24.4 C
Zrenjanin
Thursday, May 30, 2024
Naslovna Ekologija SSP: LUKIĆEVO „MALI ČERNOBILJ“ KRAJ ZRENJANINA

SSP: LUKIĆEVO „MALI ČERNOBILJ“ KRAJ ZRENJANINA

Umesto mirnog nedeljnog popodneva, meštani sela Lukićevo proveli su u protestnoj šetnji protiv destilerije “Vinex etil” od centra sela do fabrike. 

Prirodno pravo koje pripada ljudima, na zemlju, vodu i vazduh, to pravo im uzima vlast, ono što vekovima moćne politike čine zemljama trećeg sveta, to kod nas vlast čini sopstvenom narodu“ saopštio je ogranak Stranke slobode i pravde iz Zrenjanina čiji članovi su pružili podršku meštanima Lukićeva tokom protestne šetnje.

”Naime, od kako je pre šest godina ova fabrika počela da radi, počeli su i problemi u vezi sa zagađivanjem zemljišta, vode i vazduha, navodi se u saopštenju i dodaje :”Proizvodnjom alkohola nastaju otpadne vode koje ova fabrika izliva po okolnom zemljištu. Zagađena voda podzemnim putem dospeva do izvorišta iz kog se Lukićevo snabdeva vodom. Uz to se selom širi neopisivo neprijatan miris koji uzrokuje probleme disanja”.

Jedan od najvećih zagađivača jesu farme i ovo preduzeće, “Vinex etil” u svom sklopu ima i farmu krava muzara. Osoka sa ove farme krava izliva u kanale što je veliki problem, kažu iz ove stranke. 

”Kako saznajemo, pored seljana koji imaju zdravstvene probleme zbog ovog preduzeća još češće su i radnici bolesni – destilerija ne koristi čist kukuruz, čemu je dokaz smrad a za ishranu krava i sejanje koriste kukuruz kome nije istekla karenca (delovanje otrova iz pesticida)”, upozoravaju iz slobode i pravde.

Stanovnici ovog mesta traže malo. To malo se zove prečistač za vazduh i program tretmana za otpadne vode. Iz SSP kažu da ”Inspekcijske službe ne reaguju, meštani su rešeni da istraju u borbi za svoja prava kako Lukićevo ne bi postalo mini Černobilj”. 

Gradonačelnik, Čedomir Janjić još prošle godine obećao rešavanje ovog problema za manje od godinu dana, ali po već viđenom modelu ponašanja gradonačelnika, pretpostavljamo da će obećanje i opet odložiti, kritični su iz SSP-a. 

”Ovakvo ponašanje ne možemo svrstati u normalno ponašanje prema ljudima te ovo deklarišemo kao namerno uništavanje ljudi tako što im se narušava zdravlje kroz trovanje zemlje, vode i vazduha”, kategorični su iz Stranke sloboda i pravda.

Izvor tekst i foto: SSP Zrenjanin

[td_block_social_counter custom_title=”PRATITE NAS” facebook=”zrenjaninskevesti” twitter=”z1infovesti” instagram=”z1info” manual_count_youtube=”#” style=”style5 td-social-boxed” open_in_new_window=”y”]
Zrenjanin
few clouds
24.4 ° C
24.4 °
24 °
34 %
7.3kmh
22 %
Mon
24 °
Tue
25 °
Wed
25 °
Thu
23 °
Fri
25 °

Popularne vesti

Opoziciona koalicija ”Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” u 8 tačaka programa

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin (lista broj 5) nudi realne programe za bolji život u gradu kažu naši sagovoornici iz ove opozicione grupacije. Kao najvažnije...

JKP ”Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” : Gradonačelnik posetio naš tehnički centar

U utorak 28. maja gradonačelnik Simo Salapura sa pomoćnicom Cicom Vučković posetio je tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin gde su ga tokom...

NUNS: Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički napao novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor...

Na lokalnim izborima koalicija ”I voda i sloboda” nudi rešenja za Zrenjanin nakon naprednjačke vlasti

Na pitanje zašto na lokalnim izborima koji se održavaju u Zrenjaninu 2.juna treba glasati za redni broj 4. koaliciju ''I voda i sloboda –...