Traju „Dani zrenjaninske vode“, manifestacija u čast neupotrebljivoj vodi
9. July 2019.
OTROV NA EKS: Završena manifestacija ”Dani zrenjaninske vode”
10. July 2019.

Usvojen Zakon o komunalnoj miliciji: predviđena veća ovlašćenja

Uprkos ranijim obećanjima predstavnika vlasti da bi trebalo ograničiti ovlašćenja komunalnim policajcima, novim zakonom o komunalnoj miliciji njenim službenicima predviđa se suprotno.

Zakonom je omogućeno komunalnoj miliciji snimanje – video i audio, zatim korišćenje sredstava za vezivanje i palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva. Zakonom je utvrđeno da komunalni milicajci posao mogu da obavljaju posao uniformisani, ali po pisnom malogu načelnika to mogu da čine i u civilu.

U tekstu predloga ovog zakona bilo je navedeno da će komunalna milicija, osim dosadašnjih zadataka, pružati i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave. To znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode…

Još jedna od novina u ovom zakonu predlogu je i promena imena komunalna policija u komunalna milicija i to zbog nedavnih izmena Zakona o policiji kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva „policija”, imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Predviđeno je da se komunalna milicija finansira iz lokalnih budžeta.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je tokom obrazlaganja zakona rekao da se navedenim zakonom ne urušava pravni poredak i da ovlašćenja i nadležnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komunalne milicije nisu ista. On je naveo da komunalni milicajci prolaze teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva i po meseca.

Vlada Srbije: Preuzimanje odgovornosti za komunalni red

Nakon usvajanja Predloga zakona o komunalnoj miliciji na sednici Vlade, saopšteno je da će ovakav zakon omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

Kako je tada ocenio ministar Ružić, nova ovlašćenja komunalnoj policiji usledila su zbog „dosadašnje prakse”.

“Tako je Predlogom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, a najčešći primeri zbog kojih će se koristiti ovo ovlašćenje su zbog neovlašćenog odvoženja ili istovara zemlje, šuta, otpada i drugog materijala čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila itd” , navodi Ružić, a prenosi Ministarstvo.

Kako tvrdi, novim zakonskim predlogom unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije, jer je, naveo je on, dodatno pooštrena disciplinska odgovornost, bezbednosna provera komunalnih milicionara i prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, a uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije.

Izmene zakona o komunalnoj policiji predložio je grad Beograd. Kako je naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, to je učinjeno kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili zaštićeni od bahatosti svake vrste.

Izvor: Beta, Insajder

Insajder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *