0.6 C
Zrenjanin
Wednesday, February 28, 2024
Naslovna Politika i društvo Udružilo se 7 organizacija u odbrani imena grada

Udružilo se 7 organizacija u odbrani imena grada

Organizacije civilnog društva iz Zrenjanina, udružili su se sa ciljem da spreče promenu naziva grada Zrenjanina.

Inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad pokrenulo je nekoliko lokalnih kapitalista i nacionalističkih organizacija uz podršku gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, nekih četničkih i monarhističkih organizacija i akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića.

Inicijatori su se javno izjasnili da su protiv organizovanja referenduma o ovom pitanju, a gradonačelnik je samoinicijativno, bez demokratske rasprave, prosledio inicijativu nadležnim državnim organima.

Gradonačelnik se zalaže za promenu naziva grada kako bi izbegao odgovornost za skandal oko fabrike vode i drugih komunalnih problema.

 

Naziv Zrenjanin ima puni demokratski legitimitet zato što su tako odlučili građani na referendumu održanom 1992. godine.

Ime našeg grada simbolizuje veliku banatsku antifašističku tradiciju, socijalnu pravdu i nacionalnu ravnopravnost. Pod tim imenom grad je doživeo svoj najveći privredni, društveni i kulturni prosperitet.

Zrenjanin je multikulturalni grad u kome danas skladno žive pripadnici različitih nacija i veroispovesti. Ne smemo dozvoliti da nekoliko neodgovornih tajkuna, pojedinaca i organizacija dovedu u pitanje vrednosti na kojima počiva naša sredina.

 

Zrenjanin pripada Zrenjaninkama i Zrenjanincima, a ne tajkunima.

 

Pozivamo sve sugrađanke, sugrađane i organizacije da nam se pridruže, da se zajednički izborimo za pravo da sami odlučimo o tome kako naš grad treba da se zove. Naziv grada ne može biti promenjen bez referenduma.

Mi smo Zrenjaninke i Zrenjaninci i to želimo da ostanemo. Niko nema pravo da nam menja identitet. Promenom naziva grada osiromašeni građani biće izloženi dodatnim troškovima.

 

Panonska aktivistička organizacija – PAOR

Skaska

Zrenjaninski socijalni forum

Centar za zaštitu potrošača Begej

Udruženje za radna prava žena ROZA

Naš grad naša stvar

Inicijativa ne damo Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
light snow
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
83 %
4.1kmh
100 %
Fri
1 °
Sat
4 °
Sun
3 °
Mon
5 °
Tue
7 °

Popularne vesti

I Zrenjanin ”uvozio” birače?

Glasači iz Iriga i Sremskih Karlovaca su na dan izbora organizovano dovedeni na glasanje u Zrenjanin, rekli su za N1 info iz koalicije "Srbija...

SNS Zrenjanin: izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio u Jutarnjem programu TV Prva da je stranka na čijem je čelu zadovoljna izbornim rezultatima, navedeno je...

PUF kao posmatrač izbornih neregularnosti u Zrenjaninu

Tokom izbornog dana na nedavno održanim izborima članstvo Promena u fokusu - PUF je aktivno posmatralo sva izborna mesta koja se nalaze na teritoriji...

Zrenjaninska JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi anketu

Ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi se od 18. do 31. decembra na teritoriji Grada Zrenjanina. Upitnik se može popuniti elektronski...