24.4 C
Zrenjanin
Thursday, May 30, 2024
Naslovna Politika i društvo U Zrenjaninu mala izlaznost - 41.4%. U Srbiji do 49%

U Zrenjaninu mala izlaznost – 41.4%. U Srbiji do 49%

Zrenjanci su na izbore izašli u najmanjem broju od kada se sprovode višestranački izbori u Srbiji . tačnije između 41 i 42 odsto.

Željko Malušić, predsednik gradskog odbora SPS-a izjavio je da je nezadovoljan izlaznošću na izborima u Zrenjaninu. On je dodao da u ovom trenutku ne bi komentarisao ni šta je do toga dovelo, ni kako, preneli su lokalni mediji.

Goran Knežević predsednik gradskog odbora SNS-a izjavio je da je na izbore izašlo 41,7 odsto Zrenjaninaca, za ”desetak odsto manje nego na prethodnim izborima” i da je njegova partija osvojila ”oko 60 odsto”.

Odziv glasača na danas održanim izborima u Srbiji je bio između 48 i 49 odsto, što je manje nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je odziv bio 56,7 odsto, saopštila je Crta.

“Uzimajući u obzir da se kvalitet izbornog procesa na izborni dan još procenjuje i na osnovu trenutnog obrađenog uzorka od 87 odsto, posmatračka misije Crte zaključuje da su cenzus nedvosmisleno prešle samo tri liste”, piše u saopštenju.

To su: “Aleksandar Vučić-Za našu decu” sa preko 58 odsto osvojenih glasova, koalicija “Socijalistička partija Srbija-Jedinstvena Srbija” između devet i 11 odsto glasova, i lista “Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju” sa između 3,5 i 4,5 odsto, navodi Crta.

Dodaje se da osim manjinskih lista, za koje ne važi izborni cenzus od tri odsto, sve ostale liste, imajući u vidu procene na osnovu uzorka i margini greške, ne mogu da pređu cenzus.

Crta navodi da će nastaviti da prikuplja rezultate i podatke o kvalitetu procesa tokom dana za glasanje, a da će konačnu projekciju rezultata i ocenu kvaliteta izbornog dana objaviti sutra na konferenciji za medije u 12 časova u Beogradu.

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

JKP ”Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” : Gradonačelnik posetio naš tehnički centar

U utorak 28. maja gradonačelnik Simo Salapura sa pomoćnicom Cicom Vučković posetio je tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin gde su ga tokom...

NUNS: Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički napao novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor...

Na lokalnim izborima koalicija ”I voda i sloboda” nudi rešenja za Zrenjanin nakon naprednjačke vlasti

Na pitanje zašto na lokalnim izborima koji se održavaju u Zrenjaninu 2.juna treba glasati za redni broj 4. koaliciju ''I voda i sloboda –...

Dokumentarni film o izbornoj krađi – SISTEMSKA PREVARA ProGlas(VIDEO)

Ako niste pogledali... Od migracije birača, preko kupovine glasova, do medijskih spinova – manipulacije koje su obeležile izbore 17. decembra prikazane su u dokumentarnom filmu...