22.2 C
Zrenjanin
Sunday, June 16, 2024
Naslovna Politika i društvo Svetski dan borbe protiv korupcije. A Zrenjanin?

Svetski dan borbe protiv korupcije. A Zrenjanin?

U Srbiji postoje institucije i tela ”Agencija za borbu protiv korupcije” i ”Savet za borbu protiv korupcije” koji su stručna i savetodavna tela koje je osnovala država svojim aktima. Nekoliko nevladinih organizacija se aktivno bavi razotkrivanjem korupcije i afera koje su uzdrmale ovdašnju javnost među njima je BIRN, BIRODI, KRIK, CINS i drugi.

A kakvo je u Zrenjaninu? Ko ukazuje na korupciju?

Pojedinosti o organima i udruženjima koje se bave brbom protiv korupcije 2010-2017.

Lokalni antikorupcijski forum Zrenjanin, skraćeno LAF. LAF je osnovan je 2010. godine u okviru projekta BIRODI-  kao telo koje će raditi na realizaciji mera i aktivnosti, definisanih Lokalnim planom za borbu protiv korupcije uz finansijsku podršku američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Instituta za održive zajednice Beograd (ISC).

Dve godine (2010-2012) LAF je vodio Dane Mašić, a članovi LAF-a bili su Laslo Tot i Miloš Vučković. Dane Mašić je u sazivu (2004-2008) gradske skupštine bio odbornik Demokratske stranke a ostali navedeni članovi tima su bili članovi Lige socijaldemokrata i Demokratske stranke. Sve u svemu, rad zrenjaninskog LAF-a je od strane organizatora projekta (BIRODI) bio ocenjen visokom ocenom, što nije sprečilo buduću većinu u skupštini Zrenjanina 2012-2016 da ekspresno zameni ovu trojku. Dane Mašić danas radi kao nastavnik istorije i ne bavi se istraživanjem i sprečavanjem korupcije na lokalnom nivou. Na mestu koordinatora nasledio ga je Slaviša Vlačić koji je tu funkciju obavljao malo više od godinu dana. Slaviša Vlačić danas je član Gradskog veća, što je obavljao i u ranijem preiodu, a postavljen je na predlog Srpske napredne stranke.

U međuvremenu u toku 2013. godine nakon rasformiranja prvog tima Lokalnog antikorupcijskog foruma, pojedini članovi istog Dane Mašić, Miloš Vučković uz Zorana Bašića osnivaju nevladinu organizaciju nesvakidašnjeg imena ”DRPKO” – društvo protiv korupcije. Za predsednika je izabran Zoran Bašić a uz gore pomenute osnivači su bili i Ranko Hrnjez, Dušan Jovanović, Kristina Glavardanov advokat. Pretragom po bazi APR-a definitivno ovo udruženje i dalje postoji. Registrovano je na adresi K.Aleksandra Karađoređevića 6 u pasažu, pa smo krenuli da ih posetimo. Nažalost nismo nikoga zatekli u kancelarijama, već samo isporuku pošte. To naravno ne znači da ovo udruženje aktivno ne radi, a pošto je to nevladina organizacija a ne institucija, izbor aktivnosti je ipak samo na njima. Daljim razgovorima sa sugrađanima koji su upućeni u dešavanja saznali smo da je Zoran Bašić od nedavno postavljen za savetnika Ministra privrede, Gorana Kneževića. Poslednja aktivnost ovog udruženja za koju smo saznali je da je između ostalih, opo udruženje bilo potpisnik inicijative koju su zajedno uputili 2016. godine zrenjaninskoj Skupštini grada ,a tiče video prenosa uživo sednica iste. Na sajtu http://drpko.org saznali smo da su bili aktivni nekoliko projekata od značaja za antikorupciju tokom 2013-2015. godine.

A priča o organizacijama i institucijama za borbu protiv korupcije u Zrenjaninu ne završava. U toku 2013. godine osnovan je i KLUB BORACA PROTIV KORUPCIJE. Klub boraca protiv korupcije formiran je u Zrenjaninu, te je implement LAF-a. Osnovni cilj Kluba boraca protiv korupcije je bila da se priča o korupciji proširi na što veći broj građana koji bi svojim aktivnim učešćem i doprinosom skrenuli pažnju na ovaj problem. Tim su činili Livija Hartih iz Udruženja nezaposlenih, Ranko Hrnjaz, predstavnik sindikata, Dragana Mihaljević, rodna ravnopravnost, Nebojša Golić, komunalna policija, Tibor Fargo, pozorište,  Maja Pandurov, mediji, Darko Trajlov, kancelarija za mlade i članovi LAF-a Miloš Vučković, Laslo Tot i Dane Mašić, koordinator. Nismo saznali puno o aktivnostima ovog kluba u proteklih nekoliko godina.

