19.1 C
Zrenjanin
Thursday, May 28, 2020
Naslovna Privreda U sred žitnice planira se izgradnja još fabrika hemikalija - u pitanju...

U sred žitnice planira se izgradnja još fabrika hemikalija – u pitanju je tributil fosfat

Nije još potvrđeno koliko je ekološki štetna buduća fabrika guma Linglong sobzirom da mimo svih propisa nisu dostavili “Stidiju o uticaju na životnu sredinu ” a najavljuje se novo „kinesko čudo“ pored nje, fabrika za proizvodnju tributil fosfata.
Fabriku gradi Green Miles Chemicals d.o.o. Novi Sad, dok je firmu je osnovao 2018. kineski državljanin Ju Lingtao sa osnivačkim ulogom od 20 000 dinara. Plan je da fabrika će godišnje proizvodi do 6000 tona pomenute hemikalije.

Činjenice:
Tributil fosfat (TBP) je bezbojna do bledo-žuta tečnost bez mirisa. Ima široku industrijsku primenu. Komponenta je hidraulične tečnosti aviona i dodatak avionskom gorivu. Primenjuje se kao rastvarač za ekstakciju urana, plutonijuma i torijuma. Koristi se u izradi plastike i u cementnim kućištima za naftne bušotine.
Primena ove hemikalije odgovorna je za profesionalnu izloženost i zagađenje okoline. Toksična je kod gutanja i udisanja i iritira kožu. Ako se TBP pusti u okolinu, on će se čvrsto vezati za čestice prašine u vazduhu. Nevezani tributil fosfat će se razgraditi u vazduhu. Na tlu se vezuje sa česticama tla i zatim polako kreće kroz tlo i vodu i sakuplja se u živim organizmima.

TBP je 2002. bio predmet spora SAD sa Kinom, koja je Severnoj Koreji isporučila 20 tona i potencijalno omogućila proizvodnju nuklearnog oružja, isporučena količina bila je dovoljna za ekstrahovanje uranijuma i plutonijum za 3 do 5 nuklearnih bombi.
Proizvodnja velike količine TBP nosi ogroman ekološki rizik, ali još uvek nije dokazano da je jedinjenje kancerogeno, ali nosi druge zdravstvene opasnosti. Zajedno sa azotnom kiselinom, rastvor TBP-kerozina formira opasno i eksplozivno crveno ulje, a kad se TBP zagreva do razlaganja stvaraju se otrovne pare fosfornog oksida.

Pokret METLA 2020 svakako nije protiv novih investicija ali upozorava da se ovom krajnje rizičnom investicijom ozbiljno ugrožava zdravstvena i svaka druga bezbednost u Zrenjaninu i okolini a bez obzira na broj radnih mesta zdravlje i budućnost našeg Grada je najvažnija.
Letimičan pogled na projekat u kojem je predviđena izgradnja velikih podzemnih rezervoara pokazuje koliko je ovo „opasna rabota”, smatraju u pokretu ‘‘Metla 2020” Zrenjanin.
Iz pokreta dodaju da ne znaju šta je bilo odlučujuće i ko je odlučio da ona bude baš u Zrenjaninu, ali je činjenica da je kao i Linglong – ekološki vrlo opasna, dodaje se u saopštenju ovog pokreta.

2 KOMENTARA

  1. Ovi ludaci na vlasti će otići, a gradjanima ostaju trajne posledice. Nadam se da će odgovarati za sve što su nam uradili.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,405FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
316PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
19.1 ° C
24 °
14.4 °
35 %
2.6kmh
25 %
Tue
17 °
Wed
24 °
Thu
27 °
Fri
28 °
Sat
16 °

Popularne vesti

”U prah i pepeo” – Diploma, zvanje i uspesi profesorke Ene Nedić

Profesorka srpskog jezika Ena Nedić zapalila je svoju diplomu ispred zgrade Narodne skupštine, kako je rekla - u znak protesta što mladi i školovani...

U Demokratskoj stranci ”tuča oko pečata”

Nije tajna da je vladajuća stranka (SNS) i njen predsednik (Vučić A.) godinama radila na rasturanju Demokratske stranke i opozicije uopšte, i to vrlo...

Zrenjanin: Zeleni traže da se reši problem Bagljaškog kanala

Zelena stranka iz Zrenjanina se obratila javnosti saopštenjem u kojem traže od gradske vlasti da ''hitno krene u rešavanje problema sa Bagljaškim kanalom''. Bagljaški...

Zrenjanin: Ne veruju gradskoj vlasti – poziv da pokrajinska inspekcija proveri analize ispravnosti vode

Građanski preokret je u svom saopštenju naveo da poziva pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da provere ispravnost vode u vodovodnoj mreži Zrenjanina...