24.4 C
Zrenjanin
Tuesday, May 21, 2024
Naslovna Politika i društvo Šta i kako radi gradsko veće? Najviši izvršni organ Grada Zrenjanina

Šta i kako radi gradsko veće? Najviši izvršni organ Grada Zrenjanina

Gradsko veće, često zvano Gradska vlada je Izvršni organ opštine odnosno grada. Sastav, brojno stanje Gradskog veća kao i njegove nadležnosti uređuje zakon_o_lokalnoj_samoupraviStatut grada Zrenjanina – preciscen tekst i poslovnik gradskog veca .

Danas, Gradsko veće u Zrenjaninu pored Gradonačelnika koji je predsednik veća i odgovoran za njegov zakonski rad, te zamenika Gradonačelnika broji 9 članova. Ukupno 11 i oni su raspoređeni po resorima – područjima rada.  Članove Gradskog veća bira Skupština grada a veće redovno mora podnositi izveštaje Skupštini po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev.

Često se u javnosti stiče utisak da su članovi veća u Zrenjaninu ”skrajnuti”, a ima i građana koji dodaju da je njihov utisak kako se većnici ne mešaju previše u svoj posao, te da su samo glasačka mašina. To naprosto ne stoji dok se ne izvrši dobra i pojedinačna analiza rada. Tačno je, sveopšti je utisak, retko se pojavljuju u medijima i javnosti, ali to ne daje najjasniju sliku o tome ko i koliko radi, koliko se zalaže se u okviru svog resora i sveukupnom radu Gradskog veća.

Akcenat ove gradske vlasti dat je što je i logično promotivno na rad Gradonačelnika, a pored njega na zamenika i pomoćnike Gradonačelnika, a Gradske većnike koji donose posle Gradske skupštine najvažnije odluke za funkcionisanje grada kao najoperativniji i izvršni organ vlasti nažalost viđamo najčešče na sednicama veća i retko gde drugde.

Ali ako njih dovoljno nema na malim ekranima i drugim medijima možete ih, što na gradskom sajtu lepo piše POSETITI i razgovarati ukoliko drugačije ne možete da rešite problem koji vas tišti. Naša je preporuka da ukoliko ste iscrpeli sve druge mogućnosti a niste uspeli da rešite problem probajte sa najvišim funkcionerima vlasti da pronađete rešenje. Pogledajte više na linku GRADSKO VEĆE – PRIJEM .   Važan šraf u radu Gradskog veća je i Sekretar, koga bira veće, a tu funkciju danas obavlja Nenad Gavranić. Obavili smo razgovor sa sekretarom gde nas je on ukratko upoznao sa radom veća, prijemom građana, informisao o aktuelnostima. Razgovori sa većnicima mogu se zakazati preko kontakta koji stoji u linku GRADSKO VEĆE – PRIJEM  a ukoliko vam želite, razgovor možete možete zakazati i u kancelariji za brze odgovore broj 29 (preko puta kancelarija portira)

Mi tj. redakcija (z1info) smo u proteklih nekoliko meseci sa vremena na vreme obilazili kancelariju 122, ali nijednom nismo naišli na zainteresovane građane u razgovoru sa većnicima u terminima koji su naznačeni. To ne govori o radu ili neradu većnika, već više o tome da li građani znaju kome da se obrate kad ”zagusti” ili je pak sve u redu i u gradu većina stvari dobro funkcioniše, a javna preduzeća, gradske službe i funkcioneri sve postižu.

U svakom slučaju, portal Z1 info će ubudućem periodu razgovarati sa svakim članom gradskog veća, saznaćemo njihove rezultate, kako funkcioniše njihova komunikacija sa Gradskom upravom i njenim načelnicima i službama, jer jedno bez drugog ne može da funkcioniše i daje dobre rezultate,  ali i sa građanima i njihovim iskustvima u rešavanju svakodnevnih problema kad je pomoć najviših funkcionera bila potrebna.