Slavišu Vlačića koordinatora LAF-a 2012-2013 a sada gradskog većnika , nasledio je pre 4 godine Bogosav Simić, po zanimanju pravnik. Nema puno informacija o tome šta je tri godine radio LAF dok je na čelu bio (ili još uvek jeste) ovaj kadar Srpske napredne stranke. Gospodin Simić je bio izabran na funkciju predsednika Saveta gradske mesne zajednice Bolnica-Berbersko a saznali smo da je sada zaposlen u ”opštini” tj. u gradskoj kući, u sektoru za urbanizam. Pokušali smo da pronađemo kancelarije LAF-a u Zrenjaninu ali bezuspešno. LAF je nekoliko godina imao prostor u zgradi Narodnog pozorišta u Zrenjaninu.

Kako navode dnevne novine ”Danas” –  efikasno funkcioniše samo LAF Niš, dok su ostala tela za primenu i praćenje lokalnih i planova prilično umrtvljena ili ugašena. Postavlja se pitanje zašto, ako se u institucijama sistema zna da je antikorupcijska decentralizacija predviđena Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 između Srbije i EU. Sve u svemu Zrenjanin je jedan od pionira u Srbiji, a tiče se usvajanja prvog Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije. Gradska Skupština je usvojila NOVI akcioni plan za borbu protiv korupcije na svojoj 11. sednici, tokom 2017 godine. Danas imamo dobar okvir, slažu se i u opoziciji, imamo vlast koja u Zrenjaninu koja nije okarakterisana kao ”zatvorena”, kao što je slučaj u drugim opštinama u Srbiji.  Pokušali smo da pronađemo neki link ili obaveštenje na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs a da se tiče borbe protiv korupcije. Nažalost naišli smo samo na novousvojeni već pomenuti akcioni plan 2017-2021.  Možete ga pročitati ovde : korupcija zr

Ovde se priča ne završava, u narednom periodu razgovaraćemo sa akterima vezanim za ovu oblast, kao i sa predstavnicima grada koji se bave ovom temom.

Portal VICE daje  zanimljiv pogled na korupciju u Srbiji, on je kratko ali svima vrlo dostupno i jasno opisuje kao ”stil života”.

Korupcija (sa lat. corruptio, u prevodu – podmitljivost, potkupljivost, pokvarenost[1]) podrazumeva nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći radi sticanja sopstvene koristi. Kada se koristi kao pridev reč „korumpirani”, doslovno znači potpuno slomljeno. Tu reč je prvi put koristio Aristotel, a kasnije i Ciceron koji je dodao termin mito i napuštanje dobrih navika.

U Srbiji se godišnje dogodi najmanje do čak 400.000 neotkrivenih slučajeva podmićivanja, a manje od jedan odsto krivičnih dela korupcije bude prijavljeno.

Srbija je po istraživanjima i indeksima visoko korumpirana zemlja i nalazi se na 71. mestu od 168 zemalja po procenama Transparentnosts Srbija proteklih godina. Nije dolazilo do značajnijeg napretka ni u ovoj godini.

O korupciji je teško pribaviti dokaze, jer se većina slučajeva obavlja bez svedoka, eventualno sa jednim posrednikom, a obe strane su na neki način na dobitku.Stoga su se mnoge korupcionaške afere na zapadu razrešavale sudom javnosti čak i kad nije bilo dovoljno čvrstih dokaza. U politici postoji moralna odgovornost i sud javnosti čak i kad ne postoji krivična odgovornost.

 

Ana B.

 

 

1 KOMENTAR

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

RAMPA ZA LINGLONG: Pokrajinski sekretarijat poništio odluku Grada Zrenjanina

Poništena odluka Grada Zrenjanina o Linglongu. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio je rešenje Gradske uprave Grada Zrenjanina kojim je data saglasnost...

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...