26.9 C
Zrenjanin
Tuesday, September 26, 2023
Naslovna Politika i društvo Uručene prve penzionerske kartice u Zrenjaninu

Uručene prve penzionerske kartice u Zrenjaninu

Nove penzionerske kartice, lični dokument koji zamenjuje dosadašnje penzione čekove, dobilo je danas prvih 60 penzionera iz Zrenjanina, a događaj je organizovan u Gradskoj kući. Nikola Stojisavljević prvi je nosilac te kartice u našem gradu, a nju su uručili i čestitali mu pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i direktorka zrenjaninske filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Jasmina Živović Seljin.

Zahvaljujući se našim najstarijim sugrađanima koji su došli danas da lično preuzmu prve penzionerske kartice i doprinesu uspešnom početku ove akcije na državnom nivou, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina rekao je da je lokalna samouprava pripremila nekoliko pogodnosti za korisnike ove kartice, a da će ih u narednom periodu biti još.
“Ono što je iniciralo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja jeste da se, na neki način, racionalizuju administrativne procedure u vezi sa benefitima koje penzioneri ostvaruju kroz dosadašnji penzionerski ček. Sada to više nije ček, nije javni dokument na kom se može videti koliki je iznos penzije i ostali podaci o korisniku penzije, sada je to kartica koju će danas dobiti prvih 60 naših sugrađana, a u narednom periodu i svih 43.000 penzionera na teritoriji Srednjebanatskog okruga, odnosno 1,7 miliona u celoj Republici Srbiji”, rekao je Salapura i naznačio da je Grad Zrenjanin pokrenuo proceduru da penzioneri, uz karticu, dobiju i neke povlastice koje su u nadležnosti pojedinih gradskih javnih preduzeća i ustanova.
“Do sada je dogovoreno da penzioneri mogu da koriste određene termine u Javnoj ustanovi “Sportski objekti”, na gradskim bazenima, da imaju određene popuste na predstave iz repertoara našeg Narodnog pozorišta i popuste u Gradskoj narodnoj biblioteci, odnosno besplatnu članarinu. Određeni popusti mogu se realizovati i u objektima pojedinih trgovinskih lanaca. To su neki početni benefiti za korišćenje penzionerske kartice, a u narednom periodu ćemo, kroz dogovore sa Fondom PIO, omogućiti još neke popuste”, istakao je pomoćnik gradonačelnika.
Simo Salapura poželeo je svim penzionerima da nove kartice koriste što duže i u što boljem zdravlju.
Direktorka zrenjaninske filijale Republičkog fonda PIO Jasmina Živović Seljin kazala je da će penzioneri sa ovog područja po svoje kartice dolaziti u filijalu Fonda, s obzirom da je neophodno da im kartice budu uručene lično od strane službenika Fonda i da prijem kartice verifikuju svojim potpisom. Za one penzionere koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu u filijalu, biće organizovan dolazak na njihove kućne adrese.
“Pravo na kartice imaju svi korisnici penzija, starosnih, invalidskih, porodičnih, deličmičnih, hranitelji, staratelji takođe, i svi će dobiti besplatnu penzionersku karticu. Kartica je lična i trajna, ne može se prenositi na drugo lice i predstavlja dokaz o penzionerskom statusu, a uz nju je potrebno nositi i ličnu kartu. Dakle, ne može se pozajmljivati i davati ostalim članovima porodice ili drugim licima”, objasnila je direktorka Živović Seljin i dodala da, ukoliko dođe do gubitka kartice, mora se u filijali Fonda podneti zahtev za izdavanje duplikata, za koji se, u tom slučaju, a prema sadašnjim iznosima, plaća naknada u iznosu od 66,oo dinara.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...