaciju, jer time više ništa ne postižu. Niko im više ništa ne veruje.

Nebojšina priča je dala možda još jači utisak. Izašao sam oko 7 ujutro iz kuće čistio sam sneg oko sat vremena, pogledam levo, sve zatrpano, pogledam desno isto. Niko od komšija ne čisti sneg, a pošto živim u lokalnoj ulici vrlo dobro znam da grtalica neće ni proći. Krenem nekako lagano kolima do ulice kroz koju ide gradski autobus, oko 8 ujutro, ništa nije očišćeno, ni traga ni glasa od najmodernijih mašina, nije prošla ni jedna. Idem dalje kolima jedva se probijam, na ulici koja ide ka Mužlji od naselja Putnikovo, prolazim jednom očišćenom trakom, sa drugim kolima se jedva mimoilazim, i sebi postavljam pitanje, gde su i šta radili putari cele noći jer je već 9 ujutro? Za pola sata stižem do nadvožnjaka na Bagljašu. Kad tamo u daljini jedan bagerčić se vrti po bulevaru. Nadvožnjak katastrofa, sneg, led, nabacane gomile snega po putu… U sledećih pola sata obilazim glavne ulice, video sam ukupno 2 mašine. Sad već ludim i ne verujem svojim očima. Pola glavnih saobraćajnica je jedva taknuto! Održavanje saobraćajnica je dodeljeno firmi koja se bavi rekonstrukcijom i izgradnjom trotoara i kolovoza, nelogično mi je da ona ima dovoljno specijalizovanih vozila za zimu? To sam i primetio, moj utisak je da nema, a šta Vi mislite? Šta me briga za sukobe gradonačelnika Čede i Kneževića, ko je čiji, da li je šljunkara Bokić i Eko gradnja od ovog ili onog, i za njihove navodne kombinacije ko održava i ko šta rekonstruiše, hoću da mi grad bude bar minimalno prohodan. Odustajem i naravno pomišljam kao i većina drugih, za vodu nema, za zimske službe nema, obilaznicu nema, ali ima za reprezentaciju i viski po opštinskim kancelarijama, ima za nova opštinska auta, ima miliona za novogodišnju rasvetu, ima i za koncerte, i za silne kružne tokove i behatonske trgove, a Ti svete Zrenjaninski snađi se sam jer si sam!

O magistralnom putu prema Melencima, Lazarevu, Novom sadu i Beogradu, možda i ne treba komentarisati. Bilo bi previše za jedan dan! Kažu da je prema Kleku bilo prohodnije, u oba pravca razume se dodaje kroz smeh Aleksandra, student prava. Ne znam kako sam stigla uopšte iz Novog sada, a izgleda da bolje i nisam ovaj vikend…

Melenci Zrenjanin 8 ujutro. Autor Miljan Č.

Sada je već jutro, situacija je bolja, logično je, navikli smo se na efikasnost zrenjaninskih nadležnih organa i organizacija. Da li je? Ovo je od snimak od kasno sinoć. Zove se duboko oranje. Sistemski. Predveče ćemo napraviti kolaž fotografija od danas, pa se možda mišljenje građana i promeni. Na bolje, razume se.

 

 

R.V

 

 

 

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
727PratilacaZaprati
318PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

Zrenjanin: Većnik dobro. Gradonačelnik Janjić u izolaciji

Član Gradskog veća grada Zrenjanina u resoru za mesne zajednice i ruralni razvoj, kod koga je utvrđeno prisustvo koronavirusa, nalazi se na lečenju u...

Merenje rejtinga ili smena?

Ministarstvo odbrane, usred vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, raspisalo je javnu nabavku za ispitivanje rejtinga ministra odbrane Aleksandra Vulina. Dok Ministarstvo tvrdi da je...

Fantomi traže od policije da spreči licitaciju poljoprivrednog zemljišta

Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) je us vom saopštenju zatražio od policije da spreči licitaciju za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta koju je zakazao Grad...

Odlaganje licitacije poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu zahteva Pokret ”Metla 2020”

Pokret METLA 2020 - Zrenjanin pozvao je nadležne u lokalnoj samoupravi, a pre svega Komisiju za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta da poštuje odluku Vlade...