20 C
Zrenjanin
Tuesday, August 11, 2020
Naslovna Politika i društvo Talas štrajkova glađu - deo opozicije štrajkuje zbog izbora, vlast uzvratila

Talas štrajkova glađu – deo opozicije štrajkuje zbog izbora, vlast uzvratila

Predsednik Dveri Boško Obradović izašao je jutros na stepenište ispred parlamenta, nakon što je proveo noć u Skupštini Srbije. Ispred parlamenta glađu štrajkuju i samostalni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Slika ispred  Skupštine Srbije uveliko nalikuje na sliku, a možda i karikaturu, same Srbije. Ispred Skupštine – ograda. S jedne strane građani podeljeni u grupe od kojih svaka ima svoje favorite. S jedne strane se čuje “Boško –lopove”, “Boško -fašisto” i “Boško-siledžijo”. S druge, dosta tiše strane, nekoliko glasova se javlja sa “Bravo Boško”. Gotovo istovremeno se čuje poruka “Boško, dooođi doooole, koji program imate, ludaci jedni”, a na pet metara desno glas žene: “Boooško kraljuuu”.

Usamljeni glas starijeg gospodina se čuje najslabije: “Podelili ste narod. Niste dostojni da nas zastupate. Sram vas bilo”.

S druge strane ograde, na platou onoga što se zove Dom Narodne skupštine s jedne strane poslanici SNS u štrajku glađu – Aleksandar Martinović i Sandra Božić, okruženi partijskim kolegama.

S druge strane – Boško Obradović, lider Dveri kome su “u posetu” došli Dragan Đilas i Borko Stefanović. Na njegovom mestu na stepenicama – ikone i nekoliko flašica vode.

Najusamljeniji je samostalni poslanik Miladin Ševarlić koji obučen u srpsku narodnu nošnju stoji pored ograde i razgovara s građanima. Njemu niti skandiraju, niti ga blate.

Od popodneva se ništa nije promenilo i nije nimalo jasnije zašto u stvari ko štrajkuje. U 22 časa predstavnici SNS održali su konferenciju za medije.

Na pitanje Insajdera kakvu poruku šalju poslanici vladajuće stranke štrajkom protiv opozicije, Martinović je rekao da ne štrajkuju protiv opozicije, već da “štrajkuju glađu kako bi poslali poruku tužilaštvu da konačno počne da radi svoj posao”.

“Mi ne tražimo od tužilaštva da krši zakon. Mi ne tražimo od tužilaštva da se stavi u službu Aleksandra Vučića i SNS nego da prestane da bude pod kontrolom Dragana Đilasa, da prestanu da budu partijski tužioci. Jeste da ih je on imenovao…”, rekao je Martinović.

On je ponovio da samo traže da tužilaštvo počne da radi, kao što radnici dolaze na posao u fabiku i zapitao se kako misle da primaju plate od države ako ne rade svoj posao.

“Ako oni u toku istrage nađu da ono što se desilo pre dva dana nema obeležje krivičnog dela – super. Ali neka se oglase i kažu bilo šta. Ne možemo da tolerišemo situaciju da tužilaštvo ne reaguje dva dana na činjenicu da je jedan narodni poslanik prebijen na ulazu u Skupštinu”, rekao je Martinović.

On je rekao da ne vrše pritisak na tužilaštvo i dodao da se postavlja pitanje šta još u Srbiji treba da se desi pa da tužilaštvo reaguje.

“Da li treba da padne krv i da imamo građanski rat da bi tužilaštvo počelo da reaguje? SNS traži od pravosudnih organa da budu organi koji brinu od pravdi”, naveo je Martinović.

Ministarka pravde nema ništa sa ovim, odgovorio je Martinović na pitanje Insajdera da li su podneli krivičnu prijavu i da li su se obraćali ministarki pravde koja je član Državnog veća tužilaca koje je obezbeđuje i garantuje samostalnost tužilaca, a između ostalog je nadležno i za napredovanje tužilaca.

Na pitanje Insajdera da li kao poslanik vladajuće stranke vidi svoju odgovornost u tome da doprinese smirivanju sukoba, a ne da prebrojava građane Martinović je rekao: “Pa vidite i sami da ih ima tri puta više” pokazujući na grupu koja je uzvikivala “Aco Srbine” i “Boško fašisto”.

“Tužilaštvo može da kaže da se ništa nije desilo, da je Marjan Rističević napao Obradovića. Ne ulazim u to šta će uraditi, ali mora nešto da uradi. Dok tužilaštvo ne preduzme bilo šta štrajkujem glađu”, naveo je Martinović.

Obradović: Okrenuo sam se gandijevskim metodama

Da poziva na smirivanje tenzija, ali i da ne odustaje od štrajka glađu tvrdi i Boško Obradović, uz opasku da se okrenuo gandijevskim metodama.

Danas niste znali zbog čega štrajkujete? Da li je sada jasnije?”, bilo je pitanje koje je novinarka Insajdera postavila Obradoviću.

“Otišli smo predaleko. Moja ideja je da pošaljem poruku da se sve ovo može da se vrati u normalnost ako ima nekoga razumnog sa druge strane. Da se organizuje sastanak i da dođemo do dogovora da se izbori odlože za najmanje šest meseci”, navodi.

Odgovornost za podele u društvu prebacuje na “drugu stranu stepenica”.

“Tradicionalna metoda SNS je da šalju ljude na one koji drugačije misle. Ja sam duboko uveren da to moramo da zaustavimo”, naveo je Obradović.

Na pitanje Insajdera da li se konsultovao s predstavnicima SzS pre nego što je stupio u štrajk glađu Obradović odgovara odrečno, i navodi da smatra da su mu Dragan Đilas i Borko Stefanović dali podršku time što su došli ispred Skupštine, a predsedavajući SzS Janko Veselinović telefonskim pozivom.

Kako je naveo, izlazeći iz Skupštine sreo je Ševarlića koji je na stepenicama protestovao tražeći sednicu Skupštine o Kosovu.

“Najpre sam imao samo nameru da ga podržim, a potom sam naknadno shvatio da gandijevskim metodom mogu da pošaljem poruku da je potrebno spustiti strasti”, navodi Obradović.

A umesto spuštanja, strasti su uzavrele.

 

 

Izvor: insajder.net

Foto: insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

21,480FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
313PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
20 ° C
21 °
18.9 °
68 %
3.6kmh
76 %
Fri
31 °
Sat
33 °
Sun
32 °
Mon
33 °
Tue
24 °

Popularne vesti

Kriza u turističkom sektoru – više od 20 odsto zaposlenih ostalo bez posla

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da su oni koji posluju u turističkom sektoru apsolutno bez prihoda i da je...

Zrenjanin: sveštenici SPC organizovali obred bez mera protiv epidemije

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizovalo je verski obred u jednoj kapeli na groblju u Zrenjaninu, a ni sveštenici ni vernici nisu nosili maske,...

In memoriam Ranko Hrnjaz (1964-2020)

Ranko Hrnjaz, predsednik nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, izgubio je bitku sa korona virusom i preminuo u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zrenjaninu. Organizovao...

INTERVJU: Jovan Popović profesionalni foto-model

Verujem da našeg sugrađanina Jovana Popovića nije potrebno posebno predstavljati. Po zanimanju je profesor informatike i tehnike, a u životu se oprobao u muzici,...