22.8 C
Zrenjanin
Sunday, July 14, 2024
Naslovna Некатегоризовано U Botošu prilika za srpsko-nemačko partnerstvo u oblasti bioenergije

U Botošu prilika za srpsko-nemačko partnerstvo u oblasti bioenergije

U okviru programa partnerstva u oblasti bioenergije između Baden-Virtemberga i Srbije, koji podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, juče je u Zrenjaninu boravila višečlana delegacija te južne nemačke pokrajine.
Predvođena državnim sekretarom, dr Andreom Baumanom, nemačka delegacija je u popodnevnim časovima  posetila biogasno postrojenje u Botošu gde ih je dočekao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predstavnici firme “Bioelektra” D.O.O. i predstavnici Mesne zajednice Botoš.
Nakon razgovora  sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije u Beogradu, gde je između ostalog, bilo reči o nastavku strateškog partnerstva u oblasti razvoja održivog tržišta bioneregije, državni sekretar pokrajine Baden-Virtemberg dr Andrej Bauman ovom prilikom je izjavio:
“Danas mi je predstavljena energetska politika vaše zemlje, i veliki je zadatak raditi na očuvanju klime i energetske stabilnosti, a samim tim i čuvati prirodu za naredne generacije. S jedne strane imamo očuvanje klime, a sa druge strane zaradu, odnosno profit u jednom ovakvom biogasnom postrojenju, gde se koriste žetveni ostaci iz poljoprivrede koji su svuda oko nas. Na taj način se dobija električna energija, ali za sada i otpadna toplota koju će ovo selo, nadamo se, koristiti za grejanje javnih objekata”, naglasio je Bauman i izrazio zahvalnost što mu je omogućeno predstavljanje postrojenja u Botošu, gde sve ukazuje na novi energetski svet i politiku u domenu energetike.
Ovo postrojenje bi u okviru bioenergetskog partnerstva, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, klime i energetike Baden-Virtemberga i projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, moglo da bude prvo postrojenje u Srbiji koje će realizovati koncept korišćenja otpadne toplotne energije iz svog postrojenja za grejanje javnih i drugih objekata u ovom selu koje broji oko 2000 stanovnika.
Nakon obilaska postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, svoje utiske izneo je i gradonačelnik Janjić.
“Reč je o jednom vrlo zanimljivom projektu, ovde u Botošu. Bili ste svedoci kada smo pre dve godine otvorili jednu lepu sportsku salu u ovom selu, renoviran je hotel, postoje i druge javne ustanove kao i u ostalim naseljenim mestima, velika sredstva izdvajamo za grejanje ovih objekata i danas nam je predstavljena jedna sjajna ideja, kako pre svega da uštedimo novac i toplotnu energiju. Grad zastupa interese mesnih zajednica, a zajedničkim radom ulažemo dodatne napore da nađemo partnere i isfinansiramo sam toplovod do centra sela gde se nalaze javne ustanove, i da naravno kompletan projekat bude ekonomski isplativ za krajnje korisnike”, rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.
Partnerstvo u oblasti bioenergije, koje je uspostavljeno septembra 2014. godine između nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg i Srbije, nudi mogućnost sprovođenja zajedničkih aktivnosti i identifikovanja i korišćenja sinergija u oblastima obnovljivih izvora energije zaštite životne sredine i ekonomskih politika.
Branislav Pomoriški, vlasnik firme “Bioelektra”, D.O.O. se zahvalio nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, koja čini sve napore za implementaciju ove ideje, te da je ona vrlo realna, i da u skorijoj budućnosti možemo očekivati da Botoš bude prvo selo u Srbiji sa daljinskim grejanjem.
Partnerstvo u oblasti bioenergije se zasniva u tri oblasti: promovisanju političkog dijaloga, s ciljem stvaranja povoljnih okvirnih uslova za razvoj održivog tržišta bioenergije koji bi doprineo energetskoj sigurnosti i zaštiti klime, jačanju saradnje između nemačkih i srpkih firmi povodom konkretnih projekata, razvoju tržišta i uspostavljanju kooperacijskih odnosa, kao i nadogradnji naučne saradnje na već postojećim temeljima, s ciljem daljeg razvoja tehnologija i promovisanja inovacija iz oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.
U poseti biogasnom postrojenju u Botošu, uz pomenute zvaničnike, bili su i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i predsednik saveta MZ Botoš Branislav Lazić.
PRENOSIMO SA GRADSKOG SAJTA www.zrenjanin.rs
[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

Gradonačelnik posetio Orlovat u akciji ”Da nam sela budu bliža”

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio jeOrlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu. Na sastanku...

Građanski preokret: Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam...

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...