13.2 C
Zrenjanin
Tuesday, April 7, 2020
Naslovna Politika i društvo TRAŽI SE DA KRIMINALISTIČKA POLICIJA ISPITA POSTUPKE ODGOVORNIH LICA GRADA ZRENJANINA

TRAŽI SE DA KRIMINALISTIČKA POLICIJA ISPITA POSTUPKE ODGOVORNIH LICA GRADA ZRENJANINA

Građanski preokret se oglasio saopštenjem u vezi sa odlukama koje su donete na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina. Prenosimo ga u celosti:

”Razotkriva se vodovodna mafija u Zrenjaninu”

Zaključak Skupštine grada Zrenjanina, usvojen u petak 17.05.2019. godine, kojim je data saglasnost na izmene i dopune Posebnog programa o korišćenju subvencija iz budžeta grada Zrenjanina za JKP “Vodovod i kanalizacija”, ukazuje na moguće udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebu položaja odgovornih lica u Gradu Zrenjaninu i JKP “Vodovod i kanalizacija”, kojima će biti omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi na štetu budžeta grada, u iznosu od preko 67 miliona dinara.

Prema Programu o korišćenju subvencija iz budžeta grada Zrenjanina, JKP “Vodovod i kanalizacija” planira da izvrši uplatu od 67.500.000,00 dinara privrednim društvima u privatnoj svojini, i to: “Gruppo Zilio S.P.A.” ogranak u Beogradu, “Gruppo ZILIO” d.o.o. Beograd i  “Synertech” d.o.o. Beograd za nabavku i zamenu opreme na postrojenju za prečišćavanje vode koje je u vlasništvu tih privrednih društava.

Na ovaj način će novac iz budžeta grada, preko javnog preduzeća, biti otuđen u korist i za interes privatnih preduzeća.

Gradonačelnik, kao zakonom odgovorno lice za izvršenje budžeta, treba da zna da skupština grada nije vlasna da svojim zaključkom legalizuje i dekriminalizuje proneveru javnog novca i da će na njemu lično, i na direktoru JKP “Vodovod i kanalizacija”, biti celokupna krivična odgovornost za najavljenu upotrebu budžetskih sredstava.

Očekujemo da će kriminalistička policija i tužilaštvo ispitati postupanje odgovornih lica u Gradu Zrenjaninu, JKP “Vodovod i kanalizacija” i preduzećima koja su gradila “fabriku vode” – postrojenje koje ne radi i koje nije u javnoj svojini, a na koje se troši ogroman novac poreskih obveznika.

Prema ugovoru koji je zaključen 12. februara 2015. godine, postrojenje je trebalo da bude izgrađeno sredstvima privatnog investitora, a Grad Zrenjanin je preko svog javno-komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” trebalo da mu plaća isključivo uslugu prečišćavanja vode.

U prilogu: Poseban program za korišćenje subvencija iz budžeta grada Zrenjanina za JKP “Vodovod i kanalizacija” za 2019. godinu (uz Predlog zaključka Gradskog veća grada Zrenjanina, Zaključak Skupštine grada Zrenjanina i Odluku Nadzornog odbora JKP “Vodovod i kanalizacija”)

Napomena: obratiti pažnju na šesti pasus šeste stranice priloženog dokumenta (izdvojeno u posebnom prilogu).

PRILOZI: 1 Prilog

gradjanskipreokret.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,443FanovaLajkuj
728PratilacaZaprati
319PratilacaZaprati
Zrenjanin
scattered clouds
13.2 ° C
15.6 °
11 °
54 %
1.5kmh
34 %
Sat
19 °
Sun
16 °
Mon
12 °
Tue
7 °
Wed
8 °

Popularne vesti

U Zrenjaninu zbog (ne)snadbevanja vodom se krši Zakon o komunalnim delatnostima

Član 2. Zakona o komunalnim delatnostima glasi: “komunalne delatnosti u smislu ovog zakona su delatnosti pružanja komunalnih usluga od značaja za ostvarenje životnih potreba...

LSV: Hitno obezbediti vodu za sve Zrenjanince

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u svom saopštenu najoštrije kritikuje ''neodgovorno ponašanje predstavnika zrenjaninske vlasti tokom izuzetno teškog perioda za sve naše sugrađane izazvanog pandemijom...

Gradonačelnik Janjić ”Odlični rezultati analize prečišćene vode”. Ipak još mnogo otvorenih pitanja i nejasnoća.

Kabinet gradonačelnika Zrenjanina je saopštio da je ''Zrenjanin je svakim danom sve bliže rešavanju višedecenijskog problema sa neispravnom pijaćom vodom''. ''Zavod za javno zdravlje Zrenjanin...

Zrenjanin: JKP “Čistoća i zelenilo” dezinfikuje javne ustanove i prostore

Počela je dezinfekcija pojedinih javnih ustanova i prostora na teritoriji Grada Zrenjanina, a sprovodiće je JKP “Čistoća i zelenilo”, delom i preduzeće “Ciklonizacija”  iz...