5.6 C
New York City
sreda, 19 februara, 2020
Naslovna Politika i društvo Udružili se lokalni pokreti - Zrenjaninski ''Građanski preokret'' predstavlja naš grad

Udružili se lokalni pokreti – Zrenjaninski ”Građanski preokret” predstavlja naš grad

Udruženja Građanski preokret iz Zrenjanina, Pravo na pravo iz Niša, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja i Jasno i glasno iz Požarevca potpisala su juče u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju Sporazum o saradnji i najavila zajedničke akcije u narednom periodu.

Marija Simić Lazarević iz požarevačkog udruženja Jasno i glasno je objasnila da će potpisnici sporazuma ubuduće zajednički raditi na odbrani prava građana na dostojanstven život, borbi protiv diskriminacije, implementaciji principa direktne demokratije, borbi za javnu upravu u službi građana i odgovorno upravljanje javnim resursima, kao i borbi protiv korupcije i na zaštiti ugroženih.

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta je naglasio da “sporazum nije predizborni, da teme i zalaganja zbog kojih se udruženja okupljaju prevazilaze dnevnu politiku, jedne izbore i jedan mandat” i da na predstojeće parlamentarne izbore ova grupacija neće izlaziti.

Jovan Radović iz vrbaške Lokalne alternative istakao je da postoji ozbiljna kriza demokratskih vrednosti u Srbiji, ne samo na nivou funkcionisanja državnih institucija nego i unutar društveno-političkih organizacija i da je cilj potpisnika sporazuma da svojim ponašanjem pokažu da demokratija ne mora da postane potpuno kompromitovana reč, već da može da bude skup ostvarivih principa.

Milan Bokun iz bečejskog udruženja Samo lokalno je ukazao da se radi o prvom povezivanju organizacija iz većeg broja gradova “bez centrale u Beogradu” što uliva nadu da proklamovana ravnopravnost neće biti izigrana i da je moguće demokratiju graditi “odozdo”.

Milosav Jukić iz niškog Prava na pravo je najavio blisku saradnju sa organizacijama za zaštitu potrošača i ekološkim udruženjima i pozvao sve zainteresovane za građanski aktivizam da se pridruže potpisanom sporazumu.

Izvor: Građanski preokret gradjanskipreokret.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Popularne vesti

Zelena stranka: Raste podrška ideji za „Zeleni Zrenjanin“

Ekologija i zaštita sredine u kojoj živimo se polako nameće kao tema oko koje će se u bliskoj budućnosti na globalnom planu učvrstiti na...

GOSTOVANJE NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN U SRPSKOM KULTURNOM CENTRU “KOLO“ U MORAHALOMU

Povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, u petak, 14. februara 2020. godine, u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu (Mađarska), svečano je otvorena...

PUF: Hapšenja u Zrenjaninu su predizborno zamajavanje

Nedavna hapšenja zbog zloupotreba u vezi sa vodosnabdevanjem u Zrenjaninu su predizborno zamajavanje i bacanje prašine u oči građanima od strane Srpske napredne stranke,...

NSPM: Pretnje sinu vlasnice KTV zbog priče o aferi u fabrici vode u Zrenjaninu

Sin vlasnice televizije KTV Danijel Radić objavio je da je posle objavljivanja priloga o kriminalnim radnjama koje stoje iza projekta fabrike vode u Zrenjaninu,...