22.2 C
Zrenjanin
Saturday, June 15, 2024
Naslovna Privreda U sred žitnice planira se izgradnja još fabrika hemikalija - u pitanju...

U sred žitnice planira se izgradnja još fabrika hemikalija – u pitanju je tributil fosfat

Nije još potvrđeno koliko je ekološki štetna buduća fabrika guma Linglong sobzirom da mimo svih propisa nisu dostavili “Stidiju o uticaju na životnu sredinu ” a najavljuje se novo „kinesko čudo“ pored nje, fabrika za proizvodnju tributil fosfata.
Fabriku gradi Green Miles Chemicals d.o.o. Novi Sad, dok je firmu je osnovao 2018. kineski državljanin Ju Lingtao sa osnivačkim ulogom od 20 000 dinara. Plan je da fabrika će godišnje proizvodi do 6000 tona pomenute hemikalije.

Činjenice:
Tributil fosfat (TBP) je bezbojna do bledo-žuta tečnost bez mirisa. Ima široku industrijsku primenu. Komponenta je hidraulične tečnosti aviona i dodatak avionskom gorivu. Primenjuje se kao rastvarač za ekstakciju urana, plutonijuma i torijuma. Koristi se u izradi plastike i u cementnim kućištima za naftne bušotine.
Primena ove hemikalije odgovorna je za profesionalnu izloženost i zagađenje okoline. Toksična je kod gutanja i udisanja i iritira kožu. Ako se TBP pusti u okolinu, on će se čvrsto vezati za čestice prašine u vazduhu. Nevezani tributil fosfat će se razgraditi u vazduhu. Na tlu se vezuje sa česticama tla i zatim polako kreće kroz tlo i vodu i sakuplja se u živim organizmima.

TBP je 2002. bio predmet spora SAD sa Kinom, koja je Severnoj Koreji isporučila 20 tona i potencijalno omogućila proizvodnju nuklearnog oružja, isporučena količina bila je dovoljna za ekstrahovanje uranijuma i plutonijum za 3 do 5 nuklearnih bombi.
Proizvodnja velike količine TBP nosi ogroman ekološki rizik, ali još uvek nije dokazano da je jedinjenje kancerogeno, ali nosi druge zdravstvene opasnosti. Zajedno sa azotnom kiselinom, rastvor TBP-kerozina formira opasno i eksplozivno crveno ulje, a kad se TBP zagreva do razlaganja stvaraju se otrovne pare fosfornog oksida.

Pokret METLA 2020 svakako nije protiv novih investicija ali upozorava da se ovom krajnje rizičnom investicijom ozbiljno ugrožava zdravstvena i svaka druga bezbednost u Zrenjaninu i okolini a bez obzira na broj radnih mesta zdravlje i budućnost našeg Grada je najvažnija.
Letimičan pogled na projekat u kojem je predviđena izgradnja velikih podzemnih rezervoara pokazuje koliko je ovo „opasna rabota”, smatraju u pokretu ‘‘Metla 2020” Zrenjanin.
Iz pokreta dodaju da ne znaju šta je bilo odlučujuće i ko je odlučio da ona bude baš u Zrenjaninu, ali je činjenica da je kao i Linglong – ekološki vrlo opasna, dodaje se u saopštenju ovog pokreta.

2 KOMENTARA

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...