24.4 C
Zrenjanin
Monday, May 20, 2024
Naslovna Ekologija ''SUMNJIVOM KONZORCIJUMU, OSIM GRADA, NOVAC DALA I DRŽAVA'' navode iz Građanskog preokreta

”SUMNJIVOM KONZORCIJUMU, OSIM GRADA, NOVAC DALA I DRŽAVA” navode iz Građanskog preokreta

”U februaru 2015. godine, u Zrenjaninu je sklopljen nezakoniti ugovor između Javno-komunalng preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i privatnog investitora – konzorcijuma “Zilio”, koji se obavezao da će svojim sredstvima za osam meseci izgraditi postrojenje za preradu pijaće vode.

Po ugovoru i tadašnjem hvaljenju vlasti, u to postrojenje neće se uložiti ni dinar iz budžeta, a plaćaće se samo isporučena, ispravna voda za piće” – saopštavaju iz ”Građanskog preokreta” i dalje navode:

”Četiri godine kasnije, ispostavilo se da je privatni investitor dobio milionska sredstva iz gradskog budžeta, da je dobio i sredstva iz tekuće rezerve državnog budžeta, da je zbog njega menjan Zakon o komunalnim delatnostima, ali da i pored svega toga postrojenje još uvek ne radi.

Podsećamo, zrenjaninske vlasti su nedavno odlučile da uplate 67,5 miliona dinara privatnom investitoru “fabrike vode”, a taj iznos premašuje 50 odsto ukupnog kapitala tog konzorcijuma sastavljenog od tri mikro pravna lica, s ukupno šest zaposlenih. Jedan član konzorcijuma nije podneo zakonom obavezni redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu, a jedan član konzorcijuma je imao račun u blokadi tokom oktobra 2018. godine. Radi se o tri povezana pravna lica koje imaju sedište na istoj adresi i zajedničkog zakonskog zastupnika.

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je u sredu u Zrenjaninu izjavila da je tom konzorcijumu pomoć pružena iz tekuće budžetske rezerve Srbije i da je upravo zbog njega država menjala svoj Zakon o komunalnim delatnostima. Brnabić nije precizirala koliko novca je država dala privatnom investitoru.

Vlast koja je februara 2015. godine obećala zdravu pijaću vodu za osam meseci, i to bez ulaganja javnog novca u izgradnju postrojenja, uprkos očigledno izgovaranim lažima i pokazanoj nesposobnosti da reši najveći problem u Zrenjaninu, i dalje upravlja gradom i državom, a sada daje neka nova obećanja. Dokle?”

piše u saopštenju ovog udruženja.

Kratko pamćenje građana je garant duge i štetne vlasti nesposobnih, kažu iz udruženja Građanski preokret

U prilogu: print skrin vesti sa zvaničnog Fejsbuk naloga Grada Zrenjanina, izjava predsednika Vlade Republike Srbije Ane Brnabić kojom je potvrđeno da je privatnom investitoru, sumnjivom konzorcijumu, dat novac iz državnog budžeta i da je zbog njega menjan državni zakon.

(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1087509274783713&type=3)

Foto: izvor zrenjanin.rs

1 KOMENTAR

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...

Krivična prijava protiv direktora Fabrike vode i JKP Vodovod i Kanalizacija

Protiv direktora preduzeća Pannonian Water d.o.o. Branislava Zeca, direktora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge, i NN lica odgovornog u Gradskog upravi...

Povodom Međunarodnog dana porodice večeras je u Velikoj sali Gradske kuće održana tribina pod nazivom “Srce za porodicu”

Zrenjanin,rs piše da je povodom Međunarodnog dana porodice, koji se od 1994. godine obeležava svake godine 15. maja,  sinoć u Velikoj sali Gradske kuće...

Mogućnost pada pritiska u vodovodnoj mreži

U sredu 15. maja počeli su radovi na kompletnoj reparaciji vodotornja u Lazarevu, koji imaju za cilj da dodatno povećaju stabilnost vodosnabdevanja u ovom naseljenom mestu....