Manifestacija “Najbolje vino Banata”
13. February 2019.
KUPI KILOMETAR ZA ZRENJANINSKU PORODICU DUDAŠ – OBEZBEDIMO IM KROV!
14. February 2019.

Sveti Trifun, Dan zaljubljenih ili zaljubi pa zbuni..

Pravoslavna crkva danas obelažava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, a širom sveta slavi se praznik poznat kao Dan zaljubljenih, u zapadnoj varijanti i Valentinovo, koji se proslavlja 14. februara svake godine.

 

Pogubljen zbog promovisanja ljubavi

Proslava Dana zaljubljenih, odnosno Valentinova, u početku je bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija (način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

Pravoslavno verovanje i običaji

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi. Ako na svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina. Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.
Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav. U selima Šumadije slave se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. U Popovom polju niko ne radi teže poslove.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

Danas

Danas se širom sveta slavi Dan zaljubljenih u skoro svim zemljama. Na ovaj dan slavi se ljubav, a najviše mu se raduju zaljubljeni parovi.

Dana zaljubljenih obeležen je sa mnogo crvene boje koja simbolizuje ljuzbav i velikim brojem srcolikih poklona igračkica ili figura u različitim oblicima. Poklanjuju se i bombonjere i cveće, odlazi se na romantične večere, šetnje, bioskop…

Svaka kultura je unijela nešto svoje, ali je poklanjanje crvenih ruža idalje najtraženiji poklon u svim zemljama čak i onim malo zatvorenijim poput arapskih zemalja…

A po našem običaju slede prepirke po društvenim mrežama, ko šta slavi, kako slavi, ko je izdajnik, a ko je u pravu… U svakom slučaju kako bi ovaj praznik bio obeležili na sve načine i pravila, Zagrlite nekog koga volite… Otvorite bocu nekog dobrog vina … I uživajte u životu!

 

M.M.

V:R

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *