8.7 C
Zrenjanin
Tuesday, December 5, 2023
Naslovna Ekologija Šta nedostaje od dokumentacije kineskom proizvođaču guma u Zrenjaninu?

Šta nedostaje od dokumentacije kineskom proizvođaču guma u Zrenjaninu?

Pokret Dosta je bilo iz Zrenjanina u svom saopštenju javnosti pojašnjava problematiku ”papirologije” a u vezi sa izgradnjom pogona u Zrenjaninu.

Saopštenje pokreta prenosimo u izvornom obliku: Šta nedostaje od dokumentacije kineskom proizvođaču guma u Zrenjaninu

Nakon prvih najava dolaska kineske fabrike guma, pisali smo da će jedan od glavnih problema biti problem ekologije poučeni iskustvom nerešavanja manjih sličnih problema sa kafilerijom i Vinexom.

Pre nešto više od mesec dana postavljen je kamen temeljac buduće fabrike. Ubrzo nakon toga u saopštenjima Građanskog preokreta i nekih portala mogli smo da pročitamo da investitor nema Studiju o prceni uticaja na životnu sredinu. Umesto demanta usledila su ubjašnjenja da je sve po zakonu, te da uticaja na životnu sredinu neće biti iz čega možemo da zaklučimo da studija nije ni potrebna.

Uzimajući u obzir da je izgradnja počela (kamen temeljac), investitor bi po Zakonu o izgradnji morao da ima najmanje: generalni projekat, idejno rešenje, idejni projekat i projekat za građevinsku dozvolu. Prvi dokument u kome bi morala da se nađe procena uticaja na životnu sredinu je baš prvi od navedenih, generalni projekat.

Procenu o potrebi i obimu Studije o uticaju na životnu sredinu ne radi investitor već nadležno ministarstvo, Ministarstvo zaštite životne sredine. Po zakonu pre početka ili u toku izrade projektne dokumentacije ovom ministarstvu moralo bi da se podnese: Zahtev o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Nakon podnošenja, nadležni organ bi trebao da izda pismeno rešenje o tome da li je studija potrebna i ako je potrebna šta sve u njoj treba da se sadrži.

Dakle, investitor bi do sada svakako morao da imao ovo rešenje, a ako u rešenju stoji da je studija potrebna, morao bi da ima i studiju koju je sačinilo ovlašćeno pravno lice.

Važno je takođe znati da nadležni organ koji izdaje rešenje ima zakonsku obavezu da o svojim odlukama obaveti javnost putem najmanje jednog lokalnog lista, po Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu (član 29).

Možda nam je promaklo ali mi se ne sećamo da smo igde pročitali nešto o tome, zaključuje Aleksandar Korovljev na kraju saopštenja koje je objavio Pokret Dosta je bilo – Zrenjanin.

 

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...