Naši sugrađani koji kao članovi Gradskog veća donose vrlo važne odluke o funkcionisanju grada, između ostalog budžet grada i mnoge druge (nadležnosti možete pogledati pod statut grada i poslovnik veća u linku s početka teksta) su sledeći funkcioneri (podaci su preuzeti sa zvaničnog sajta grada Zrenjanina) :

Radovan Višekruna, Resor za socijalna i boracka pitanja, rad i zapošljavanje
Član je Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
Slaviša Vlačić Resor prosvete, kulture i nevladinih organizacija. Član je Srpske napredne stranke.
Dragan Vujović Resor urbanizam, infrastruktura i prostorno planiranje.
Član Gradskog veća i u prethodnom sazivu. Nestranačka je ličnost.
Đorđe Janku Resor trgovina i preduzetništvo. Nije poznato da li je član neke stranke ili je nestranačka ličnost. Predložen je 2016. godine od strane Socijaldemokratske partije Srbije.
Dr Mile Kovačević Resor zdravstva i verskih zajednica. Bio je član Gradskog veća u dva mandata od 2004. do 2012. godine i odbornik Skupštine grada Zrenjanina od 2012. do 2016. godine ispred Demokratske stranke. Član je Srpske napredne stranke.
Pero Pilipović  Resor mesnih zajednica, ruralnog razvoja i vanred. situacija
Od 2000. do 2012. godine bio je član, a zatim i predsednik Fonda naftne rente. Nestranačka je ličnost.
Jožef Stojko Resor za nacionalne manjine i resor regionalne saradnje. Član je Saveza vojvođanskih Mađara.
Dragan Vulešević Resor saobracaja i turizma U prošlom mandatu direktor JP Turistički centar grada Zrenjanina. Član Socijalističke partije Srbije.
Sanja Žurž Nedeljkov Resor rodna ravnopravnost i zaštita životne sredine. Član Socijalističke paprtije Srbije.
Za resor privrede i energetske koji je predviđen da postoji stoji prazno polje a isti je slučaj i sa resorom za sport i mlade. 
Spisak i nadležnosti Gradskog veća Zrenjanina možete videti i OVDE. Inače na gradskom sajtu se redovno ažurira deo koji pokriva sednice Gradskog veća, gde se mogu videti zapisnici sa sednica ovog zaista važnog organa za funkcionisanje grada a možete videti i najave sednica sa dnevnim redom i celokupnom dokumentacijom. To možete pogledati http://www.zrenjanin.rs/1-320-27-0/Prethodne-sednice
Pratite i dalje rubriku ”ŠTA NAM RADI GRADSKA VLADA”.
V.R / B.P

1 KOMENTAR

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Aktivisti koalicije ””Voda i sloboda – NADA – Ujedinjena opozicija Zrenjanin” čekali gradonačelnika – on se nije pojavio

''Banatski festival vina je održan u subotu 18. maja u dvorištu Gradske kuće. Ulaz je bio otvoren za sve zainteresovane građane. Pored vina, članovi...

Lista „Mi snaga naroda – Branimir Nestorović, Zrenjanin“ apeluje da se spreči zagađenje vazduha, vode i zemljišta u Perlezu

Lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Zrenjanin“ apelovala je danas na gradske, pokrajinske i republičke inspekcijske službe da što hitnije reaguju...

Održan 5. “Banatski festival vina” i 24. “Banatske vredne ruke” – predstavljeno više od pedeset vinarija

Veliki broj posetilaca do kasno u noć mogao je da uživa ne samo u vinima, već i u razgovorima sa ljudima koji su ih...

Uništen bilbord koalicije “Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin” saopštili su iz ove grupacije

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" pozvala je zrenjaninsku policiju da u najkraćem mogućem roku otkrije osobe koje su uništile bilborde ove koalicije na uglu...