26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, October 4, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje Trg Zorana Đinđića – izbor članaka ZRIKIPEDIA.COM

Trg Zorana Đinđića – izbor članaka ZRIKIPEDIA.COM

Trg dr Zorana Đinđića je trg u centru grada. Nalazi se na kraju glavne pešačke ulice, Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića. Pešačkim mostom je povezan sa Žitnim trgom, koji se nalazi na drugoj obali Begeja.

Na ovom trgu se nalazi dominantna staklena zgrada filijale Vojvođanske banke, Poreska uprava, Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Trg je krajem pretposlednje decenije 20. veka pretrpeo drastične promene svoje fizionomije, uklanjanjem bloka objekata uz Begej, kao i podizanjem nivoa trga, posle čega je postao pešačka zona. Zbog svog karakterističnog izgleda, među Zrenjanincima je poznatiji kao Plato kod Vojvođanske banke.

Raniji nazivi
Trg je od uvođenja zvaničnih naziva ulica više puta menjala ime:

A “Korona” elotti ter (pre 1879)
Erzsébet tér (1879-1919)
Vilzonov trg (1919-1941)
Prinz Eugen Platz (1941-1944)
Vilzonov trg (1944-1948)
Trg Republike (1948-2010)
Trg dr Zorana Đinđića (2010-do danas)

Značajniji objekti
Na trgu su se nalazili sledeći važni objekti: zgrada Velikobečkerečke štedionice, hotela „Kruna“ i restorana „Tisa“, zatim, kuća Ignaca Levija, Jankovićeva kuća, kuća Paje Linjačkog, kuća Dragoljuba Nestorova, škola igranja „Mrka“ i dr. Usled urbanističkih promena koje su se odigrale najpre šezdesetih, a zatim i početkom devedesetih godina prošlog veka, izgled trga je radikalno izmenjen. Većina kuća i zgrada je porušena, a jedini preostali objekti su zgrada Velikobečkerečke štedionice i kuća Ignaca Levija, u kojoj su danas smeštene prostorije Mesne zajednice „Centar“. Ova dva objekta stavljeni su pod zaštitu države kao kulturna dobra.

Spomenici
Na Vilzonovom trgu se nalazio i pravoslavni krst, koji je još 1891. godine podignut kao zadužbina Marka Jankahidca Zabogina. Krst je uklonjen 1952. godine i danas se nalazi u porti Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici.

Prilikom kopanja temelja za kuću Dragoljuba Nestorova 1938. godine, na Vilzonovom trgu pronađeni su ostaci nekadašnjeg srpskog pravoslavnog groblja iz 17. veka. Tri nadgrobna spomenika koja su tada otkopana naučno su obrađena u monografiji „Petrovgrad“ iz 1938[1]. i prilogu Aleksandra Stanojlovića u Glasniku Istorijskog društva u Novom Sadu iz 1940. godine[2].

Današnji izgled
Vilzonov trg, koji je posle Drugog svetskog rata preimenovan u Trg Republike, a 2010. u Trg dr Zorana Đinđića, danas je praktično nevidljiv usled urbanističkih promena u kojima je nestao pod platoom u sklopu kog su izgrađeni podzemna garaža sa tržnim centrom i monumentalna staklena zgrada Vojvođanske banke. Zgrada GIK „Banata“ koja je podignuta na mestu nekadašnje Jankovićeve kuće, i u kojoj je danas smeštena Poreska uprava, nalazi se na adresi Trg dr Zorana Đinđića, iako je njena prethodnica bila na adresi Vojvode Mišića (Servo Mihalja) 4 i nije pripadala Trgu.

Zanimljivosti
Na delu trga nalaze se dva betonska obeliska, koja predstavljaju nikada dovršeni spomenik borcima palim u ratovima devedesetih godina 20. veka.
Prva pošta u Velikom Bečkereku otvorena je 22. juna 1737. godine na današnjem Trgu dr Zorana Đinđića, na mestu zgrade u kojoj se kasnije nalazio restoran „Tisa“.
Trg je 2010. godine nazvan po ubijenom premijeru Srbije, posle inicijative pokreta „Novi optimizam“ da se jedna ulica ili trg u gradu nazovu po Zoranu Đinđiću, što je izazvalo podeljeno mišljenje javnosti.

POGLEDAJTE VIŠE NA zrikipedia.com

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

SNS Zrenjanin donacijama članova i simpatizera obnavlja sportski teren i dečije igralište

Aktivisti Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin, Mesnog odbora Gradnulica protekle nedelje su realizovali akciju u okviru koje su u dodatno uredili sportski teren...

Zrenjaninska opozicija nastavlja svoju ofanzivu

Nedeljama unazad opozicione stranke i udruženja građana u Zrenjaninu pojačale su svoje aktivnosti zajedničkim nastupom,a nakon održavanja dvadeset protesta ''Protiv nasilja'' u gradu na...

JKP Vodovod i kanalizacija: POSLEDNjE OVOGODIŠNjE REDOVNO OČITAVANjE VODOMERA

Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin prenosimo u celosti. Poslednje ovogodišnje redovno očitavanje vodomera korisnika u Zrenjaninu će trajati do kraja oktobra, nakon čega će početi...

Judita Popović jedna od nagrađenih za građanski aktivizam organizacije CRTA

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas” za 2023. godinu. Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koje se ističu...