22.8 C
Zrenjanin
Wednesday, July 17, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje UVEDENI ELEKTRONSKI RECEPTI ZA LEKOVE U SVIM ZRENJANINSKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA

UVEDENI ELEKTRONSKI RECEPTI ZA LEKOVE U SVIM ZRENJANINSKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA

Počinje primena elektronskih recepata (e-recepata) u svim domovima zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu saopšteno je na konferenciji za novinare.

E-recepti pre svega će biti namenjeni hroničnim bolesnicima koji će od sada lekove moći da podižu na duži vremenski period i do šest meseci umesto dosadašnja dva meseca.

Dr Bojana Vještica, lekar specijalista socijalne medicine kaže da če ova pozitivna promena biti od koristi i za pacijente i za lekare – ” Na ovaj način lekari će moći da se posvete više onim pacijentima koji nisu došli samo po lekove za redovnu terapiju, a pacijenti koji primaju terapiju neće morati da čekaju u ambulanti samo da bi dobili recept za lekove”, rekla je Vještica.

Lekovi će moći da se podignu u svakoj apoteci koja ima oznaku “e-apoteka” što većina apoteka u našem gradu, ali i državi, ima.

Pacijenti su ranije morali odmah da kupe prepisanu terapiju za dva meseca što za mnoge nije bio mali finansijski izdatak, uvođenje elektronskog recepta otvara mogućnost da se lekovi kupuju svakog meseca posebno, umesto odjednom.

Lekovi za određeni mesec će moći da se podignu u roku od 30 dana plus-minus sedam dana, a ako se jedan mesec propusti neće moći da se podigne naknadno već samo za konkretni mesec. Ipak, bez obzira na propuštanje e-recept važi dok ne istekne celokupni prepisani rok.

Za ostale pacijente, koji nisu hronično bolesni i e primaju terapije na duži vremenski period, recept idalje ostaje u papirnom obliku.

M.M.

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...