22.8 C
Zrenjanin
Friday, June 21, 2024
Naslovna Kultura i obrazovanje Trg Zorana Đinđića – izbor članaka ZRIKIPEDIA.COM

Trg Zorana Đinđića – izbor članaka ZRIKIPEDIA.COM

Trg dr Zorana Đinđića je trg u centru grada. Nalazi se na kraju glavne pešačke ulice, Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića. Pešačkim mostom je povezan sa Žitnim trgom, koji se nalazi na drugoj obali Begeja.

Na ovom trgu se nalazi dominantna staklena zgrada filijale Vojvođanske banke, Poreska uprava, Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Trg je krajem pretposlednje decenije 20. veka pretrpeo drastične promene svoje fizionomije, uklanjanjem bloka objekata uz Begej, kao i podizanjem nivoa trga, posle čega je postao pešačka zona. Zbog svog karakterističnog izgleda, među Zrenjanincima je poznatiji kao Plato kod Vojvođanske banke.

Raniji nazivi
Trg je od uvođenja zvaničnih naziva ulica više puta menjala ime:

A “Korona” elotti ter (pre 1879)
Erzsébet tér (1879-1919)
Vilzonov trg (1919-1941)
Prinz Eugen Platz (1941-1944)
Vilzonov trg (1944-1948)
Trg Republike (1948-2010)
Trg dr Zorana Đinđića (2010-do danas)

Značajniji objekti
Na trgu su se nalazili sledeći važni objekti: zgrada Velikobečkerečke štedionice, hotela „Kruna“ i restorana „Tisa“, zatim, kuća Ignaca Levija, Jankovićeva kuća, kuća Paje Linjačkog, kuća Dragoljuba Nestorova, škola igranja „Mrka“ i dr. Usled urbanističkih promena koje su se odigrale najpre šezdesetih, a zatim i početkom devedesetih godina prošlog veka, izgled trga je radikalno izmenjen. Većina kuća i zgrada je porušena, a jedini preostali objekti su zgrada Velikobečkerečke štedionice i kuća Ignaca Levija, u kojoj su danas smeštene prostorije Mesne zajednice „Centar“. Ova dva objekta stavljeni su pod zaštitu države kao kulturna dobra.

Spomenici
Na Vilzonovom trgu se nalazio i pravoslavni krst, koji je još 1891. godine podignut kao zadužbina Marka Jankahidca Zabogina. Krst je uklonjen 1952. godine i danas se nalazi u porti Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici.

Prilikom kopanja temelja za kuću Dragoljuba Nestorova 1938. godine, na Vilzonovom trgu pronađeni su ostaci nekadašnjeg srpskog pravoslavnog groblja iz 17. veka. Tri nadgrobna spomenika koja su tada otkopana naučno su obrađena u monografiji „Petrovgrad“ iz 1938[1]. i prilogu Aleksandra Stanojlovića u Glasniku Istorijskog društva u Novom Sadu iz 1940. godine[2].

Današnji izgled
Vilzonov trg, koji je posle Drugog svetskog rata preimenovan u Trg Republike, a 2010. u Trg dr Zorana Đinđića, danas je praktično nevidljiv usled urbanističkih promena u kojima je nestao pod platoom u sklopu kog su izgrađeni podzemna garaža sa tržnim centrom i monumentalna staklena zgrada Vojvođanske banke. Zgrada GIK „Banata“ koja je podignuta na mestu nekadašnje Jankovićeve kuće, i u kojoj je danas smeštena Poreska uprava, nalazi se na adresi Trg dr Zorana Đinđića, iako je njena prethodnica bila na adresi Vojvode Mišića (Servo Mihalja) 4 i nije pripadala Trgu.

Zanimljivosti
Na delu trga nalaze se dva betonska obeliska, koja predstavljaju nikada dovršeni spomenik borcima palim u ratovima devedesetih godina 20. veka.
Prva pošta u Velikom Bečkereku otvorena je 22. juna 1737. godine na današnjem Trgu dr Zorana Đinđića, na mestu zgrade u kojoj se kasnije nalazio restoran „Tisa“.
Trg je 2010. godine nazvan po ubijenom premijeru Srbije, posle inicijative pokreta „Novi optimizam“ da se jedna ulica ili trg u gradu nazovu po Zoranu Đinđiću, što je izazvalo podeljeno mišljenje javnosti.

POGLEDAJTE VIŠE NA zrikipedia.com

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
clear sky
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
60 %
0.9kmh
2 %
Tue
33 °
Wed
36 °
Thu
35 °
Fri
36 °
Sat
37 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...