ISKLJUČENJA STRUJE ZA 27.03 – ULICE U ZRENJANINU (ŠUMICA) I OKOLNIM MESTIMA
26. March 2018.
PREDSEDNIK SAVETA MESNE ZAJEDNICE FIKTIVNIM POSLOVIMA PRIBAVIO 2 MILONA
27. March 2018.

”STOP REVIZIONIZMU-DA ZRENJANIN OSTANE ZRENJANIN”, NOVA TRIBINA U NAŠEM GRADU

Pozivamo Vas na tribinu “STOP REVIZIONIZMU! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” koja će biti održana u utorak 27. marta, u 18 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, organizacije “Skaska” i “Da Zrenjanin ostane Zrenjanin”.

Na tribini će govoriti Želimir Žilnik, reditelj; Predrag Koraksić Corax, karikaturista; Ljubomir Živkov, novinar; Srđan Milošević, istoričar; Duško Radosavljević, politikolog; Marko Šelić – Marčelo, pisac, muzičar; Zlatko Jelisavac, profesor. Tribinu će moderirati Minja Bogavac dramaturškinja.

Nakon izuzetno uspešne tribine “Petrovgrad? Neće proći!” održane u ime odbrane imena grada Zrenjanina, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, ovog puta zajedničkom inicijativom organizacije “Skaska” i “Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” organizujemo još jednu tribinu koja pokušaj promene imena grada sagledava u okvirima šireg konteksta istorijskog revizionizma. Tako, lokalna inicijativa, posmatrana kroz prizmu revizionističkog talasa koji je zahvatio ne samo našu zemlju, već i region i Evropu, prestaje da bude samo zamagljivanje višedecenijskog propadanja i zanemarivanje grada i guranje pod tepih egzistencijalnih problema građana, već postaje i priklanjanje opštim tendencijama fašizacije društva.

Istorijski revizionizam je proces reinterpretacije činjenica, motiva, procesa, povoda i uzroka istorijskih događaja. Revizionizam i ekspanzija desnice zapravo su dve strane jedne medalje, jer vladajuće elite dobro znaju da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost. Odričući se tekovina antifašističke borbe, relativizujući njenu ispravnost, kao i pozicije koje su u toj borbi zauzimali pokreti, vojske, države i pojedinci, ponovo se kliza u onu ideologiju, koja je – pre samo nešto više od pola veka, bila uzrok najstrašnijeg razaranja.

Kakvu odgovornost u ovim procesima imaju intelektualci? Kakva je odgovornost svih građana i kako izaći iz kruga one “ćutljive većine” koja fašizam čini mogućim? Kako se ovi procesi odnose na zemlje bivše Jugoslavije i ima li nade da će ove zemlje ponovo biti prva tačka otpora u borbi protiv fašizma, odnosno da će se ovde ponovo desiti 27. mart? Ako takve nade nema, kako ćemo je probuditi? Mogu li nove generacije učiti na iskustvu prethodnih i da li je istina da smo iz istorije naučili samo to da iz istorije ništa ne možemo da naučimo? Zašto učimo istoriju? Kako je učimo, a kako treba da je učimo… neka su od pitanja koja će biti postavljena na ovoj tribini.

"Stop revizionizmu! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin"

Istoričar Srđan Milošević o istorijskom revizionizmu povodom tribine "Stop revizionizmu! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin" koja će biti održana u utorak 27. marta u Kulturnom centru Zrenjanina Skaska Da Zrenjanin ostane Zrenjanin

Posted by Novi Optimizam on недеља 25. март 2018.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *