Narodni muzej Zrenjanina zove na promociju knjige
24. September 2017.
Savremena galerija Zrenjanin organizuje 12. Bijenale akvarela
25. September 2017.

Procenite kakvo je stanje gradskih izletišta i parkova (FOTO REPORTAŽA)

Ekipa Z1 info obišla je ovih dana Zrenjaninska izletišta i parkove , zatekli smo više nego tužnu sliku .

Izletište „Motel Šumica“ ni bleda slika onoga što je nekada bilo, posetili smo ga u popodnevnim časovima. Posetilaca 0 (nula) , zatekli smo samo jedno vozilo auto škole na poligonu, o devastiranoj  zgradi motela suviše je i trošiti reči. Raznolikih igrališta koja su ga nekad krasila više nema, ostale su dve klackalice i jedna ljuljaška, doduše dupla . Trim staza je zarasla u korov, u funkciji je samo jedan košarkaški teren sa novim staklenim košarkaškim tablama. U funkciji su još i teren za odbojku na pesku, mali fudbal kao i teniski teren u privatnom vlasništvu. Klupe su u veoma lošem stanju dok su kante za smeće prepune. Sanitarni čvorovi ne zadovoljavaju ni minimalni nivo higijene i pristojnosti. Očigledan je nedostatak zelenila, postoje ogromne površine koje bi mogle da se pošume tako da ovo izletište postane ako ništa bar jedno plućno krilo grada na Begeju.

Foto: izletište Motel

 

Izletište-kupalište Tisa osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka omiljena letnja destinacija većine Zrenjaninaca takođe je prepuštena zubu vremena. Vredi podsetiti da je na izletištu nekada postojala i prodavnica i ambulanta kao i kamp koji su funkcionisali u letnjim mesecima. Većina ugostiteljskih objekata na ovom izletištu više nije u funkciji, splav-restoran je stradao u požaru prošle godine. Malobrojni posetioci koje smo sreli sa setom se sećaju nekadašnjeg sjaja ovog izletišta. Kupalište nije bilo u funkciji ove sezone tj. kupanje je bilo zabranjeno zbog problema sa talpom. Mobilijar i sanitarni čvorovi su takođe u veoma lošem stanju a nema više ni rešetki na roštiljima. Svetlu tačku čine mnogobrojni zaljubljenici u Tisu i nautičari koji su oformili marinu u nastavku izletišta.

Foto: izletište Tisa

Što se tiče parkova ni tu stanje nije ništa bolje, zub vremena, nečinjenje onih koji su za njih zaduženi i mnogobrojni vandali kao šlag na torti učinili su da najveći grad u Srednjem Banatu nema ni jednu zelenu površinu kojom bi se pohvalio ili na kojoj bi mogli da provodimo svoje slobodno vreme. Dok na televiziji ili društvenim mrežama gledamo slike ljudi koji svoje slobodno vreme ili pauze na poslu provode u parkovima i dišu punim plućima možemo samo sa setom konstatovati da to u našem gradu baš i nije moguće.

Karađorđev park

Karađorđev park je po površini najveći pa bi se i komotno moglo reći da je on centralni gradski park. Njegovo stanje je u neku ruku i preslikano stanje našeg grada, trotoari su u očajnom stanju, klupe su polomljene , kante za smeće ili prevrnute ili prepune. Pored staze za trčanje postoji nekoliko sprava za vežbanje kojima je potrebno farbanje i popravka, igralište je u lošem stanju. Lošu sliku ostavljaju i postamenti bez bisti o kojima su mnogi mediji već pisali.

Plankova bašta (park kod Kulturnog centra)

Plankova bašta, Plankert, Park kod Doma Omladine (kulturnog centra), Park kod Crvenog krsta ili Narkić parkić, nit manjeg parka niti više naziva. Nažalost ovaj poslednji mu najviše pristaje , mobilijar je u očajnom stanju , prepun je smeća a i igralištu je potrebna rekonstrukcija.

Park poljubaca

Jedan od najlepših gradskih parkova je Park poljubaca-Čokliget, šetalište pored jezera daje mu posebnu draž . Nekako se čini da je on pod najvećim udarom vandala jer koliko god se gradske službe i savesni građani trudili oko uređenja, vandali u toku noći unište.

Šećeranski park

Šećeranski park odaje sliku pravog parka trotoari su u dobrom stanju kao i trim staza , osvetljen je , mobilijar i igralište sa spravama za vežbanje su u dobrom stanju.

 

Jedina ozbiljna zelena površina u najmnogoljudnijem gradskom naselju Bagljaš je spomenik crvenoarmejcima podignut posle II svetskog rata , nažalost potrebna mu je temeljna rekonstrukcija i pošumljavanje. Opet prevrnute i pretrpane kante za smeće..

Ako skoro niste posetili neki park ili izletište ne verujemo da će vam ovaj mali „izveštaj“ dati neki motiv i da prošetate do njih, ali se nadamo da će neko od nadležnih ovo pročitati i učiniti da se i zrenjaninci osete kao građani sveta, bar po tom pitanju. Tako malo treba …

1 Comment

  1. Smiljana says:

    Bilo bi lepo, zaista lepo, ponoviti uskoro reportazu sa svetlijom pricom.Mislim da je to i cilj iste. Samo da li ce cuti oni na kojima je da oprave, oni na kojima je da cuvaju? Da, da li ce cuti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *