8.7 C
Zrenjanin
Thursday, December 7, 2023
Naslovna Privreda U sred žitnice planira se izgradnja još fabrika hemikalija - u pitanju...

U sred žitnice planira se izgradnja još fabrika hemikalija – u pitanju je tributil fosfat

Nije još potvrđeno koliko je ekološki štetna buduća fabrika guma Linglong sobzirom da mimo svih propisa nisu dostavili “Stidiju o uticaju na životnu sredinu ” a najavljuje se novo „kinesko čudo“ pored nje, fabrika za proizvodnju tributil fosfata.
Fabriku gradi Green Miles Chemicals d.o.o. Novi Sad, dok je firmu je osnovao 2018. kineski državljanin Ju Lingtao sa osnivačkim ulogom od 20 000 dinara. Plan je da fabrika će godišnje proizvodi do 6000 tona pomenute hemikalije.

Činjenice:
Tributil fosfat (TBP) je bezbojna do bledo-žuta tečnost bez mirisa. Ima široku industrijsku primenu. Komponenta je hidraulične tečnosti aviona i dodatak avionskom gorivu. Primenjuje se kao rastvarač za ekstakciju urana, plutonijuma i torijuma. Koristi se u izradi plastike i u cementnim kućištima za naftne bušotine.
Primena ove hemikalije odgovorna je za profesionalnu izloženost i zagađenje okoline. Toksična je kod gutanja i udisanja i iritira kožu. Ako se TBP pusti u okolinu, on će se čvrsto vezati za čestice prašine u vazduhu. Nevezani tributil fosfat će se razgraditi u vazduhu. Na tlu se vezuje sa česticama tla i zatim polako kreće kroz tlo i vodu i sakuplja se u živim organizmima.

TBP je 2002. bio predmet spora SAD sa Kinom, koja je Severnoj Koreji isporučila 20 tona i potencijalno omogućila proizvodnju nuklearnog oružja, isporučena količina bila je dovoljna za ekstrahovanje uranijuma i plutonijum za 3 do 5 nuklearnih bombi.
Proizvodnja velike količine TBP nosi ogroman ekološki rizik, ali još uvek nije dokazano da je jedinjenje kancerogeno, ali nosi druge zdravstvene opasnosti. Zajedno sa azotnom kiselinom, rastvor TBP-kerozina formira opasno i eksplozivno crveno ulje, a kad se TBP zagreva do razlaganja stvaraju se otrovne pare fosfornog oksida.

Pokret METLA 2020 svakako nije protiv novih investicija ali upozorava da se ovom krajnje rizičnom investicijom ozbiljno ugrožava zdravstvena i svaka druga bezbednost u Zrenjaninu i okolini a bez obzira na broj radnih mesta zdravlje i budućnost našeg Grada je najvažnija.
Letimičan pogled na projekat u kojem je predviđena izgradnja velikih podzemnih rezervoara pokazuje koliko je ovo „opasna rabota”, smatraju u pokretu ‘‘Metla 2020” Zrenjanin.
Iz pokreta dodaju da ne znaju šta je bilo odlučujuće i ko je odlučio da ona bude baš u Zrenjaninu, ali je činjenica da je kao i Linglong – ekološki vrlo opasna, dodaje se u saopštenju ovog pokreta.

2 KOMENTARA

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Karavan koalicije ”Srbija protiv nasilja” u sredu 6.decembra gostuje u Zrenjaninu

Karavan koalicije „Srbija protiv nasilja“ posetiće Zrenjanin, u sredu, 6. decembra 2023. godine. Očekuje se dolazak lidera i liderki svih stranaka, a štand će...

Grad Zrenjanin: Stopiran konkurs sufinansiranja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zbog velikog interesovanja

Komisija za realizaciju mera energetske sanacije u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost" Grada Zrenjanina, a koja je raspisala Javni poziv za sufinansiranje...

Srbija protiv nasilja:Batinica da odgovara za počinjeno nasilje

Stranke koje u Zrenjaninu čine koaliciju "Srbija protiv nasilja" reagovale su povodom izuzetno zabrinjavajućeg događaja na utakmici u okviru devetog kola Prve futsal lige...

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...