8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Kolumne ŠTRAJK GLAĐU - ZA NEKOGA ZDRAVLJE A ZA GRADONAČELNIKA CIRKUS

ŠTRAJK GLAĐU – ZA NEKOGA ZDRAVLJE A ZA GRADONAČELNIKA CIRKUS

Štrajkači glađu Miljan Čičić i Milan Pernat iz Pokreta ujedinjenih fantoma, su na poziv gradonačelnika Zrenjanina, Čedomira Janića juče održali sastanak u prostorijama gradske kuće uz prisustvo medija.

Podsetićemo da je ovaj dvojac pre više od tri nedelje uputio dopis gradonačelniku sa svojim zahtevima i pitanjima a koja se tiču čiste pijaće vode u Zrenjaninu, i kako su tada istakli strpljivo će sačekati na odgovore gradonačelnika Zrenjanina u vezi sa tom problematikom.

Kako odgovori ili poziv na razgovor u vezi dopisa nisu dobili, odlučili su se na najradikalniji metod borbe a to je štrajk glađu do ispunjenja zahteva ili ono bar odogovira, stava ili razgovora na tu temu, sa nadležnima. Gradonačelnik Zrenjanina se odlučio na taj veliki korak – odgovor-razgovor, petog dana gladovanja Miljana i Milana.

Ono što je javnosti posebno zaparalo uši je kako je gradonačelnik okarakterisao ili kategorisao ovaj vid borbe za ostvarivanje prava – nazivajući ga cirkusom, iako dobro zna da se samim činom štrajka glađu može ozbiljno narušiti zdravlje.

Pošto ovakav način borbe očito smatra cirkuzantskim, gradonačelnik je mogao to (cirkus) sprečiti da je u razumnom roku pre početka štrajka, odgovorio na dopis koji mu je upućen, ili da uživo kao juče da odgovore na pitanja i zahteve, pa se postavlja logično pitanje, ili nije verovao u to da će fantomi odlučiti na ovakav korak, ili važne odluke i poslove radi u poslednji čas, ili je želeo da razgovara sa izmorenim i izgladnelim sagovornicima, kada i nije teško retorički izdominirati.

Na kraju razgovora gradonačelnik je ”spustio loptu” i nijednom rečju nije više spominjao reč cirkus, kada je jedan od štrajkača burnije reagovao na gradonačelnikovu opasku. Na kraju razgovora gradonačelnik Čedomir Janjić je između ostalog apelovao više puta na to da Miljan i Milan odustanu od ovog radikalnog načina borbe problem rešavanja pijaće vodu.

U međuvremenu , tokom večeri, jednom od učesnika je pozlilo te je morao biti hitno prebačen u bolnicu, gde mu je data terapija.

Ukoliko niste odgledali čitav snimak razgovora, koji je trajao dvadesetak minuta, možete ga pogledati ovde:

Razgovor sa Gradonačelnikom

Milan Pernat – Minja i Miljan Čičić od ponedeljka štrajkuju glađu ispred Skupštine grada Zrenjanina. Razgovarali su sa gradonačelnikom Zrenjanina o nerešenom problemu pijaće vode u gradu.

Gepostet von 1 od 5 miliona Zrenjanin am Freitag, 24. Mai 2019

 

Autor:

Đurica Č.

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...