26.9 C
Zrenjanin
Wednesday, October 4, 2023
Naslovna Kultura i obrazovanje Srpsko pismo na ivici opstanka u matičnoj zemlji

Srpsko pismo na ivici opstanka u matičnoj zemlji

Ugroženost Srpskog nacionalnog pisma, ćirilice, vidljiva je golim okom. Ovo pismo, kao kulturno nasleđe, sve se ređe koristi pri štampanju knjiga, retko se sreće u nazivima prodavnica, ulica, poslovnih prostora…ali i medijima.

Lingvisti upozoravaju da bi naše pismo za dve-tri decenije moglo da nestane. Upotreba latiničnog pisma nameće se još u najmlađem uzrastu kroz slikovnice, a kasnije i kroz mobilne telefone, SMS poruke i kompjutere, gde deca nemaju priliku,naviku, a kasnije i želju da koriste ćirilicu.

Medijski sadržaj takođe se u većini slučajeva pisan je na latiničnom pismu. Prema istraživanjima ćirilica je u medijima zastupljena svega 10%. Veb portali najviše pribegavaju upotrebi latinice što pravdaju pre svega tehničkim uslovima kao i da na taj način njihov sadržaj postaje dostupan i ljudima van teritorije naše zemlje koji ne poznaju ćirilično pismo.

COBISS je servis koji dokumentuje sva izdanja, domaćih autora i stranih prevoda i naučnih radova, u vlasništvu biblioteka širom Srbije- Narodne, univerzitetske, školske i specijalne.

Prema podacima sa COBISS-a između 1960. i 1970.godina više od pola od ukupnog broja knjiga bilo je na latinici, da bi devedesetih godina taj broj porastao na skoro 70%. U narednih deset godina broj ćiriličnih knjiga skoro pa je dosegao latinične te ih je bilo skoro 50%-50%. U skorijem periodu od 2000. do 2017. godine je u Srbiji izdato 305.036 knjiga, od kojih je oko 158.048 na ćirilici. (izvor- http://vbsw.vbs.rs/cobiss/)

Prema aktuelnom Ustavu Republike Srbije u službenoj upotrebi  su srpski jezik i ćirilično pismo, a upotreba latinice regulisana je tako da se tekst na latiničnom pismu ispisuje posle teksta na ćiriličkom, ispod ili desno od njega. (izvor-prvi stav-član 1 i drugi stav-član 10 Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama)

Koliko se zakoni poštuju? Koje sankckije snose oni koji ih krše? Dok se ne odgovori na ova pitanja srpsko pismo idalje će biti na ivici opstanka u matičnoj zemlji.

 

M.Milošević

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
clear sky
26.9 ° C
26.9 °
26.9 °
51 %
1.3kmh
5 %
Thu
32 °
Fri
35 °
Sat
37 °
Sun
38 °
Mon
37 °

Popularne vesti

SNS Zrenjanin donacijama članova i simpatizera obnavlja sportski teren i dečije igralište

Aktivisti Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin, Mesnog odbora Gradnulica protekle nedelje su realizovali akciju u okviru koje su u dodatno uredili sportski teren...

Zrenjaninska opozicija nastavlja svoju ofanzivu

Nedeljama unazad opozicione stranke i udruženja građana u Zrenjaninu pojačale su svoje aktivnosti zajedničkim nastupom,a nakon održavanja dvadeset protesta ''Protiv nasilja'' u gradu na...

JKP Vodovod i kanalizacija: POSLEDNjE OVOGODIŠNjE REDOVNO OČITAVANjE VODOMERA

Saopštenje JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin prenosimo u celosti. Poslednje ovogodišnje redovno očitavanje vodomera korisnika u Zrenjaninu će trajati do kraja oktobra, nakon čega će početi...

Judita Popović jedna od nagrađenih za građanski aktivizam organizacije CRTA

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam “Hrabri glas” za 2023. godinu. Crta od 2018. godine dodeljuje priznanje “Hrabri glas” pojedincima i grupama koje se ističu...