26.9 C
Zrenjanin
Tuesday, September 26, 2023
Naslovna Politika i društvo Udružilo se 7 organizacija u odbrani imena grada

Udružilo se 7 organizacija u odbrani imena grada

Organizacije civilnog društva iz Zrenjanina, udružili su se sa ciljem da spreče promenu naziva grada Zrenjanina.

Inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad pokrenulo je nekoliko lokalnih kapitalista i nacionalističkih organizacija uz podršku gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, nekih četničkih i monarhističkih organizacija i akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića.

Inicijatori su se javno izjasnili da su protiv organizovanja referenduma o ovom pitanju, a gradonačelnik je samoinicijativno, bez demokratske rasprave, prosledio inicijativu nadležnim državnim organima.

Gradonačelnik se zalaže za promenu naziva grada kako bi izbegao odgovornost za skandal oko fabrike vode i drugih komunalnih problema.

 

Naziv Zrenjanin ima puni demokratski legitimitet zato što su tako odlučili građani na referendumu održanom 1992. godine.

Ime našeg grada simbolizuje veliku banatsku antifašističku tradiciju, socijalnu pravdu i nacionalnu ravnopravnost. Pod tim imenom grad je doživeo svoj najveći privredni, društveni i kulturni prosperitet.

Zrenjanin je multikulturalni grad u kome danas skladno žive pripadnici različitih nacija i veroispovesti. Ne smemo dozvoliti da nekoliko neodgovornih tajkuna, pojedinaca i organizacija dovedu u pitanje vrednosti na kojima počiva naša sredina.

 

Zrenjanin pripada Zrenjaninkama i Zrenjanincima, a ne tajkunima.

 

Pozivamo sve sugrađanke, sugrađane i organizacije da nam se pridruže, da se zajednički izborimo za pravo da sami odlučimo o tome kako naš grad treba da se zove. Naziv grada ne može biti promenjen bez referenduma.

Mi smo Zrenjaninke i Zrenjaninci i to želimo da ostanemo. Niko nema pravo da nam menja identitet. Promenom naziva grada osiromašeni građani biće izloženi dodatnim troškovima.

 

Panonska aktivistička organizacija – PAOR

Skaska

Zrenjaninski socijalni forum

Centar za zaštitu potrošača Begej

Udruženje za radna prava žena ROZA

Naš grad naša stvar

Inicijativa ne damo Zrenjanin

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu ozvaničena saradnja pet opozicionih stranaka i organizacija

Lokalni ogranci političke organizacije Srbija Centar (SRCE),Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i aktivisti Udruženja Zrenjaninska Akcija (ZRAK) putem saopštenja za javnost obznanili su principe...

Guti isečene gume na automobilu – organizatori protesta zahtevaju otkrivanje počinioca

Od organizatora protesta ''Zrenjanin protiv nasilja'' saznajemo da su ispred porodične kuće Branislava Grubačkog-Gute u noći između subote i nedelje isečene gume na njegovom...

Zrenjaninu 7,8 miliona dinara za tri projekta u oblasti izgradnje i opremanja sportske infrastrukture

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktorke osnovnih škola “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin Biljana Jovanov i “Dr Boško Vrebalov” Melenci Natalija Makivić potpisali su u Novom Sadu ugovore o...

Aktivisti SNS Zrenjanin razgovarali sa sugrađanima i delili glasnik ”Informator”

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin tokom protekle nedelje su organizovali informativne štandove na teritoriji gradskih i seoskih mesnih odbora, istakli su na...