I TOKOM NOĆI TRAJE SANACIJA VELIKE HAVARIJE
8. July 2019.
Traju „Dani zrenjaninske vode“, manifestacija u čast neupotrebljivoj vodi
9. July 2019.

U Moraholomu Gradonačelniku priznanje ”Ključ Balkana” – prisutna i delegacija iz Zrenjanina

U prisustvu velikog broja zvaničnika i gostiju iz Republike Mađarske i Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Zrenjanina, u mađarskom gradu Morahalomu svečano je otvoren Srpski kulturni centar “Kolo”, saopštio je grad Zrenjanin.

Skup je obeležilo prisustvo visokih zvanica iz obe države, pa su tako, u ime Republike Srbije vrpcu na otvaranju Srpskog kulturnog centra presekli Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije i tri ministra u Vladi Srbije – ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar privrede Goran Knežević. Prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, kome je uručeno i posebno priznanje – “Ključ Balkana”. 

U svom obraćanju, gradonačelnik Čedomir Janjić zahvalio je domaćinima na ukazanom poverenju i na dodeljenom priznanju koje smatra priznanjem ne samo za njega lično, već i za sve građane Zrenjanina, Vojvodine i Republike Srbije.
– Grad Zrenjanin oduvek je bio sinonim i primer za dobre međunacionalne odnose i saradnju srpskog i svih drugih naroda koji vekovima žive na našoj teritoriji. Podsetiću da je Zrenjanin sredina u kojoj žive pripadnici više od 20 naroda i nacija, a da od ukupnog broja stanovnika pripadnici mađarskog naroda čine 10 procenata. Mađarski jezik jedan je od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, a u nekoliko naših naselja Mađari čine značajan deo populacije – istakao je gradonačelnik i podsetio da je jedan od prvih bratskih gradova grada Zrenjanina mađarski grad Bekeščaba, s kojim saradnja datira još od 1966. godine, a prijateljski odnosi neguju se i sa gradom Đula. Današnjim dešavanjima, kako je naveo, među te prijatelje Zrenjanina ulazi i Morahalom, piše na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina.
U Moraholomu je prisutna delegacija iz Grada Zrenjanina koju čine predstavnici uz Gradske uprave, Javnih i komunalnih preduzeća, privrednici , poslanici, preduzetnici, ali i delegacije drugih opština srednjebanatskog okruga – Žitište, Sečanj…
Morahalom je naselje u pograničnoj zoni Mađarske prema Srbiji poznato, pre svega, po atraktivnom banjskom kompleksu i bazenima s termalnom vodom, te je, kao turistička destinacija, već godinama privlačna i našim sugrađanima. Proširenju međusobne saradnje svakako će doprineti i Srpski kulturni centar, izgrađen u okviru međudržavnog projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija nazvanog “Raznobojna saradnja” koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a podrazumeva izgradnju dva ovakva centra – uz ovaj u Mađarskoj i jednog u Srbiji, na Paliću. Vrednost projekta je 3,7 miliona evra. 
Kamen-temeljac za izgradnju centra u Morahalomu položen je početkom prošle godine, a u njemu će godišnje biti organizovano oko 70 programa, uz učešće zajednica i izvođača sa obe strane granice. Organizatori najavljuju održavanje pozorišnih predstava, književnih susreta, koncerata klasične i džez muzike, foklornih festivala, dečjih programa, koji će građanima s obe strane granice biti dostupni besplatno. 
Srpski kulturni centar “Kolo” izgrađen je kao višenamenski, savremeni arhitektonski objekat, koji sadrži multifunkcionalnu pozorišnu salu “Vuk Karadžić” za 250 posetilaca, salon “Balkan” sa terasom, letnjom baštom i vidikovcem, kao i kapelu Srpske pravoslavne crkve “Živonosni istočnik”. 
Izvor: zrenjanin.rs
Fotografije: zrenjanin.rs i FB Grad Zrenjanin

 

 

1 Comment

  1. […] svih javnih preduzeća, najviših funkcionera lokalne samouprave ta dva dana nije bio u Zrenjaninu. Boravili su u Moraholomuna otvaranju srpskog kulturnog centra. Moraholom je poznat banjski centar i veoma popularna […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *