13.2 C
Zrenjanin
Monday, March 30, 2020
Naslovna Poljoprivreda Upitna odluka Skupštine Zrenjanina o davanju zemlje u zakup investitorima

Upitna odluka Skupštine Zrenjanina o davanju zemlje u zakup investitorima

Upravni sud u Novom Sadu uvažio je tužbu 20 poljoprivrednika iz okoline Zrenjanina i poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kojim je, kao opravdanu, podržao odluku Skupštine Zrenjanina da 900 hektara državne zemlje da u zakup investitoru “Food planet” na 30 godina.

Sud nalazi da rešenje Pokrajinskog sekretarijata nije u skladu sa zakonom, jer iz obrazloženja Sekretarijata nije jasno na koji način je i kako utvrđeno da je zainteresovano lice, odnosno “Food planet”, ispunilo sve potrebne reference, kao što su – prepoznatljivost na tržištu, reference klijenata, dosadašnja iskustva i uspešnost u realizaciji investicionih projekata.

U obrazloženju se navodi i da u spisima predmeta nema dokaza da je ta kompanija u dosadašnjem periodu poslovanja bila uspešna u realizaciji nekog od investicionih projekata, kao što nema ni potrebnih referenci klijenata.

U tužbi koju su podneli Upravnom sudu, poljoprivrednici su naveli da je Skupština Zrenjanina u novembru 2017. godine pogrešno primenila Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, jer je državno zemljište dala u zakup na 30 godina investitorima koji ne ispunjavaju zadate kriterijume.

Ističu da su kompaniju “Food planet” osnovala dvojica suvlasnika i direktora sa uplaćenim novčanim kapitalom od po svega 50 dinara, da je kompanija više puta menjala svoje poslovno ime i sedište, te da se iz Beograda preselila u Zrenjanin 10.3.2017, samo četiri dana pre nego što je dobila suglasnost za investicioni plan na osnovu kog je zakupila zemljište.

U tom planu je, dodaju, predviđena izgradnja fabrike za proizvodnju visoko proteinskih fermentisanih proizvoda na bazi soje, a za šta je potrebno zemljište na kom će se ta soja uzgajati.

Poljoprivrednici, međutim, ukazuju na opšte poznatu činjenicu da se u Banatu ne gaji soja zbog sastava zemljišta i količine padavina koje toj sorti ne odgovaraju.

Takođe, poljoprivrednici su u tužbi ukazali na to da dodela državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina nije ravnopravna, jer taj grad ima 22 katastarske opštine, a investitori su zemlju dobili u ukupno njih 10.

Dodaju da u katastarskim opštinama Stajićevo, Klek, Orlovat, Lukićevo i Perlez nije ostao nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta za lokalne poljoprivrednike.

Upravni sud naložio je Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu da donese novo, na zakonu zasnovano rešenje, ovog puta na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja.

Kleut: Ima nade da postoji pravna država
Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je za N1 da je zadovoljan odlukom suda.

“Ima nade da postoji pravna država, jer su takozvani investitori dobili negativnu presudu. Odlukom Skupštine Zrenjanina, a posle i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ugroženo je 150 porodica. Sada se nadamo da će država dati tu zemlju nama u zakup, kako bismo mogli da ostanemo ovde i nastavimo da se bavimo poljoprivredom”, dodaje Kleut.

Poljoprivrednici su podneli još dve tužbe zbog davanja još oko dve i po hiljade hektara državne zemlje u zakup investitorima “Farmer 023” i “Tenis” i ta ročita još čekaju.

Izvor- N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
727PratilacaZaprati
318PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

Merenje rejtinga ili smena?

Ministarstvo odbrane, usred vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, raspisalo je javnu nabavku za ispitivanje rejtinga ministra odbrane Aleksandra Vulina. Dok Ministarstvo tvrdi da je...

Fantomi traže od policije da spreči licitaciju poljoprivrednog zemljišta

Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) je us vom saopštenju zatražio od policije da spreči licitaciju za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta koju je zakazao Grad...

Odlaganje licitacije poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu zahteva Pokret ”Metla 2020”

Pokret METLA 2020 - Zrenjanin pozvao je nadležne u lokalnoj samoupravi, a pre svega Komisiju za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta da poštuje odluku Vlade...

INTERVJU – Dušan Kokot: Građani treba mnogo više da učestvuju u odlučivanju

Razgovor s predsednikom Građanskog preokreta povodom nedavno započetog projekta Zajedno do vode 1. Najavili ste projekat Zajedno do vode, šta mu je osnovni cilj, a...