13.3 C
Zrenjanin
Wednesday, September 30, 2020
Naslovna Politika i društvo Udružili se lokalni pokreti - Zrenjaninski ''Građanski preokret'' predstavlja naš grad

Udružili se lokalni pokreti – Zrenjaninski ”Građanski preokret” predstavlja naš grad

Udruženja Građanski preokret iz Zrenjanina, Pravo na pravo iz Niša, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja i Jasno i glasno iz Požarevca potpisala su juče u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju Sporazum o saradnji i najavila zajedničke akcije u narednom periodu.

Marija Simić Lazarević iz požarevačkog udruženja Jasno i glasno je objasnila da će potpisnici sporazuma ubuduće zajednički raditi na odbrani prava građana na dostojanstven život, borbi protiv diskriminacije, implementaciji principa direktne demokratije, borbi za javnu upravu u službi građana i odgovorno upravljanje javnim resursima, kao i borbi protiv korupcije i na zaštiti ugroženih.

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta je naglasio da “sporazum nije predizborni, da teme i zalaganja zbog kojih se udruženja okupljaju prevazilaze dnevnu politiku, jedne izbore i jedan mandat” i da na predstojeće parlamentarne izbore ova grupacija neće izlaziti.

Jovan Radović iz vrbaške Lokalne alternative istakao je da postoji ozbiljna kriza demokratskih vrednosti u Srbiji, ne samo na nivou funkcionisanja državnih institucija nego i unutar društveno-političkih organizacija i da je cilj potpisnika sporazuma da svojim ponašanjem pokažu da demokratija ne mora da postane potpuno kompromitovana reč, već da može da bude skup ostvarivih principa.

Milan Bokun iz bečejskog udruženja Samo lokalno je ukazao da se radi o prvom povezivanju organizacija iz većeg broja gradova “bez centrale u Beogradu” što uliva nadu da proklamovana ravnopravnost neće biti izigrana i da je moguće demokratiju graditi “odozdo”.

Milosav Jukić iz niškog Prava na pravo je najavio blisku saradnju sa organizacijama za zaštitu potrošača i ekološkim udruženjima i pozvao sve zainteresovane za građanski aktivizam da se pridruže potpisanom sporazumu.

Izvor: Građanski preokret gradjanskipreokret.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,458FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
313PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
13.3 ° C
16.1 °
11 °
62 %
3.1kmh
0 %
Mon
28 °
Tue
30 °
Wed
29 °
Thu
27 °
Fri
30 °

Popularne vesti

Objavljena trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Ne i okvirna cena i ko ga plaća.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, saopšteno...

Održano ročište u postupku protiv KTV-a jer se nisu dezinfikovali na ulazu u Skupštinu

U Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu održano je saslušanje svedoka u postupku protiv ekipe televizije "KTV" Zrenjanin Nakon što je uzeta izjava od pet svedoka, odlučeno...

Bez konačnog dogovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut,...

Pozivaju na diskusiju u vezi uticaja na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu

Gradski odbor ''Dosta je bilo'' Zrenjanin je pozvao građane da učestvuju u diskusiji: uticaj na životnu sredinu fabrike guma Lingkong u Zrenjaninu: Poštovani sugrađani, u nedeljniku...