22.2 C
Zrenjanin
Wednesday, June 12, 2024
Naslovna Ekologija Šta nedostaje od dokumentacije kineskom proizvođaču guma u Zrenjaninu?

Šta nedostaje od dokumentacije kineskom proizvođaču guma u Zrenjaninu?

Pokret Dosta je bilo iz Zrenjanina u svom saopštenju javnosti pojašnjava problematiku ”papirologije” a u vezi sa izgradnjom pogona u Zrenjaninu.

Saopštenje pokreta prenosimo u izvornom obliku: Šta nedostaje od dokumentacije kineskom proizvođaču guma u Zrenjaninu

Nakon prvih najava dolaska kineske fabrike guma, pisali smo da će jedan od glavnih problema biti problem ekologije poučeni iskustvom nerešavanja manjih sličnih problema sa kafilerijom i Vinexom.

Pre nešto više od mesec dana postavljen je kamen temeljac buduće fabrike. Ubrzo nakon toga u saopštenjima Građanskog preokreta i nekih portala mogli smo da pročitamo da investitor nema Studiju o prceni uticaja na životnu sredinu. Umesto demanta usledila su ubjašnjenja da je sve po zakonu, te da uticaja na životnu sredinu neće biti iz čega možemo da zaklučimo da studija nije ni potrebna.

Uzimajući u obzir da je izgradnja počela (kamen temeljac), investitor bi po Zakonu o izgradnji morao da ima najmanje: generalni projekat, idejno rešenje, idejni projekat i projekat za građevinsku dozvolu. Prvi dokument u kome bi morala da se nađe procena uticaja na životnu sredinu je baš prvi od navedenih, generalni projekat.

Procenu o potrebi i obimu Studije o uticaju na životnu sredinu ne radi investitor već nadležno ministarstvo, Ministarstvo zaštite životne sredine. Po zakonu pre početka ili u toku izrade projektne dokumentacije ovom ministarstvu moralo bi da se podnese: Zahtev o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Nakon podnošenja, nadležni organ bi trebao da izda pismeno rešenje o tome da li je studija potrebna i ako je potrebna šta sve u njoj treba da se sadrži.

Dakle, investitor bi do sada svakako morao da imao ovo rešenje, a ako u rešenju stoji da je studija potrebna, morao bi da ima i studiju koju je sačinilo ovlašćeno pravno lice.

Važno je takođe znati da nadležni organ koji izdaje rešenje ima zakonsku obavezu da o svojim odlukama obaveti javnost putem najmanje jednog lokalnog lista, po Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu (član 29).

Možda nam je promaklo ali mi se ne sećamo da smo igde pročitali nešto o tome, zaključuje Aleksandar Korovljev na kraju saopštenja koje je objavio Pokret Dosta je bilo – Zrenjanin.

 

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
24.5 °
22.2 °
46 %
2kmh
77 %
Sun
21 °
Mon
25 °
Tue
23 °
Wed
27 °
Thu
29 °

Popularne vesti

Opozicija u Zrenjaninu tvrdi da je otkrila nepravilnosti na izborima – vlast se brani policijom i lažnim optužbama

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast...

Za crkve i verske zajednice u Zrenjaninu raspoređeno 10 miliona dinara

Grad Zrenjanin i ove godine sredstvima iz budžeta finansira određene projekte crkava i verskih zajednica. Za tu namenu po rešenju koje je potpisao gradonačelnik...

Zrenjanin: Opoziciji onemogućen uvid u izborni materijal

Predstavnicima zrenjaninske opozicione koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" danas je onemogućeno da izvrše uvid u celokupan izborni materijal, koji im je prethodno...

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Zrenjanin je tokom ovog vikenda, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci, na kom je najavljeno više od...