8.7 C
Zrenjanin
Friday, December 1, 2023
Naslovna Politika i društvo SRPSKI ITEBEJ PRVA STANICA OPOZICIJE

SRPSKI ITEBEJ PRVA STANICA OPOZICIJE

Da li je moguće da u jednoj maloj opštini kao što je Žitište zaživi ozbiljna saradnja između opozicionih stranka i da je međusobna ispomoć i uvažavanje između činioca postala svakodnevnica?
Srpski Itebej je lepa banatska varošica, koja ove godine obeležava 802 godine od nastanka. Nekada veoma bitno naselje u svim segmentima života, od kulturnog, preko saobraćajnog, pa do političkog, danas je nažalost ostavljeno i zaboravljeno od trenutne opštinske, pokrajinske i republičke naprednjačke vlasti no
ipak, ovo lepo mesto nije baš skroz zaboravljeno, jer Srpskog Itebeja se vlastodršci sete samo pred izbore, bar tako tvrde naši današnji sagovornici.
Bili smo u poseti Srpskom Itebeju  na poziv političke grupacije “Opština Žitište Protiv Nasilja”, a evo šta smo zabeležili na licu mesta. 
Uobičajeno pijačno jutro u Srpskom Itebeju, slično kao u svakom banatskom mestu. Ovoga puta na pijaci smo pored redovnih pijačnih aktivnosti, prisustvovali početku predizborne kampanje u organizaciji šest lokalnih opozicionih stranaka okupljenih oko protesta ”Srbija protiv nasilja” i razgovarali sa akterima ovog događaja.
Dok razgovaraju sa meštanima i dele političke programe svojih stranaka i pokreta, ističu loše poteze i nesposobnost Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera. Kako navode, pored svakodnevnog obmanjivanja i manipulacije režimskih medija iz Beograda, tvrde da opštinska vlast preko svoja dva propagandistička portala iz Žitišta, koja se inače finansiraju parama svih građana opštine Žitište, takođe redovno plasira brutalnu naprednjačku propagandu i na lokalu. ”Poslednji primer je slovodobitno objavljivanje vesti da je pokrajinska Vlada odobrila ogromna sredstva za izgradnju vodovoda u Srpskom i Novom Itebeju, iako je taj vodovod završen i pušten u rad još davne 2009. godine. Meštani Itebeja su već navikli da ih omalovažavaju, ali ova poslednja provokacija o “izgradnji” vodovoda, je prelila već punu čašu redovno sipanih poniženja serviranih iz opštinske zgrade u Žitištu”, kažu nađi sagovornici.
Kako sami kažu, Itebejke i Itebejci su odlučili da stanu na put ovakvom ponižavanju i poslednjih nedelja su bili veoma aktivni u osnivanju opozicionih stranaka okupljenih oko protesta Srbija protiv nasilja.
Kako smo saznali, u opštini Žitište zvanično postoji šest opštinskih odbora stranaka i pokreta okupljenih oko protesta Srbija protiv nasilja, a to su Stranka Zajedno, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska Stranka, Narodni pokret Srbije, Srbija Centar SRCE i Demokratska Stranka. Početkom septembra je u Žitištu potpisan dokument “Dogovor o saradnji”, na koji su potpis stavili predstavnici svih šest lokalnih organizacija. Opština Žitište je prva opština u Srbiji u kojoj je došlo do ujedinjenja opozicije na ovakav način, a u Srpskom Itebeju su takvu inicijativu dočekali veoma pozitivno. U razgovoru sa meštanima smo primetili popriličnu spremnost da daju svoj doprinos pobedi opozicije na predstojećim pokrajinskim i republičkim izborima najavljenim za 17. decembar.
Milica Gverić iz Srpskog Itebeja je predsednica opštinske organizacije Stranke Zajedno i za naš portal kaže – “Velika većina meštana sa kojima smo razgovarali danas ali i poslednjih meseci, nisu zadovoljni sadašnjom politikom naprednjačke vlasti. Danas su se aktivisti svih pokreta i stranaka iz opštine Žitište okupili u Srpskom Itebeju, sa idejom da građane upoznamo sa programima naših stranaka. Prezadovoljni smo reakcijama naših sugrađanki i sugrađana”.
Ivan Milošev iz Narodnog Pokreta Srbije dodaje – “Naš mesni odbor u Srpskom Itebeju je najmlađi, ali za ovo kratko vreme smo učlanili dosta novih članova i oformili jak mesni odbor. Narod se budi i primetno je veliko neraspoloženje sadašnjom politikom naprednjačkog režima na svim nivoima, od opštine Žitište, pa do predsednika Aleksandra Vučića”.
Dragan Vranjin je predsednik mesnog odbora stranke Srbija Centar SRCE u Srpskom Itebeju – “Zadovoljni smo saradnjom svih opozicionih stranaka u opštini Žitište, a pogotovo ovde u Srpskom Itebeju. Posebno bih se zahvalio kolegama iz Novog Itebeja, Torka, Žitišta i Banatskog Karađorđeva što su danas došli da nas podrže”.
Razgovarali smo i sa Miladinom Ignjatovim, on je predsednik mesnog odbora Demokratske stranke u Srpskom Itebeju – “Demokratska stranka je više od tri decenije poslednji stub odbrane normalnosti. Preživeli smo najgore klevete i podmetanja, ali se nismo predali u odbrani Srbije od nazadnih ideja”.
Svoj doprinos današnjoj kampanji je dala i Jelena Ursu iz Torka, inače potpredsednica opštinskog odbora Pokreta slobodnih građana –  “Pokret Slobodnih Građana je u javnosti još od svog osnivanja prepoznat kao pokret koji se pre svega bori za pravno uređenu državu, a tako je i danas ovde u Srpskom Itebeju”.
Nakon završetka današnje političke promocije u Srpskom Itebeju, razgovarali smo sa Ljubom Petkovićem koji je bio vidno zauzet razgovorima sa građanima Srpskog Itebeja. Petković je lider političke grupacije “Opština Žitište Protiv Nasilja” i nije krio zadovoljstvo današnjim učinkom ujedinjene građanske opozicije – “Veoma smo zadovoljni zato što je kampanja grupacije “Opština Žitište Protiv Nasilja” počela baš u Srpskom Itebeju. Itebejke i Itebejci su danas pokazali da su najhrabriji i najbolje organizovani u široj okolini, a ne samo u opštini Žitište. Srpski Itebej je odličan primer svima ostalima, kako to opozicija mora da sarađuje i da zajedničkim snagama odradi kampanju za izbore koji su najavljeni za 17. decembar. Jedno je sigurno, opozicija u opštini Žitište je u punom zamahu”. – zaključuje Petković.
V:R

PRATITE NAS

21,449FanovaLajkuj
729PratilacaZaprati
312PratilacaZaprati
Zrenjanin
broken clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
58 %
6.1kmh
51 %
Fri
14 °
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
12 °
Tue
8 °

Popularne vesti

Zrenjaninska gradska vlast: Niz radova širom grada i po selima

Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima, glasi naslov...

Zrenjanin: Bespovratna sredstava za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji...

Bodiroga potpisnik ProGlasa – Legenda iz Kleka nacionalno blago

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najvećih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga postao jedan od 150.000 potpisnika...

Roditelj u vezi sa ponudom hrane koja se nalazi u školama

Prenosimo mišljenje i predlog jednog roditelja čije dete pohađa jednu srednju školu. ''Kao roditelj jednog učenika prve godine srednje škole, želim da izrazim svoju zabrinutost...